• Αντίθετα, έδωσε συγχαρητήρια σε όσες συμμορφώθηκαν...
  • - Εμμένει η κυβέρνηση στους αντιδημοκρατικούς σχεδιασμούς της για αναγκαστικές, δίχως κίνητρα και κριτήρια, συνενώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, συνεχίζει να επιτίθεται στις... - 1997-06-06 00:00:00.0"/>
  • Αντίθετα, έδωσε συγχαρητήρια σε όσες συμμορφώθηκαν...
  • - Εμμένει η κυβέρνηση στους αντιδημοκρατικούς σχεδιασμούς της για αναγκαστικές, δίχως κίνητρα και κριτήρια, συνενώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, συνεχίζει να επιτίθεται στις... - 1997-06-06 00:00:00.0" /> Σώνει και καλά, όπως τις θέλει η κυβέρνηση! | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 21
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΟΤΑ
    Σώνει και καλά, όπως τις θέλει η κυβέρνηση!
    • "Κακές" χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών όσες Επιτροπές Νομών ξέφυγαν από το ασφυκτικό πλαίσιο του προγράμματος "Καποδίστριας" και πρότειναν περισσότερους δήμους
    • Αντίθετα, έδωσε συγχαρητήρια σε όσες συμμορφώθηκαν...

    Εμμένει η κυβέρνηση στους αντιδημοκρατικούς σχεδιασμούς της για αναγκαστικές, δίχως κίνητρα και κριτήρια, συνενώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, συνεχίζει να επιτίθεται στις τοπικές κοινωνίες, που αντιδρούν στο σχετικό πρόγραμμα, "Ιωάννης Καποδίστριας", υποστηρίζοντας ότι διακατέχονται από τοπικιστικά σύνδρομα!

    Σε συνέντευξη Τύπου, χτες, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλος,είπε πως οι επιτροπές, που έχουν συσταθεί ανά νομό, κατ' εντολή της κυβέρνησης, προκειμένου να προπαγανδίσουν υπέρ του προγράμματος και να προτείνουν συνενώσεις δήμων, έχουν ολοκληρώσει το έργο τους. Οι περιφερειάρχες θα υποβάλουν σε "τεχνοκρατική αξιολόγηση" τις προτάσεις των επιτροπών. Ακολούθως, οι προτάσεις θα εξεταστούν από το υπουργείο, το οποίο θα πάρει και τις οριστικές αποφάσεις για το ποιοι ΟΤΑ θα συνενωθούν με ποιους και ποιος θα είναι ο τελικός αριθμός τους. Οπως είπε, ύστερα από αυτή τη "μεταρρύθμιση", οι νέοι δήμοι της χώρας θα είναι λιγότεροι από 1.000.

    Οσο για το "διάλογο" με τις τοπικές κοινωνίες που διαλαλούσε η κυβέρνηση, ο Αλ. Παπαδόπουλος απέδειξε χτες ότι ήταν μόνο για τα "μάτια του κόσμου". Εσπευσε να συγχαρεί ορισμένες Επιτροπές Νομών, επειδή "λειτούργησαν στο πλαίσιο του προγράμματος και έστειλαν σημαντικές προτάσεις", που δεν ξεφεύγουν δηλαδή από τα ασφυκτικά, αντιδημοκρατικά όρια που έθεσε η κυβέρνηση. Από την άλλη, έκανε λόγο για κάποιες "κακές" επιτροπές, που προτείνουν, "ατεκμηρίωτα", τη δημιουργία πολλών νέων δήμων και "οι προτάσεις τους είναι έξω από τους στόχους του προγράμματος"!

    Οπως είπε ο υπουργός, το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή τον επόμενο μήνα. Θα εμπεριέχει και εκλογικού χαρακτήρα διατάξεις, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Σώματος και θα αποτελέσει νόμο του κράτους τον ερχόμενο Οκτώβρη. Οι δημοτικές εκλογές του '98 θα γίνουν με το νέο καταστατικό χάρτη περί Αυτοδιοίκησης, όμως οι κοινότητες θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέχρι και το τέλος αυτού του χρόνου. Από 1η Γενάρη 1999 θα αρχίσουν να λειτουργούν οι νέοι δήμοι, ως νομικά πρόσωπα. Οι γραμματείς των κοινοτήτων, μετά την κατάργηση των τελευταίων, θα κληθούν να υπηρετήσουν στους νέους δήμους ή θα μεταταγούν στις νομαρχίες.

    Τέλος, ο Αλ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τις αντιδράσεις, που έχουν προκαλέσει στις τοπικές κοινωνίες οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, ως "κατώτερες του αναμενομένου, άνευ σημασίας και νοσηρού τοπικιστικού χαρακτήρα".

    Να συντονιστούν

    Ο Επ. Πανάς,αναπληρωτής καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, ο οποίος εκπόνησε έρευνα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας οι συνενώσεις θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στους δημότες, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού, υπογράμμισε στο "Ρ": "Οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών δεν οφείλονται σε τοπικισμούς. Στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα, γι' αυτό και δεν αντιδρούν μόνο κοινοτάρχες αλλά και οι κάτοικοι. Και μάλιστα, οι τοπικές κοινωνίες δεν περιορίζονται σε απλή αντίδραση, αλλά κάνουν και προτάσεις για διακοινοτική και διαδημοτική συνεργασία, προτάσεις για ουσιαστική ανάπτυξη της υπαίθρου". Τόνισε, τέλος, πως οι αντιδράσεις αυτές θα έχουν αποτέλεσμα, αν αιρετοί και κάτοικοι συντονίσουν τη δράση τους σε νομαρχιακό, διανομαρχιακό και πανελλαδικό επίπεδο.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ