Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΜΠΑΤΖΑΝ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
Ανακίνησε θέμα τουρκικής μειονότητας

Θέμα τουρκικής μειονότητας έθεσε, όπως αναμενόταν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αλί Μπαμπατζάν, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Θράκη, «αδιαφορώντας» για τον αντίκτυπο στο «βελτιωμένο κλίμα» των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε δημοτικά σχολεία της περιοχής ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αφού χαιρέτησε τους μαθητές είπε πως «είστε Τούρκοι αδελφοί μας». Ο Α. Μπαμπατζάν μετέβη πρώτα στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τα μέλη της «Συμβουλευτικής Επιτροπής» της μουσουλμανικής μειονότητας και τους δύο μουσουλμάνους βουλευτές, επισκέφθηκε το μειονοτικό γυμνάσιο και λύκειο Κομοτηνής, όπου τον υποδέχτηκαν με λουλούδια οι εξακόσιοι μαθητές. Απευθυνόμενος εκεί στους μαθητές τους αποκάλεσε «αδέρφια Τούρκους», ενώ αμέσως μετά επισκέφθηκε τα γραφεία της λεγόμενης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής, η λειτουργία της οποίας έχει απαγορευτεί από τα δικαστήρια, και στη συνέχεια προσευχήθηκε στο τέμενος Εσκί Τζαμί. Αργότερα συναντήθηκε με τον μη αναγνωρισμένο μουφτή Ιμπραήμ Σερίφ, σε σχόλιο του οποίου, περί παραβίασης των θρησκευτικών ελευθεριών από το ελληνικό κράτος επειδή δεν αναγνωρίζει τους εκλεγμένους μουφτήδες, ο Α. Μπαμπατζάν είπε ότι η τουρκική πλευρά γνωρίζει το θέμα και το θέτει κάθε φορά στις συζητήσεις με τους Ελληνες αξιωματούχους.

Μιλώντας αργότερα σε συγκέντρωση μειονοτικών σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής ο Τούρκος υπουργός είπε ότι γνωρίζει τα προβλήματα της μειονότητας και, όπως είπε, στην επίλυσή τους θα φανούν τα αποτελέσματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι χώρα της ΕΕ και πρέπει να εξασφαλίζει όλα τα δικαιώματα στους πολίτες της. Κάλεσε δε τους μειονοτικούς να διεκδικήσουν με όλα τα νόμιμα μέσα τα δικαιώματά τους και ανέφερε ως παράδειγμα το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο, όπως είπε, έχουν κερδηθεί πολλές υποθέσεις.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Α. Μπαμπατζάν είπε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται τη χρήση του όρου «τουρκική μειονότητα» και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να εξαλειφθεί η συνείδηση των εκατό χιλιάδων ομοεθνών του, όπως τους χαρακτήρισε, που ζουν στη Θράκη. Ο Α. Μπαμπατζάν επισκέφθηκε το μειονοτικό χωριό Αριανά κοντά στις Σάπες και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην Αλεξανδρούπολη απ' όπου αναχώρησε αεροπορικώς για την Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ