Παρασκευή 8 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα παρέμβαση για τη μειονότητα στη Θράκη

Η Ελλάδα δεν της παραχωρεί τα προβλεπόμενα δικαιώματα, ισχυρίστηκε από το Βερολίνο ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης

Τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη συνεχίζει να «ανακατεύει» με κάθε αφορμή η Τουρκία, με αιχμή την απόφαση της κυβέρνησης να διορίζονται από το κράτος οι ιμάμηδες που θα διδάσκουν το Κοράνι στους μειονοτικούς μαθητές. Στο θέμα επανήλθε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, σε διάσκεψη στο Βερολίνο για την «ειρηνική συνύπαρξη μουσουλμάνων, εβραίων και χριστιανών».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Μπ. Αρίντς ισχυρίστηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν παραχωρεί τα ίδια δικαιώματα στην τουρκική μειονότητα που ζει στην Ελλάδα», φέρνοντας για παράδειγμα το γεγονός ότι απαγορεύεται στις μειονοτικές οργανώσεις να χρησιμοποιούν τη λέξη «τουρκική». Διαμαρτυρήθηκε επίσης για το ότι οι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να εκλέγουν τον μουφτή τους και ότι οι ιμάμηδες πρέπει να διορίζονται από το κράτος, αλλά και για το γεγονός ότι οι μειονοτικές οργανώσεις δεν μπορούν να έχουν δική τους περιουσία.

Στον αντίποδα, παρουσίασε την Τουρκία σαν χώρα που εκπληρώνει και με το παραπάνω τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, αναγνωρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι ανάγκη να υπάρχει ένα σχολείο για να εκπαιδεύει τους κληρικούς της Σχολής της Χάλκης, του ελληνικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου ή την ορθόδοξη κοινότητα». Οπως είπε, έχουν προστεθεί άρθρα στο Σύνταγμα για την επιστροφή των περιουσιών στις μειονοτικές κοινότητες και ζήτησε συγνώμη «από όλους σας για αυτά που έγιναν στο παρελθόν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ