Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Συνεχίζουν την απεργία

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία τους, "μέχρι νεωτέρας", δηλώνουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού (ΠΟΠ - ΟΤΑ) έχει αποφασίσει επαναλαμβανόμενες επ' αόριστον 48ωρες απεργίες, γιατί η τροπολογία, που ψηφίστηκε από τη Βουλή για την τακτοποίηση των εκτάκτων εργαζομένων στους δήμους, καλύπτει μια μικρή μόνο κατηγορία. Η ΠΟΠ - ΟΤΑ διεκδικεί ακόμη την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις 17%, αύξηση της εφάπαξ αποζημίωσής τους κατά τη συνταξιοδότηση και μείωση του χρονικού ορίου συνταξιοδότησής τους.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συνεχίζει τις φραστικές επιθέσεις εναντίον των απεργών, ενώ ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών διέταξε χτες προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των πολιτών από τα συσσωρευμένα στους δρόμους σκουπίδια. Αφορμή ήταν μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο νομίατρος της Νομαρχίας Αθήνας.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλος,υποστήριξε χτες ότι απεργούν μόνο οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι των Δήμων Αθηναίων και Πειραιά. Χαρακτήρισε την απεργία ακατανόητη, απαράδεκτη και αβάσιμη, καθώς το θέμα της τακτοποίησής τους έκλεισε με σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, η οποία όμως τακτοποιεί μια μικρή μόνο μερίδα εργαζομένων. Παράλληλα, κάλεσε τους δημάρχους Δ. Αβραμόπουλο και Στ. Λογοθέτη να "αξιοποιήσουν το υφιστάμενο νομοθετικό και διοικητικό οπλοστάσιο που έχουν στα χέρια τους" και να χρησιμοποιήσουν τους μόνιμους εργαζομένους των δύο ΟΤΑ για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Αναφερόμενος, δε, στα αιτήματα των απεργών, είπε πως όσα αφορούν το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό τους καθεστώς, είναι ζητήματα που θα συζητηθούν στο πλαίσιο του διαβόητου "κοινωνικού διαλόγου".

Συνέχισε λέγοντας πως η κυβέρνηση δε θα δεχτεί τη συνέχιση της μη αποκομιδής των απορριμμάτων, τόσο με ευθύνη των απεργών, όσο και με ευθύνη των δύο δημάρχων και πως περιμένει τις επόμενες μέρες για να δει ποια στάση θα τηρήσουν οι δύο δημοτικές αρχές και οι εργαζόμενοι. Διευκρίνισε, πάντως, ότι δε μελετά το ενδεχόμενο απόλυσης των απεργών. Να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λ. Παπαδήμας,σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον δήμαρχο Αθηναίων, του ζήτησε να δώσει λύση στο "πρόβλημα".

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθήνας, με δήλωσή του, χαρακτήρισε την απεργία, απεργία χωρίς αιτία, καθώς "έχει δρομολογηθεί μια διαδικασία για την επίλυση των αιτημάτων τους". Εκανε λόγο για απαράδεκτη κατάσταση που δεν πρέπει να συνεχίζεται και κατέληξε λέγοντας ότι "πρέπει αμέσως όλοι να επιστρέψουν στις εργασίες τους".

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη μη αποκομιδή των σκουπιδιών, "γεγονός που εγκυμονεί ορατό κίνδυνο, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, για τη δημόσια υγεία", προτίθενται να υποβάλει, εντός των προσεχών ημερών, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Προσδιορίζοντας τους υπευθύνους, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει: "Ο ΙΣΑ εντοπίζει κυρίως την ευθύνη στα συναρμόδια υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών και κατά δεύτερο λόγο στους δήμους, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα χρονίζει και αποτελεί πλέον μόνιμο κίνδυνο για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, δε λαμβάνουν ουδέν αποτελεσματικό μέτρο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ