Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προχωρούν στην ανεξέλεγκτη χρήση των χαφιεδοκαμερών

Με τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης οι χαφιεδοκάμερες θα φακελώνουν τη δράση του λαϊκού κινήματος, ενώ η λειτουργία τους θα είναι υπό την «εγγύηση» των εισαγγελικών αρχών

Στην ανεξέλεγκτη λειτουργία και χρήση των χαφιεδοκαμερών προχωρεί η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο που άφησε ημιτελές το ΠΑΣΟΚ, ώστε να βρισκόμαστε όλοι εκτεθειμένοι διαρκώς στο βλέμμα του «Μεγάλου Αδελφού».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης ανακοίνωσε χτες την κατάθεση στη Βουλή ειδικής τροπολογίας, με την οποία αίρονται οι όποιοι περιορισμοί υπήρχαν στη χρήση των χαφιεδοκαμερών. Οπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, με τη διάταξη «ρυθμίζονται τα όρια και οι αρμοδιότητες στο όλο θέμα των καμερών και τερματίζονται οι διαφωνίες και τριβές που είχαν προκύψει από αντιλήψεις της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων».

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωσή του ο Σ. Χατζηγάκης επισημαίνει ότι αποσαφηνίζονται τα όρια λειτουργίας των καμερών και τίθενται δύο υποχρεωτικές προϋποθέσεις, «η συνεχής εποπτεία από τους εισαγγελείς και η χρήση της καταγραφής μόνο για δικαστικό σκοπό».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης προσθέτει ότι η τροπολογία αποτελεί «συμπλήρωση της εθνικής νομοθεσίας με βάση την κοινοτική οδηγία του 1995 και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία του ατόμου από την αυτοματοποιημένη επεξεργασία πληροφοριών».

Ωστόσο, στην πραγματικότητα βλέπουμε να επιχειρείται η επέκταση του συστήματος C4i σε όλη την Ελλάδα, με το πρόσχημα της καταγραφής αυτόφωρων εγκλημάτων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Εξάλλου, ο ίδιος ο υπουργός Σ. Χατζηγάκης ήταν αποκαλυπτικός όταν δήλωνε: «Δεν μπορούμε να ταυτίσουμε την αποκάλυψη εγκληματικών συμπεριφορών, με τη δήθεν παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων και τη δήθεν στοχοποίηση των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων»!

Με υποκριτικές αναφορές στη «διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών» και τις δήθεν εισαγγελικές εγγυήσεις, ο υπουργός Δικαιοσύνης προχωρεί στο φακέλωμα αυτών που αμφισβητούν και αντιπαλεύουν το υπάρχον κοινωνικό σύστημα.

Για ποιο δημοκρατικό έλεγχο και εισαγγελικές εγγυήσεις μπορεί να γίνει λόγος τη στιγμή που έχουμε μια σειρά γεγονότα που καταμαρτυρούν την προσπάθεια για το δυνάμωμα ενός αυταρχικού και αντιδημοκρατικού κράτους όπως: Τη λεγόμενη «εγκύκλιο Πολύδωρα» για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, τη γνωμοδότηση Σανιδά, έπειτα από ερώτημα της ΕΛ.ΑΣ., που αποβλέπει στη νομιμοποίηση της χρήσης του συστήματος C4i και την παρακολούθηση των διαδηλώσεων.

Για ποια «καταγραφή έκνομων ενεργειών» μπορεί να γίνει λόγος, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός Δικαιοσύνης, όταν παρακολουθούνταν και καταγραφόταν η ειρηνική πορεία του Πολυτεχνείου - και όχι κάποια κακουργήματα - και μάλιστα η κατάφωρη παρανομία γινόταν παρουσία εισαγγελέων; Η κυβέρνηση έσπευσε να ακυρώσει ακόμη και την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων που ουσιαστικά η ίδια διόρισε.

Στο μεταξύ, με άλλη τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης δε θεωρούνται πλέον ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα οι πληροφορίες που δημοσιεύονται και αφορούν στην «τέλεση κακουργημάτων ή πλημμελημάτων με δόλο», και ιδίως των εγκλημάτων βιασμού γυναικών και ανηλίκων, αποπλάνησης, εμπορίας παιδιών, παιδικής πορνείας, πορνογραφίας, σωματεμπορίας, δουλεμπόριο κλπ. Ωστόσο, και σ' αυτήν την τροπολογία ο όρος «κακουργήματα και εγκλήματα με δόλο» είναι πολύ γενικός και αόριστος και εύκολα μπορεί να γίνει κατάχρηση, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για παραβιάσεις των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ