Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΪΔΑΡΙ
Πολιτισμός και ποιότητα ζωής με ... νυχτομάγαζα

"Θησείο" θέλει να κάνει και το Χαϊδάρι, η δημοτική αρχή της πόλης. Τυπικά, ισχυρίζεται ότι νοιάζεται για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην περιοχή και γι' αυτό μετατρέπει τον ένα μετά τον άλλο τους δρόμους σε πεζοδρόμους. Μόνο που με την εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδιασμού, το Χαϊδάρι έχει ήδη μετατραπεί, σε μεγάλο μέρος του, σε κέντρο πολλαπλών χρήσεων διασκέδασης και ασύδοτης επιχειρηματικής δράσης, σε πόλο έλξης κατοίκων - επισκεπτών άλλων περιοχών και τελικά σε τόπο ταλαιπωρίας των Χαϊδαριωτών.

"Δεν μπορούμε να ησυχάσουμε", "οι ιδιοκτήτες μας απειλούν, συμπεριφέρονται σαν να τους ανήκει ο πεζόδρομος", "η Δημοτική Αρχή αδιαφορεί, ενώ έλεγχοι δε γίνονται". Στις φράσεις αυτές των κατοίκων, που κάποτε είχαν την τύχη να μένουν κοντά στο δάσος Χαϊδαρίου, ενώ τώρα κάθονται ακριβώς δίπλα ή πάνω στα τραπεζοκαθίσματα και τα "ντεσιμπέλ" των νυχτομάγαζων που φυτρώνουν συνεχώς, αντανακλάται όχι μόνο το πρόβλημα που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν, αλλά και το "μέλλον" που ετοιμάζει για την πόλη η Δημοτική Αρχή.

Με δεδομένα τη γενικότερη πολιτική χρήσεων γης που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή - τον αποχαρακτηρισμό δηλαδή οικοπέδων από χώρους πρασίνου σε οικοδομήσιμους και την αύξηση των ζωνών όπου επιτρέπεται η χρήση καταστημάτων διασκέδασης - αλλά και την πολιτιστική της πολιτική, που εξαντλείται στη λειτουργία κάποιων κέντρων νεότητας, για τα οποία οι κάτοικοι πρέπει να πληρώνουν, το μέλλον προδιαγράφεται μάλλον ζοφερό για το Χαϊδάρι. Το μέλλον αυτό έχουν διαισθανθεί ήδη οι κάτοικοι της περιοχής, ιδίως αυτοί που κατοικούν στους θιγόμενους από τα τραπεζοκαθίσματα πεζόδρομους, που τα τελευταία δύο χρόνια, με υπομνήματα αλλά και μαζικές παραστάσεις σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ζητούν τα αυτονόητα: "Την ελεύθερη και ασφαλή προσπέλαση στις κατοικίες μας. Την αξιοπρέπεια".

Πεζόδρομοι... για τους μαγαζάτορες

Αφόρητη είναι η κατάσταση στους πεζόδρομους Στρ. Καραϊσκάκη και Ηρώων Πολυτεχνείου,που έχουν καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα. Παρά τη δέσμευση του δημάρχου ότι θα τα μείωνε κατά 30%, αντίθετα αυτά αυξάνονται. Ταυτόχρονα, τα περισσότερα μαγαζιά, ενώ εξασφαλίζουν άδεια για λειτουργία καφετερίας, στη συνέχεια μετατρέπονται σε μπουζουξήδικα, σκυλάδικα και άλλα ανάλογα "ησυχαστήρια". Η όποια εμπορική δραστηριότητα εξαλείφεται, αφού τα ενοίκια έχουν ανέβει σημαντικά. Την ίδια στιγμή ο χώρος πίσω από το Παλατάκι Χαϊδαρίου, έκτασης έντεκα στρεμμάτων, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της τσιμεντοποίησης, καθώς η Δημοτική Αρχή δεν προχωρά στο χαρακτηρισμό του χώρου ως πρασίνου και την απόδοσή του στους κατοίκους, κάτι που αποτελεί και αίτημα των τελευταίων. Αίτημά τους, επίσης, αλλά και προεκλογική δέσμευση της σημερινής Δημοτικής Αρχής είναι η δημιουργία στο χώρο αυτό του Πολύκεντρου Νεολαίας. Προφανώς όμως για τη Δημοτική Αρχή η δημιουργία ενός τέτοιου χώρου δε συνιστά πολιτισμό, καθώς θεωρεί πως αυτός εξαντλείται στα διάφορα νυχτομάγαζα...

Με υπόμνημά τους προς το δήμαρχο, αλλά και την αρμόδια για την έκδοση αδειών και έλεγχο λειτουργίας των καταστημάτων Επιτροπή Προστασίας Κοινωνικού Περιβάλλοντος, οι κάτοικοι της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου ζητούν να θεωρηθεί η περιοχή κορεσμένη και να μη δοθούν άλλες άδειες λειτουργίας καταστημάτων. "Καταστήματα αλλάζουν χρήση και γίνονται εργασίες για να λειτουργήσουν ως κέντρα ψυχαγωγίας και αναψυχής. Αυτή η χρήση ενός τέτοιου έργου, όπως ο πεζόδρομος, έχει εξαντλήσει τα όριά της και εσείς, κύριοι εκπρόσωποι και εγγυητές της περιοχής μας, οφείλετε να υπερασπιστείτε την ηρεμία, την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής, ώστε να μπορέσουμε ν' απολαύσουμε μέρος των δικαιωμάτων που μας παρέχει το οικογενειακό άσυλο", αναφέρουν χαρακτηριστικά. Με άλλο υπόμνημα οι κάτοικοι της οδού Κερασούντος διαμαρτύρονται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τη λειτουργία των πάσης φύσεως καταστημάτων και κυρίως αυτών επί της Στρ. Καραϊσκάκη. Ζητούν να σταματήσει η χορήγηση αδειών και να γίνεται έλεγχος των κέντρων και κυρίως της ηχητικής ρύπανσης που προκαλούν.

Οπως επίσης σημειώνουν, τα αυτοκίνητα των επισκεπτών καταλαμβάνουν τους πεζόδρομους, ο θόρυβος και η ηχορύπανση είναι συνεχείς, έλεγχοι δε γίνονται, κυριαρχεί η μαύρη εργασία, "καταπατούνται τα στοιχειώδη δικαιώματά μας". Ο Π. Τριανταφυλλίδης,κάτοικος της Στρ. Καραϊσκάκη, μας λέει: "Η Καραϊσκάκη έχει μετατραπεί σε δρόμο εξευτελισμού της ανθρώπινης κουλτούρας. Πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή, στα πλαίσια της κοινωνικής αφασίας".

"Δημοτική Ενωτική Κίνηση"

"Τα τελευταία χρόνια η Δημοτική Αρχή αποχαρακτηρίζει χώρους πρασίνου", μας λέει ο επικεφαλής της "Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης", Μ. Σελέκος."Οι άδειες για τη λειτουργία καταστημάτων αντί να μειώνονται, αυξάνονται. Την ίδια στιγμή τα εμπορικά καταστήματα κλείνουν, καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα υψηλά ενοίκια που διαμορφώνονται. Ο έμπορος δεν μπορεί να σταθεί στο Χαϊδάρι. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια τα τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα ανέβηκαν κατά 25%. Σήμερα επιβάλλεται τέλος 17.533 δρχ. για κάθε τετραγωνικό μέτρο", συνεχίζει. Οσον αφορά στην κατάσταση και το είδος διασκέδασης που έχει διαμορφωθεί στο Χαϊδάρι, σημειώνει πως αναπτύχθηκε παράλληλα με τη διακίνηση ναρκωτικών και την παροχή προστασίας. "Αυτός είναι ο πολιτισμός, η ψυχαγωγία που "προσφέρουν" στους νέους", καταλήγει ο Μ. Σελέκος. Στο σημείο αυτό ο Κ. Βορρέας,μέλος της δημοτικής κίνησης, σημείωσε πως είναι επιλογή να υποβαθμίσουν τις δυτικές συνοικίες, όπως συνέβη στο Περιστέρι και στον Κορυδαλλό, προς χάρη των επισκεπτών από άλλες περιοχές. Συμπληρώνοντας τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή είναι αρκετά απλόχερη στους ιδιώτες, καθώς δημοτικές καφετερίες που έγιναν με τα χρήματα των Χαϊδαριωτών - όπως το "Αίθριο" ή το "Καφέ Λόφος" στον Προφήτη Ηλία - τις εκμεταλλεύονται ιδιώτες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φερετζές (2010-06-25 00:00:00.0)
Η υποκρισία... (2006-03-22 00:00:00.0)
Περιοχή για τους έχοντες και το Θησείο (2002-05-03 00:00:00.0)
Θηλιά σε επαγγελματίες και δημότες (1999-03-10 00:00:00.0)
"Γαργάρα" τα 85 δισ. (1998-08-01 00:00:00.0)
Στο απροχώρητο η κατάσταση με τα τραπεζοκαθίσματα (1998-07-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ