Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πτώση πολεμικού αεροσκάφους

Νεκρός ο πιλότος

Πτώση μονοθέσιου αεροσκάφους «F-16» σημειώθηκε χτες το βράδυ στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρα Χαλκιδικής, βόρεια της Αλοννήσου. Αργά χτες το βράδυ, ο 36χρονος πιλότος βρέθηκε νεκρός και περισυνελέγη από τουρκική φρεγάτα περίπου στις 10.30 μ.μ. Στη συνέχεια, παραδόθηκε σε ελικόπτερο σούπερ πούμα, το οποίο μετέφερε τη σορό του αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας στο 251 Γ.Ν. Αεροπορίας.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή πραγματοποιούνταν άσκηση από τους Τούρκους, η οποία δεν είχε εγκριθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, η δραστηριότητα του μοιραίου αεροσκάφους και το δυστύχημα δε συνδέονται με την τουρκική άσκηση.

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από τη Λάρισα μαζί με άλλα τρία «F-16» και δύο «Μιράζ» για εκπαιδευτική νυχτερινή άσκηση και η επικοινωνία με τον χειριστή του χάθηκε από τα ραντάρ στις 19.41, πάνω από τις Σποράδες, την ώρα που αυτό βρισκόταν στο πεδίο βολής Ψαθούρα και πετούσε σε ύψος 11.000 ποδών. Το σενάριο της εκπαιδευτικής πτήσης προέβλεπε ότι τα τέσσερα μαχητικά θα έκαναν αναχαίτιση εχθρικού βομβαρδιστικού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το αεροπλάνο πιθανόν έπεσε στη θάλασσα, ενώ είχε χαθεί το στίγμα του στα ραντάρ, χωρίς ωστόσο να μπορούν να διευκρινιστούν οι συνθήκες της συντριβής. Δεν υπήρχε καμιά εκτίμηση για το αν ο πιλότος πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το σύστημα αυτόματης εκτίναξης.

Στην περιοχή, όπου επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες, έσπευσαν για να διεξαγάγουν έρευνες σκάφη του Λιμενικού, μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερα «σούπερ πούμα» και αεροσκάφη «C-130» της Πολεμικής Αεροπορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ