Παρασκευή 8 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για τις Θέσεις της ΚΕ

Η συμβολή του καθένα ώστε να προχωρήσουν όλες οι πλευρές των θέσεων χρειάζεται να μετρηθεί στα μέτρα και την ετοιμότητά του, ώστε να μην επιτρέψει, στο εξής μέχρι το 20ό συνέδριο, την υπόκλιση σε αντικειμενικές δυσκολίες. Αντίθετα, παίρνοντας υπόψη τους παράγοντες- εμπόδια, με την παράλληλη έγνοια για συνεχώς βαθύτερη πολιτική επάρκεια και σωστό κριτήριο, να συμβάλλει με τη σκέψη και τη δράση του στο ξεπέρασμα των αδυναμιών, προκειμένου να γινόμαστε συνολικά διεισδυτικότεροι με την πολιτική μας.

Υπάρχει πείρα και απ' την ΚΝΕ στην προσπάθειά της να απλώσει επιθετικά την πολιτική του ΚΚΕ συνολικά στη νεολαία, και στους φοιτητές , στην κατεύθυνση του να οργανώσει την αντιπαράθεση για μια σειρά ζητήματα που προέκυπταν σε επίπεδο εξελίξεων, με κεντρικό μπούσουλα την αποκάλυψη του χαρακτήρα της κρίσης και τη διέξοδο υπέρ του λαού. Κύρια θετικά στοιχεία είναι η προσπάθεια να εξασφαλιστεί η ταξική ενημέρωση φοιτητών από εργατικά-λαϊκά στρώματα, να φτάνει ο «Ριζοσπάστης» και ο «Οδηγητής» στα αμφιθέατρα, να οργανωθεί η διαφώτιση για τα οικονομικά του κόμματος, η προσπάθεια να μην εγκλωβιστούν, ειδικά με αφορμή τις εκλογές του 2012, οι φοιτητές που μας ενδιαφέρουν σε διαχειριστικές λογικές στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Προς βελτίωση είναι η ικανότητα να χρησιμοποιούμε τα συμπεράσματα απ' τη δράση που αναπτύσσουμε, θετικά και αρνητικά, η διεύρυνση του περίγυρου κάθε ΟΒ, να προετοιμάζει με μαζικότερα και πιο ώριμα χαρακτηριστικά κάθε μέλος μας νέους για στρατολογία.

Κρίσιμη είναι η βοήθεια του Κόμματος για την συστηματική επαφή της ΚΝΕ με την επιστήμη του μαρξισμού-λενινισμού, την ιστορία του λαού και του κόμματος, την καλλιέργεια πνεύματος πολιτικής αντοχής, σημεία που θα μπορούσαν να τεθούν και στη Συνδιάσκεψη. Ζήτημα είναι επίσης πώς καλύτερα θα εκφραστεί ο προσανατολισμός για ώθηση στο κίνημα και τη στρατολογία σε κλάδους, μαθητεία, ΟΑΕΔ, ΤΕΙ. Χρειάζεται με ενιαίο κριτήριο όργανα και μέλη να ιεραρχούν πού πρέπει να αυξηθούμε οπωσδήποτε, συνδυασμένα με τη λογική ότι με αυτόν τον τρόπο θα προετοιμαστεί γερός υποκειμενικός παράγοντας σε κρίσιμους χώρους την κρίσιμη ώρα. Θα πρέπει να έρχεται ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς αντιλαμβάνονται αυτοί οι νέοι την πρόταση του ΚΚΕ, τη σχέση τους με το ταξικό κίνημα, πώς επιδρά η αστική προπαγάνδα στη συνείδησή τους, οπότε και καλύτερη προετοιμασία των χρεωμένων μελών στελεχών γι' αυτό το σκοπό στους συγκεκριμένους χώρους, χωρίς αυτό να αναιρεί το γεγονός ότι η κύρια χρέωση είναι η οικοδόμηση στον χώρο ευθύνης του καθένα.

Η σημαντική πλειοψηφία του κόσμου φοβάται για τις εξελίξεις και την παραπέρα επιδείνωση των όρων ζωής του, ειδικά στους νέους υπάρχει άγχος, αβεβαιότητα, η λογική ότι "όλα δοκιμάστηκαν, τίποτα δεν έγινε", λογικές ότι στην Ελλάδα ορίζουν άλλοι τις εξελίξεις. Οι περισσότεροι ακόμα, θεωρούν ασφαλή την ΕΕ και αναγκαίο να πληρωθεί το χρέος. Στα πανεπιστήμια, οι φοιτητές ενοχοποιούν κυρίως τις μεγαλύτερες γενιές που ζούσαν «σπάταλα», το σάπιο αστικό πολιτικό σύστημα των διεφθαρμένων. Η αμφισβήτηση, όπου υπάρχει, δεν φτάνει συνήθως στην εξουσία των αστών. Συχνά, βάζουν ότι αρκεί η ατομική προσπάθεια και αγώνας του καθένα ξεχωριστά, δε χρειάζεται τίποτα συλλογικό. Γνωρίζουν την αστική οπτική για τις ανατροπές στην ΕΣΣΔ, ό,τι ακούν απ' τα μαθήματα. Για το σοσιαλισμό, βάζουν ότι θα είναι δύσκολο να στεριώσει στην Ελλάδα από την άποψη της εξωτερικής απειλής, ότι η διαφθορά και η σήψη είναι στη φύση του ανθρώπου ανεξάρτητα το σύστημα, χωρίς αυτό να αναιρεί βέβαια, ότι μετράμε ουσιαστικά βήματα να βαθύνουμε σε αυτά τα ζητήματα, να ξεμπλοκάρει κόσμος. Θέλει να ξεδιπλώσουμε την πρότασή μας για τα όργανα εξουσίας στο σοσιαλισμό και με αφορμή τις θέσεις που είναι ιδιαίτερα συγκεκριμένες σε αυτό το κομμάτι.

Νομίζω ότι βοηθάει για να δώσουμε τι εννοούμε συσπείρωση με ταξικό προσανατολισμό στη Λαϊκή Συμμαχία, με κατεύθυνση που θα αμφισβητεί συνολικά την εξουσία των αστών, να αξιοποιούμε πιο αναλυτικά το παράδειγμα μια σειράς αγώνων που αναπτύχθηκαν σε χώρους δουλειάς, με χαρακτηριστικό εκείνο στην «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ» με τα στοιχεία που συγκέντρωσε, κύρια σε επίπεδο αντοχής και οργάνωσης του αγώνα, στοιχεία που πρέπει να υιοθετηθούν πλατιά συνδυασμένα με τους λόγους για τους οποίους αποτέλεσε καρφί στο μάτι των αστών.

Καθοριστικός όρος για τη διεύρυνση της Λαϊκής Συμμαχίας μέσα απ' τα κύτταρά της σε όλο και περισσότερες μάζες, να μπορεί αποτελεσματικότερα να κατευθύνεται προς την λαϊκή εξουσία, είναι η στάση του Κνίτη, του Κομμουνιστή στο μαζικό του χώρο, στην προκειμένη περίπτωση στο σύλλογο, στο χώρο δουλειάς, στην επιτροπή αγώνα. Να στέκεται παλικαρίσια ως παράδειγμα για τους συναδέλφους, να περνάει το πνεύμα ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο, να ξεχωρίζει για την εντιμότητα, σεμνότητα και το κύρος του, να εμπνέει εμπιστοσύνη και εκτίμηση. Με αυτήν την έννοια, δεν αρκεί να μιλά με λίγους αλλά να έχει μια γενική εικόνα για την οικονομική κατάσταση, τις αντιλήψεις και διαθέσεις του κόσμου στο χώρο του, να τον απασχολεί κάθε πρόβλημα όσων υποφέρουν απ' το σύστημα, στοιχεία που αν ενισχυθούν θα δώσουν ώθηση στην ποιότητα των δεσμών με τον περίγυρο, στην οικοδόμηση. Χαρακτηριστικά που πρέπει να εξασφαλίζει και με την άμεση προσωπική του πείρα κάθε στέλεχος οργανωτικό ή συνδικαλιστικό. Για το ξεπέρασμα του πρακτικισμού, η καθοδηγητική δουλειά χρειάζεται να οργανώνεται ώστε να εμπνέεται ανάλογη στάση σε κάθε μέλος και στέλεχος, με εμπιστοσύνη και σχέδιο για την εξέλιξή του.

Χρειάζεται να 'ρθουμε με φροντίδα σε συστηματική επαφή και μελέτη με την επιστημονική δουλειά της ΚΕ, που με υπόβαθρο το μ-λ και τα συμπεράσματα από τις ανατροπές, συντάσσει τις θέσεις για το 19ο. Ο σκοπός μας, η δικτατορία του προλεταριάτου, είναι κριτήριο για να καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε στο τώρα. Και αυτός ο σκοπός και ο χαρακτήρας της επανάστασης, που θα είναι σοσιαλιστικός, καθορίζεται απ' την εποχή και όχι απ' το συσχετισμό δυνάμεων. Πλευρά που δεν πρέπει να παύουμε να φωτίζουμε ακόμα και για τα άμεσα (π.χ. θέρμανση, χαράτσι κτλ). Δεν μπορούμε να πάμε πίσω από το τρίπτυχο που βάζουμε για αποδέσμευση απ' την ΕΕ, διαγραφή του χρέους, λαϊκή εξουσία. Αυτή η βάση συσπείρωσης για την λαϊκή εξουσία. Είναι η πιο στέρεη, πλατιά, διεισδυτική και αποτελεσματική.


Κατερίνα Στύλου
ΝΓ ΑΕΙ - ΤΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ