Σάββατο 1 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Τσιμέντο να γίνει και το δάσος Μ. Καβουρίου

Από το 1988 η παραλιακή δασική έκταση στο Καβούρι έχει μπει στο στόχαστρο των "αναπτυξιολόγων" του ΕΟΤ και διάφορων επιχειρηματιών με τις πλάτες της δημοτικής αρχής. Εκταση 307 στρεμμάτων σχεδιάστηκε να αποτελέσει το χώρο που θα φιλοξενούσε camping, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, γήπεδα τένις, μπάσκετ και πάρκινγκ. Το 1990 το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέτρεψε τη σύμβαση δήμου - ΕΟΤ. Ομως οι θιασώτες της "αξιοποίησης της περιοχής" ποτέ δε σταμάτησαν να καλοβλέπουν την περιοχή. Τον προηγούμενο μήνα συμφώνησαν να ελλιμενίζονται ιπτάμενα δελφίνια στον κλειστό όρμο της Βουλιαγμένης! Τι ακριβώς έχει γίνει δεν ξέρει κανείς, γιατί όλοι τα παίρνουν πίσω. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση, μια και το Καβούρι αποτελεί το φιλέτο της παραλιακής και δε θα το αφήσουν "αναξιοποίητο".

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ Βιολογική γεωργία

Η οικολογική ομάδα του 5ου Λυκείου Βόλου πρωτοτυπώντας και ξεφεύγοντας από τα καθιερωμένα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, που τη θέλουν να ασχολείται κυρίως με τα σκουπίδια και την ανακύκλωση, διερεύνησε το σημαντικό θέμα της οικολογικής γεωργίας. Μάλιστα τα συμπεράσματα και το προϊόν της εργασίας τους (με την επιμέλεια του Κ. Βολιώτη) εκδόθηκαν σ' ένα καλαίσθητο τομίδιο που αξίζει να διαβαστεί και να διαδοθεί. Η κατάσταση με τα αγροχημικά και τα δηλητηριασμένα προϊόντα έχει φτάσει στο απροχώρητο με την παράλληλη ρύπανση εδαφών και νερών. Καιρός να ξεκινήσει η συζήτηση για τις βιοκαλλιέργειες στα σοβαρά και να πάψουν οι αρμόδιοι να τις αντιμετωπίζουν σαν κάτι περιθωριακό κι όσους ασχολούνται μ' αυτήν σαν περίεργο "είδος".

Χοντραίνουν τα πράγματα στο Φλοίσβο

Πάνω από δέκα στρέμματα (ξανα)καταπατήθηκαν στο Φλοίσβο. Και μπορεί ο χώρος να γλίτωσε το σκυλάδικο, αλλά δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Οι νόμοι της αγοράς δεν επιτρέπουν περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Ολα για το κέρδος. Κι αν κάποτε κυβερνητικές υπηρεσίες κάνουν τη δουλιά τους, εύκολα παρακάμπτονται από τις προϊστάμενες αρχές. Να σημειώσουμε την κροτίδα που "άγνωστοι" έριξαν την ώρα που συνεδρίαζαν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής που αντιδρούν σ' αυτά που γίνονται και που τραυμάτισε ένα μέλος της. Οι κάτοικοι του Φαλήρου ξανά σε περιπέτειες. Καλή δύναμη.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ Τεχνικοοικονομικές απόψεις της θαλάσσιας διακίνησης αγαθών και της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, εκδ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ

Ενα βιβλίο των Γ. Βλάχου και Α. Αλεξόπουλου, πανεπιστημιακών στο τμήμα ναυτιλιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, που επικεντρώνεται στη θαλάσσια ρύπανση. Από ποιες πηγές μπορεί να προέλθει η ρύπανση, τι ακριβώς είναι η λειτουργική ρύπανση και πώς αυτή προσδιορίζεται, ποιες τεχνικές μεθόδους υπάρχουν και ποια είναι η ακολουθούμενη πολιτική γύρω από το θέμα απασχολεί τους συγγραφείς. Ακόμα ποια είναι η συμβολή του IMO (international marine organization) στους τομείς ναυτιλιακής ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Η διεθνής πολιτική. Η αμερικάνικη νομοθεσία για τη θαλάσσια ρύπανση. Τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τις χώρες της ΕΕ. Τέλος, τις υπάρχουσες περιφερειακές και διακρατικές συμβάσεις. Ολοι αυτοί είναι οι τίτλοι των ενοτήτων που αποτελούν το βιβλίο και που αναλύονται με σαφήνεια και επιστημονική πληρότητα. Εξάλλου οι δυο συγγραφείς έχουν δώσει δείγματα γραφής και στο παρελθόν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από το Φάληρο έως το Σούνιο παραδίδεται στους επιχειρηματίες(2014-09-17 00:00:00.0)
Πεδίο επιχειρηματικής ασυδοσίας και με σφραγίδα ΣτΕ(2003-09-23 00:00:00.0)
Καμπάνια για τη διάσωση της παραλίας Σαρωνικού(2001-11-22 00:00:00.0)
Αποφόρτιση και όχι επιβάρυνση(2000-07-25 00:00:00.0)
Ο ΕΟΤ "νομιμοποίησε" τα αυθαίρετα...(1996-06-21 00:00:00.0)
Αντί πάρκου... σκυλάδικο(1996-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ