Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΙΝΙΟ
Φυλάκιση 8 μηνών σε 12 μειονοτικούς δασκάλους

Καταδικάστηκαν γιατί είχαν κυκλοφορήσει προκήρυξη με την επωνυμία του σωματείου "Ενωση Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης", που λειτουργούσε από το 1936 μέχρι το 1983 και το οποίο διαλύθηκε με δικαστική απόφαση

Στο Τριμελές Πρωτοδικείο Αγρινίου παίχτηκε χτες μια νέα σκηνή του "έργου" της έντασης και της αντιπαράθεσης που καλλιεργούν οι θερμοκέφαλοι εθνικιστές της Ελλάδας και της Τουρκίας με θύμα για άλλη μια φορά τη μειονότητα της Θράκης. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν 12 δάσκαλοι της μειονότητας που το 1994 πραγματοποίησαν αποχή από τα μαθήματα, διαμαρτυρόμενοι για απόφαση του υπουργείου Παιδείας που έθιγε κεκτημένα δικαιώματά τους. Οι μειονοτικοί εκπαιδευτικοί κατηγορήθηκαν για συμμετοχή τους "σε Σωματείο που οι σκοποί του αντίκεινται στη δημόσια τάξη" και "προτροπή πολιτών σε εξέγερση". Και όλα αυτά γιατί το Μάρτη του '94 κυκλοφόρησαν προκήρυξη με υπογραφή "Ενωση Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης" με την οποία καλούσαν τους μειονοτικούς δασκάλους σε αποχή ενάντια στα μέτρα που προωθούσε το υπουργείο Παιδείας.

Για την ιστορία, πρέπει να σημειωθεί πως το Σωματείο με την επωνυμία "Ενωση Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης" ιδρύθηκε το 1936 και λειτουργούσε χωρίς να ενοχλεί κανένα μέχρι πρόσφατα. Το 1983, μετά την ανακήρυξη του "κράτους" του Ρ. Ντενκτάς ο τότε νομάρχης Ροδόπης "προφανώς κάνοντας αντίποινα" έκανε αγωγή στα δικαστήρια ζητώντας να διαλυθεί το Σωματείο που στην επωνυμία του αναφερόταν σε Τούρκους. Η α (πα) ίτηση του νομάρχη επικυρώθηκε με τη διαδικασία του επείγοντος από τοπικό δικαστήριο και η λειτουργία του Σωματείου σταμάτησε. Με την απόφαση 1330/'87 του Αρείου Πάγου το θέμα τελεσιδίκησε αλλά η απόφαση αυτή ποτέ δεν κοινοποιήθηκε στο Σωματείο.

Το 1994 οι μειονοτικοί εκπαιδευτικοί, χρησιμοποιώντας την επίμαχη υπογραφή, κυκλοφόρησαν προκήρυξη την οποία δεν μπόρεσαν να κοινοποιήσουν στο γραφείο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς το Σωματείο τους νομικά δεν υφίσταται. Λίγο αργότερα οι αρμόδιοι της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τούς έκαναν αγωγή τόσο για τη χρήση της επωνυμίας όσο και για την πρόσκληση για την κινητοποίηση.

Στη χτεσινή δίκη - η οποία έγινε 1.000 χιλιόμετρα μακριά από τη Θράκη για το φόβο επεισοδίων - παραβρέθηκαν πολλοί μειονοτικοί, οι βουλευτές Θράκης Γκαλίπ Γκαλίπ (ΠΑΣΟΚ), Μπιρόλ Ακίφογλου (ΝΔ) και Μουσταφά Μουσταφά (ΣΥΝ), οι πρώην βουλευτές Αχμέτ Φαϊκογλου και Ισμαϊλ Μολά (Ροδοπλού) καθώς και βουλευτές του τουρκικού Κοινοβουλίου με επικεφαλής τον υπεύθυνο της τουρκικής Βουλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης η δίκη καλύφτηκε από τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Τα επιχειρήματα των μαρτύρων δεν κάλυψαν την υπόθεση ενώ πολλές φορές δεν έκρυβαν τη σκοπιμότητα της δίκης. Οι μάρτυρες κατηγορίας που ήταν εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, έπεσαν σε αντιφάσεις και ουσιαστικά αρνήθηκαν στους μειονοτικούς το δικαίωμα της γνώμης τους. Σημείωναν ότι μπορεί ο κάθε μειονοτικός μεμονωμένα να αυτοαποκαλείται "Τούρκος" όπως του επιβάλει η συνείδησή του, αλλά δεν μπορεί αυτό να το κάνει συλλογικά μέσω μαζικού φορέα. Εξάλλου, στρουθοκαμήλιζαν όταν παραδέχονταν πως δεν ενημερώθηκαν για την ανακοίνωση της αποχής τη στιγμή που αυτή είχε δημοσιευτεί στον Τύπο.

Από την άλλη, οι μάρτυρες υπεράσπισης αναφερόμενοι στη χρήση της επίμαχης επωνυμίας του Σωματείου, παραδέχτηκαν πως γνώριζαν την απόφαση του Αρείου Πάγου, αλλά δεν την έλαβαν υπόψη τους γιατί δεν τους κοινοποιήθηκε επίσημα. Υπεραμύνθηκαν του δικαιώματός τους να αποκαλούνται Τούρκοι πολίτες του ελληνικού κράτους χωρίς να τους δεσμεύει η απόφαση του Αρείου Πάγου επειδή "οι δικαστικές αρχές δεν είναι σε θέση να εκδίδουν εθνικές ταυτότητες". Μοιραία, η συζήτηση κατρακύλησε σε θεωρητικά θέματα, όπως η ερμηνεία της συνθήκης της Λωζάνης.

Οι κατηγορούμενοι στην απολογία τους υπερασπίστηκαν τις πράξεις τους. Εντύπωση προκάλεσε η αποκάλυψη του προέδρου του Σωματείου ο οποίος κατήγγειλε ότι τιμωρήθηκε με ένα χρόνο αργία και μετά τη λήξη της ποινής του δεν επαναπροσλήφθηκε, επειδή "δε συγκέντρωνε τα τυπικά προσόντα" αν και είχε 30 χρόνια προϋπηρεσίας! Τελικά, το δικαστήριο αθώωσε τους κατηγορούμενους για την κατηγορία της "προτροπής σε εξέγερση", αλλά για τη χρήση της επωνυμίας του Σωματείου επέβαλε στον καθένα ποινή 8μηνης φυλάκισης. Οι 9 από τους 12 δασκάλους καταδικάστηκαν με αναστολή, ενώ οι υπόλοιποι- επειδή είχαν στο παρελθόν και άλλη καταδίκη - με εξαγορά της ποινής τους προς 1.500 δραχμές την ημέρα. Τελικά, οι τρεις κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι. Ετσι η συνέχεια "του σίριαλ" αναμένεται πια να παιχτεί στο εφετείο της Πάτρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγελία για παρέμβαση του τουρκικού προξενείου (2023-05-24 00:00:00.0)
Νέα παρέμβαση για τη μειονότητα στη Θράκη (2013-03-08 00:00:00.0)
Ανακίνησε θέμα τουρκικής μειονότητας (2007-12-06 00:00:00.0)
«Παιχνίδια» (και) στη Θράκη (2006-05-17 00:00:00.0)
Προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον τίτλο σωματείου (2005-02-22 00:00:00.0)
Σε τροχιά προσέγγισης... με το ζόρι (2001-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ