Σάββατο 23 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Δευτεριάτικες" ματιές

Η Δευτέρα παρουσιάζει κάποιο τηλεοπτικό ενδιαφέρον. Γι' αυτό, σημειώστε από σήμερα τα εξής.

1ον: Από την ΕΤ-1 στις 22.00 η εκπομπή Μεγάλες Παραστάσεις θα παρουσιαστεί: "Το μεγάλο θέατρο της Βαρσοβίας".Μια μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στη Βαρσοβία, με αστέρια του χορού από διάφορες χώρες στο Μεγάλο Θέατρο Οπερας και Μπαλέτου της Βαρσοβίας. Συμμετέχουν χορευτές από τα μπαλέτα Μπολσόι, Αγίας Πετρούπολης, της Σκάλας του Μιλάνου, της Βιέννης, του Μινσκ, του Βίλνιους, το Βασιλικό Μπαλέτο Σουηδίας, Εθνικού Θεάτρου της Πράγας, της Οδησσού, της Λιψίας και του Μεγάλου Θεάτρου της Βαρσοβίας. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Γιούρι Γκριγκόροβιτς.

2ο: Από την ΕΤ-1 στις 10.30 το πρωί: "Οι ποιητές μας" θα παρουσιαστεί το πορτρέτο του ποιητή: Τέλλου Αγρα.Πρόκειται για ένα φανταστικό ρεπορτάζ για τον Τέλλο Αγρα, σε τρία μέρη. Στον πρόλογο η μεταμφίεση του ηθοποιού σε Τέλλο Αγρα και το σύντομο βιογραφικό ενός λεξικού για τον ποιητή. Στο κύριο μέρος της ταινίας ο φακός πηγαινοέρχεται ανάμεσα σε δύο χώρους: Ενα νυχτερινό εσωτερικό όπου κινηματογραφείται ένας διάλογος - όσα ο Αγρας είπε στον Κωστή Μπαστιά σε μια αληθινή συνέντευξη για το περιοδικό"Εβδομάς" στα 1931 - και μια σειρά λήψεων από αυτοκίνητο, σε συνοικισμούς της Αθήνας και χειμωνιάτικο τοπίο. Στον επίλογο, εικόνα και λόγος αποσκοπούν σε μια αυστηρή περιγραφή των τελευταίων τραγικών στιγμών του ποιητή.

Και τέλος, πάντα τη Δευτέρα από την ΕΤ-3 στις 20.30 "Ευγένιος Ντελακρουά".Ο Γάλλος ζωγράφος ήταν γιος διπλωμάτη με πλατιά μόρφωση. Καλλιτέχνης με φλογερό ταπεραμέντο και δυναμική δημιουργική φαντασία, προσχώρησε στο ρομαντισμό από την αρχή της σταδιοδρομίας του και αναδείχτηκε ηγέτης της Ρομαντικής Σχολής και ο μαχητικότερος εκπρόσωπος των προοδευτικών τάσεών της. Μια σειρά από έργα του εκφράζουν το επαναστατικό της περιεχόμενο. Ο Ντελακρουά, ένας από τους μεγαλύτερους φιλέλληνες, έδωσε στο χρώμα ζωντάνια και εφάρμοσε από τους πρώτους το σύστημα των συμπληρωματικών σκιών και αντανακλάσεων, ξεπερνώντας μερικές φορές τις ανακαλύψεις των ιμπρεσιονιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ