Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Εισήγηση - σωσίβιο στον Στ. Ψυχάρη

Παράνομος μεν ο διορισμός του, αλλά πρέπει να απορριφθούν οι αιτήσεις ακύρωσής του, γιατί οι προσφεύγοντες δεν έχουν έννομο συμφέρον

Σωσίβιο στον Στ. Ψυχάρη έριξε ο εισηγητής, σύμβουλος επικρατείας, Δ. Μπριόλας,κατά τη χτεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), προκειμένου να διατηρηθεί ο εκδότης του "Βήματος" στο αξίωμα του διοικητή του Αγίου Ορους. Ο Δ. Μπριόλας, ουσιαστικά, εισηγήθηκε "σολομώντεια λύση" σ' ένα τόσο σοβαρό θέμα, και, ενώ επί της ουσίας δέχτηκε ότι ο διορισμός του Στ. Ψυχάρη είναι παράνομος, πρότεινε να απορριφτούν οι αιτήσεις ακύρωσης του διορισμού, με το σκεπτικό ότι οι τέσσερις προσφεύγοντες δεν έχουν έννομο συμφέρον για να προσφύγουν στα δικαστήρια.

Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος επικρατείας Δ. Μπριόλας εισηγήθηκε στο Γ Τμήμα του ΣτΕ την ακύρωση του διορισμού του Στ. Ψυχάρη ως διοικητή του Αγίου Ορους, εφόσον το δικαστήριο αποδεχτεί ότι οι προσφεύγοντες, δηλαδή ο δικηγόρος και πρώην βουλευτής Σέφης Αναστασάκος,το σωματείο Κίνηση Ενεργών Πολιτών,ο πρώην νομάρχης Θόδωρος Κατριβάνος και ο τέως πρέσβης Νίκος Μακρίδης,έχουν έννομο συμφέρον. Στην περίπτωση αυτή οι διορισμοί, κατά τον εισηγητή, είναι άκυροι, καθώς η από 14 - 4 - 1983 κοινή Υπουργική Απόφαση, που προβλέπει ότι μπορεί να διορίζεται ως διοικητής του Αγίου Ορους και πανεπιστημιακός, "είναι εκτός εξουσιοδότησης".

Ωστόσο, ο εισηγητής πρότεινε να απορριφτούν οι αιτήσεις ακύρωσης των διορισμών του Στ. Ψυχάρη και του Αρ. Κασμίρογλου ως διοικητή και αναπληρωτή διοικητή αντίστοιχα του Αγίου Ορους, ελλείψει εννόμου συμφέροντος και από τους τέσσερις προσφεύγοντες. Μόνο για τον τέως πρέσβη Ν. Μακρίδη υπήρξε κάποια διαφοροποίηση του εισηγητή, καθώς υποστήριξε ότι έχει έννομο συμφέρον ως προς την έλλειψη προκήρυξης της θέσης διοικητή του Αγίου Ορους.Ετσι, η χτεσινή συζήτηση στο ΣτΕ περιστράφηκε στο αν υπάρχει έννομο συμφέρον από τους προσφεύγοντες. Οι εκπρόσωποι των προσφευγόντων ζήτησαν την ακύρωση του διορισμού του Στ. Ψυχάρη για τους εξής λόγους:

  • Δεν έχει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και δεν είναι μέλος του κύριου η βοηθητικού προσωπικού ανωτέρων ή ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Στο σημείο αυτό υπενθύμισαν την επιστολή του πρύτανη του Παντείου, Αιμ. Μεταξόπουλου.
  • Ο Στ. Ψυχάρης, εκτός από διευθυντής του "Βήματος", είναι μέτοχος και μέλος διοικητικών συμβουλίων σε διάφορες ανώνυμες εταιρίες και συνεπώς δεν μπορεί να φέρει σε πέρας τα καθήκοντά του ως διοικητής του Αγίου Ορους. Υπενθύμισαν ότι για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες η ΕΣΗΕΑ τού έχει αφαιρέσει την ταυτότητα του μέλους της Ενωσης.

Σχετικά με την παρέμβαση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου υπέρ του διορισμού του Στ. Ψυχάρη, οι εκπρόσωποι των προσφευγόντων επισήμαναν ότι προκαλεί έκπληξη και είναι η μοναδική φορά που προσφεύγει στα δικαστήρια ο προκαθήμενος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά διοικητικών πράξεων της πολιτείας.

Παρέμβαση υπέρ του Στ. Ψυχάρη έκανε και η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους. Νομικός της εκπρόσωπος ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Πρ. Παυλόπουλος.Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι νομικοί εκπρόσωποι του Στ. Ψυχάρη ήταν προκλητικοί στη διάρκεια της συζήτησης, ενώ οι εκπρόσωποι των προσφευγόντων ζήτησαν την προστασία του δικαστηρίου. Η προκλητικότητα των δικηγόρων του εκδότη του "Βήματος" ήταν τέτοια που έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν από τους προσφεύγοντες να παραιτηθούν από τις προσφυγές τους.

Γ. ΓΕΩΡΓΟΥΒΙΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ