Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
"... και γίνομαι θηρίο!"

Μαθητές του δημοτικού "τράβηξαν τα αυτιά" των αρμοδίων για την υποβάθμιση της πόλης τους, στην εκδήλωση για το περιβάλλον που διοργάνωσε η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση" στη Χαραυγή

Δε θα μπορέσουμε, ό,τι κι αν γράψουμε, να μεταφέρουμε αυτό που έζησαν προχτές το βράδυ, εξαιτίας των παιδιών, στην πλατεία Πόντου στη Χαραυγή, όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση για το περιβάλλον που διοργάνωσε η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση" Κερατσινίου.

Κι αυτό γιατί, δυστυχώς, κανέναν από μας δεν τον λένε Σταμάτη, δεν πηγαίνουμε στην 5η ή 6η Δημοτικού και ξεχάσαμε, φοβούμαστε, να μιλάμε σαν τα παιδιά. Καλύτερα όμως να σας μεταφέρουμε τα δικά του λόγια, τα λόγια του Σταμάτη, για τη ζωή του στο Κερατσίνι. Τη ζωή δίπλα στις φλόγες του "δράκου" της ΔΕΗ, που ετοιμάζονται να ξανανάψουν, τα κουνούπια του Βιολογικού Καθαρισμού της Ψυττάλειας και σωρό ακόμα πληγές. Τη ζωή, που θέλει να αλλάξει μαζί με τους συμμαθητές του...

"Είμαι χαρούμενο παιδί, ευγενικό, σκέφτομαι και παρατηρώ τα πάντα γύρω μου, κρίνω, συγκρίνω, παίρνω αποφάσεις αλλά παίρνω και ανάποδες. Καλά έριξαν τα βοθρολύματα στο Σαρωνικό, δεν μπορούσαν να μαζεύουν το υδρόθειο που βρομοκοπάει, ειδικά το βραδάκι που πάει να ηρεμήσει η ψυχούλα μας; Δεν μπορούσαν να σκεπάσουν όλη αυτή τη σαβούρα... άντε για να μην πω άλλη λέξη και είμαι και καλό παιδί! Τι να σας πω για τα κουνούπια. Εχουν παχύνει και μοιάζουν με μέλισσες. Τα βλέπω και τρέχω, αλλά δεν προλαβαίνω πάντα, την άλλη μέρα γίνομαι πουά, με τρώει το σώμα μου και γίνομαι... θηρίο".

Και πάνω που νόμιζε πως έκλεψε την παράσταση, νάσου η Μαριαλένα:

"Εγώ πάλι, είπε, αγαπώ τη φύση, τη θάλασσα, την καθαριότητα, τη νοικοκυροσύνη, τις υποσχέσεις που κρατούνται, την τιμιότητα. Ακουγα, λοιπόν, τόσο καιρό: θα κλείσει η ΔΕΗ, θα γίνει πάρκο, θα δοθεί στους κατοίκους... θα, θα... Τελικά τι έγινε; Σκάψιμο στους δρόμους. Φυσικό αέριο σου λένε. Αλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Πάλι μόλυνση, πάλι ρύπανση, ξανά μανά τα ίδια. Τελικά εμείς τα παιδιά τι ρόλο παίζουμε; Υπολογίζει κανείς τη θέλησή μας; Εμείς θέλουμε πράσινο, χώρο για παιχνίδι, όμορφο και καθαρό περιβάλλον"!

Τα παιδιά του 13ου και 21ου Δημοτικού Σχολείου, αυτά του χορευτικού συγκροτήματος του σχολείου, που χόρεψαν ελληνικούς λαϊκούς χορούς και εκείνα της περιβαλλοντικής ομάδας έδειξαν καθένα με τον τρόπο του πώς θα ήθελαν τη ζωή στην υποβαθμισμένη πόλη καλύτερη. Η Αντωνία, ο Κώστας, ο Φραγκίσκος έδειξαν και τους υπεύθυνους για την κατάσταση σήμερα: "ο υπουργός - τότε - Βιομηχανίας Σημίτης απάντησε στις διαμαρτυρίες μας ότι το εργοστάσιο είναι χρήσιμο. Η ζωή μας, κ. πρωθυπουργέ, είναι πιο ακριβή".

"Γι' αυτό λοιπόν προτείνουμε, συνέχισαν τα παιδιά, να ψάξουμε για λύσεις, να βρούμε τους υπεύθυνους, να διαμαρτυρηθούμε, ίσως χρειαστεί να πάμε και στο χαζοκούτι, όμως αυτό κάνει τα μικρά μεγάλα και τα σημαντικά ασήμαντα. Πάντως, ας μη μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Το Κερατσίνι αξίζει καλύτερη τύχη και μεις τα παιδιά του κόσμου, πρέπει να μεγαλώσουμε για ν' αλλάξουμε τον κόσμο"!

Στην πλατεία Πόντου, στη Χαραυγή, ευτυχώς τα παιδιά δεν ήταν μόνα τους. Η επικεφαλής της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" Ελένη Παπαδοπούλου και οι δημοτικοί σύμβουλοι της κίνησης που διοργάνωσε την εκδήλωση, δήλωσαν περήφανοι για τις ανησυχίες και τα όνειρα των παιδιών της περιοχής τους και επιβεβαίωσαν ότι μαζί μ' αυτά και γι' αυτά θα συνεχίσουν να παλεύουν για μια καλύτερη ζωή με άμεση προτεραιότητα το σταμάτημα της επαναλειτουργίας της ΔΕΗ, που θα επιβαρύνει κατά 20 % το περιβάλλον, λόγω των οξειδίων του αζώτου και της συμβολής τους στην επέκταση του φωτοχημικού νέφους. Επείγουσα είναι παράλληλα η ανάγκη ολοκλήρωσης αλλά και μόνιμου ελέγχου από τους φορείς της περιοχής της λειτουργίας του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ψυττάλεια, όπως σημείωσαν ο περιβαλλοντολόγος Α. Γεωργακόπουλος και οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ Μ. Λιονής και Κ. Χριστοφορίδης.

Κι εμείς, τι να πούμε; Να είστε εκεί την επόμενη φορά. Αυτό που πάνω απ' όλα μετράει δεν είναι να διαβάσετε για αυτήν την εκδήλωση και αύριο για κάποια άλλη. Είναι προτιμότερο διαβάζοντας να αποφασίσετε να συμμετέχετε. Σωστότερα, να ζήσετε την επόμενη. Αυτός ο δρόμος θα φέρει κι άλλα βήματα να δικαιώσουν τους πόθους και τις ελπίδες αυτών των παιδιών. Και τις δικές μας...

Γεράσιμος ΤΡΥΦΩΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ