Παρασκευή 29 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Γαλλική εγρήγορση για το Μεσανατολικό

Νέες σφοδρές συγκρούσεις στο Νότιο Λίβανο

ΓΑΖΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΣΙΔΩΝΑ.-

Νέες αποφασιστικές πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει η γαλλική διπλωματία στην κατεύθυνση της αναθέρμανσης των ισραηλινοπαλαιστινιακών διαπραγματεύσεων, δηλώνοντας έτοιμη να πρωτοστατήσει των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά ακόμη και να εναντιωθεί στην Ουάσιγκτον. Με συνεντεύξεις του στη γαλλική τηλεόραση και στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν ανακοίνωσε τα "μεσανατολικά" σχέδια του Παρισιού, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για "παθητικότητα" ως προς τις εξελίξεις στην περιοχή. Τόνισε, δε, χαρακτηριστικά ότι η Γαλλία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της, έστω και αν σε ορισμένα σημεία αναγκαστεί να έρθει σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο οποίος τόνισε ότι η Γαλλία πρέπει να πιστέψει περισσότερο στις δυνατότητες παρέμβασης και διαμεσολάβησης που διαθέτει σε διπλωματικό επίπεδο και να κινηθεί με γνώμονα, κυρίως, τα συμφέροντα της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, "μικρό αλλά ανεπαρκές βήμα" προς την εξομάλυνση των ισραηλινοπαλαιστινιακών σχέσεων χαρακτήριζε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ την άρση του αποκλεισμού της Βηθλεέμ,απευθύνοντας, εκ νέου, έκκληση στις ΗΠΑ και στην ΕΕ να παρέμβουν ενεργητικότερα. Ο Αραφάτ επανέλαβε ότι η παράταση του γενικού αποκλεισμού των αυτόνομων παλαιστινιακών εδαφών, που απομακρύνει 100.000 Παλαιστίνιους από την εργασία τους, καλλιεργεί εκρηκτικό κλίμα και δεν είναι παρά μία μορφή συλλογικής τιμωρίας του παλαιστινιακού λαού, η οποία ουδόλως βοηθά στην εκτόνωση της έντασης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Νέες συγκρούσεις στο Νότιο Λίβανο

Κλιμακώθηκε, και πάλι, η ένταση στην κατεχόμενη από το Ισραήλ ζώνη του Νοτίου Λιβάνου. Νωρίς το πρωί, δύο ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομή με πυραύλους αέρος - εδάφους ενάντια σε πιθανές θέσεις της φιλοϊρανικής σιιτικής οργάνωσης "Χεζμπολάχ" στα υψώματα Ικλίμ αλ Τουφάχ. Λίγες ώρες αργότερα, όπως ανακοίνωσαν οι λιβανικές αρχές ασφαλείας, ισραηλινή στρατιωτική αυτοκινητοπομπή έπεσε σε ενέδρα των μαχητών της "Χεζμπολάχ" στην περιοχή Μπιρ Χαλάμα, στο κέντρο της κατεχόμενης ζώνης. Ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυρών, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 3 Ισραηλινοί στρατιώτες και άλλοι 10 τραυματίστηκαν, ενώ οι απώλειες από την πλευρά των ανταρτών είναι 4 νεκροί και 2 τραυματίες.

Με ανακοίνωσή της, η οργάνωση "Χεζμπολάχ" ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και υποστήριξε ότι κατάφερε σημαντικές απώλειες "στους σιωνιστές κατακτητές". Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με βολές αρμάτων μάχης σε περιοχές βόρεια της κατεχόμενης ζώνης. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την πρωινή επιδρομή, όμως, απέφυγε να σχολιάσει την ενέδρα στην περιοχή Μπιρ Χαλάμα, αν και η ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε εκτεταμένο ρεπορτάζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ