Σάββατο 1 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΜΝΗ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ
Επικίνδυνη πτώση και ρύπανση των υδάτων

Τέσσερις επιτροπές ανέλαβαν να διερευνήσουν το σύνολο των αιτιών της πτώσης της στάθμης του νερού, που έχει φτάσει το 1,2 μ. το χρόνο

Η δραματική μείωση των νερών της Βεγορίτιδας, έστω κι αν καθυστερημένα ευαισθητοποίησε εκτός από τις μη - κυβερνητικές οργανώσεις μια σειρά από επιστήμονες και αρκετές δημόσιες υπηρεσίες. Τέσσερις επιτροπές ανέλαβαν να διερευνήσουν το σύνολο των αιτιών της πτώσης της στάθμης του νερού που έχει φτάσει το 1,2 μέτρο το χρόνο. Η ανομβρία που ως τα σήμερα ήταν η επίσημη αιτιολόγηση σίγουρα έχει συμβάλει αρνητικά, αλλά δεν είναι ο μόνος λόγος. Η αλόγιστη γεωργική χρήση για μονοκαλλιέργειες, που απορροφούν μεγάλες ποσότητες υδάτων, η έντονη βιομηχανική παρουσία και η ύπαρξη καταβοθρών, που πρόσφατα ανακοινώθηκε επίσημα για πρώτη φορά, πρέπει να συνεκτιμηθούν και να προσεγγιστούν συνολικά. Και βέβαια να μη μας διαφεύγει το γεγονός, ότι δεν έχουμε μόνο πτώση, αλλά και ρύπανση των υδάτων. Οι υπόγειοι υδροφορείς ποιοτικά έχουν υποβαθμιστεί. Τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα με την ανεξέλεγκτη χρήση τους έχουν δημιουργήσει οριακή κατάσταση μια και απειλούνται πέρα από τη λίμνη και οι γειτονικοί υγρότοποι.

Τι πρέπει να γίνει

Η εγκατάσταση μετεωρολογικών και υδρολογικών σταθμών είναι το πρώτο που πρέπει να γίνει. Επειδή δεν είναι ακριβώς προσδιορισμένη η ποσότητα που αντλείται, τόσο για τον πρωτογενή, όσο και τον δευτερογενή τομέα και τις αστικές χρήσεις, απαιτούνται συστηματικές μελέτες. Ακόμα πρέπει να εκπονηθούν προγράμματα για τη δραστική μείωση της σπατάλης των νερών. Στη λεκάνη απορροής στην Εορδαία είναι αναγκαίο να απαγορευτούν νέες εγκαταστάσεις υδροβόρων μονάδων. Στην περίπτωση ύπαρξης περιβαλλοντικών και υδρογεωλογικών μελετών, που θα υποστηρίζουν την ίδρυση νέων μονάδων πρέπει να είναι από αξιόπιστους φορείς και όχι να αποτελούν, ως συνήθως, άλλοθι στις αθλιότητες που γίνονται. Πολλή προσοχή χρειάζεται στις άδειες για νέες γεωτρήσεις.

Διαχείριση αποβλήτων - γεωργικές χρήσεις

Κάποτε θα πρέπει να υπάρξουν προληπτικοί έλεγχοι και επιβολή αυστηρών κυρώσεων, που θα φτάνουν ως και την αφαίρεση αδειών, σε όσους δεν τηρούν τη νομοθεσία, που αφορά τα στερεά και υγρά απόβλητα. Επειδή η κατάχρηση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων είναι δεδομένη (σ' όλη τη χώρα), χρειάζεται η ίδρυση συμβουλευτικών σταθμών στους αγρότες για τις επιπτώσεις των χημικών σε έδαφος και νερό. Στα τμήματα που αποκαλύπτονται, λόγω της εξαφάνισης των νερών, πρέπει να απαγορευτούν καλλιέργειες και βόσκηση. Ο βιόκοσμος της λίμνης θα πρέπει να διερευνηθεί σε συσχέτιση με τις φυσικοχημικές παραμέτρους και τις καταβόθρες που αναφέραμε στην εισαγωγή. Σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει η δυνατότητα που έχει η περιοχή, για να λειτουργήσει ως κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Τέλος, χρειάζεται συντονισμένη δράση με πρωταγωνιστή την Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ