Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αναζητούν φόρμουλα για ιδιωτικά πανεπιστήμια

Σε αναζήτηση φόρμουλας, που θα επιτρέψει την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, επιδίδεται η κυβέρνηση, η οποία, παρά τη ρητή της δήλωση ότι δεν αλλάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος, φαίνεται αποφασισμένη να βαδίσει στο "μονόδρομο" του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου" για την παιδεία που υπαγορεύουν την ιδιωτικοποίησή της.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ίδρυση πανεπιστημίων από ιδιώτες, τα οποία, ενώ στην ουσία θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα ονομάζονται Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Τα ιδρύματα αυτά θα υπόκεινται σε έλεγχο από το υπουργείο Παιδείας ως προς τα προγράμματα σπουδών και την πιστοποίηση των πτυχίων που θα παρέχουν και θα προβλέπουν φυσικά δίδακτρα για τους φοιτητές. Σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, τα ιδρύματα αυτά θα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς τα κέρδη από δίδακτρα κλπ. θα επανεπενδύονται στο ίδρυμα, σύμφωνα με το πρότυπο των πανεπιστημίων σε άλλες χώρες. Στο ίδιο πλαίσιο, θα αναγνωριστούν και τα πτυχία που παρέχουν και τα κάθε λογής κολέγια, που λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Τα παραπάνω θα χρησιμοποιηθούν βέβαια από την κυβέρνηση ως Δούρειος Ιππος για να υλοποιήσει τη δηλωμένη πια πρόθεσή της για αποσύνδεση του πτυχίου από επαγγελματικά δικαιώματα. Ηδη, κυβερνητικά στελέχη έχουν εκτιμήσει ότι το Σύνταγμα επιτρέπει οριακές αλλαγές, τις οποίες σκοπεύει να θεσμοθετήσει με Προεδρικά Διατάγματα.

Πάντως, όπως αποκάλυψαν δημοσιεύματα του Τύπου, πέρα από την παραπάνω φόρμουλα, από κυβερνητικά στελέχη εκφράζονται απόψεις για την "αξιοποίηση" του άρθρου 16 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι η "ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου", ενώ δεν κάνει λόγο για την ανώτερη εκπαίδευση (ΤΕΙ).

Στο παιχνίδι της αναζήτησης τρόπων παράκαμψης του άρθρου 16 του Συντάγματος όμως, φαίνεται ότι αποφάσισε να πάρει μέρος και ο νομάρχης Βοιωτίας Κ. Σταμούλης, ο οποίος εισηγείται τη δημιουργία πανεπιστημίου στο νομό με δίδακτρα, επικαλούμενος "τη δυνατότητα που παρέχει το Σύνταγμα περί ιδρύσεως ιδρυμάτων που θα παρέχουν συστηματική εκπαίδευση στην Περιφέρεια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ