Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
Επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος!

Επίδειξη περιβαλλοντικής συνείδησης έκανε χτες το Λιμεναρχείο, στο Κερατσίνι

Η εταιρία διακίνησης πετρελαιοειδών ΕΤΕΚΑ είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η υπεύθυνη για το σημαντικό περιστατικό ρύπανσης που σημειώθηκε προχτές, παραμονή της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος, στο Σαρωνικό κόλπο μπροστά από το λιμάνι του Κερατσινίου. Ωστόσο, παρά την προσαγωγή ενός υπευθύνου, της εν λόγω εταιρίας χτες το πρωί στο Λιμεναρχείο, τα στελέχη του, εκτελώντας προφανώς εντολές των προϊσταμένων τους - και ακριβώς μια τέτοια μέρα - αναλώθηκαν σε μια ολόκληρη εκστρατεία συγκάλυψης!

Οπως είναι γνωστό η ρύπανση προκλήθηκε μέσω αγωγού ομβρίων της ΕΥΔΑΠ. Ανθρωποι της δημόσιας επιχείρησης εντόπισαν χτες τους υπεύθυνους της εταιρίας ΕΤΕΚΑ να ξεπλένουν τα βυτιοφόρα της και στη συνέχεια να ρίχνουν τα μολυσμένα νερά - ανακατεμένα με μεγάλες ποσότητες πετρελαιοειδών - στο ρέμα του Ικονίου που βρίσκεται μεταξύ του Περάματος και του Κερατσινίου. Από εκεί τα λύματα έρεαν ακατάπαυστα και έπεφταν στη θάλασσα από τον αγωγό της ΕΥΔΑΠ που βρίσκεται στον προβλήτα "Ελευθέρα Λιμένα" Κερατσινίου.

Ενώ όμως έγινε προσαγωγή του υπευθύνου της ΕΤΕΚΑ στο Λιμεναρχείο με την παρουσία του υπαλλήλου της ΕΥΔΑΠ ο οποίος έδωσε μαρτυρική κατάθεση σε βάρος του για τη ρύπανση, οι επικεφαλής του Λιμεναρχείου - εκτελώντας προφανώς εντολές άνωθεν - αρνήθηκαν να παραπέμψουν την υπόθεση στην αυτόφωρη διαδικασία. Και σαν να μην έφτανε αυτό, όλο το απόγευμα χτες, σε μια προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης, διοχέτευαν την πληροφορία ότι δεν είχε γίνει καμιά προσαγωγή! Είναι χαρακτηριστικό ότι αργά το βράδυ ο αρχικελευστής του Β Λιμενικού Τμήματος Κερατσινίου Ευάγγελος Παντιώρας, δήλωνε στο "Ρ" ότι "ουδέποτε έγινε προσαγωγή οιαδήποτε υπευθύνου της εταιρίας ΕΤΕΚΑ ή κάποιου άλλου" και ότι "απλώς διενεργείται προανάκριση μαζί με την ΕΥΔΑΠ, τα αποτελέσματα της οποίας πιθανόν να ανακοινωθούν σήμερα"!

Και όλα αυτά όταν ήταν γνωστό από το πρωί και από εντελώς αξιόπιστες πηγές της ΕΥΔΑΠ, ότι έγινε η προσαγωγή ενός υπευθύνου της εταιρίας ΕΤΕΚΑ, ο οποίος παραπέμφθηκε σε τακτική δικάσιμο. Τα ερωτήματα για τη στάση αυτή του Λιμεναρχείου και των πολιτικών προϊσταμένων του είναι πλέον καταλυτικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη θάλασσα έπεσαν συνολικά πάνω από 16 τόνοι πετρελαιοειδών και άλλων προϊόντων εκπλυμάτων, ενώ σχηματίστηκε κηλίδα έκτασης μεγαλύτερης των 100 τετραγωνικών μέτρων. Το λιμενικό προσπαθούσε και χτες ακόμη να περιορίσει τη ρύπανση χρησιμοποιώντας σε αρκετά μεγάλη έκταση προστατευτικό φράγμα.

Οπως ανέφεραν, πάντως, χτες, στελέχη της ΕΥΔΑΠ, ο τρόπος αυτός της ρύπανσης της θάλασσας μέσω του δικτύου ομβρίων ή του αποχετευτικού δικτύου της Επιχείρησης, έχει πάρει μεγάλη έκταση τον τελευταίο καιρό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΥΔΑΠ δέχεται για τέτοιου είδους περιστατικά 100 περίπου καταγγελίες το μήνα, τις οποίες διερευνά με το ελάχιστο όμως προσωπικό που μπορεί να διαθέσει για το σκοπό αυτό...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ