Σάββατο 30 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατά 15,7% αυξήθηκε η προσφορά χρήματος

Κατά 15,7% αυξήθηκε η προσφορά χρήματος τον περασμένο Ιούλη σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ).

Το ποσοστό αύξησης της προσφοράς χρήματος (που περιλαμβάνει το νόμισμα σε κυκλοφορία, τις ιδιωτικές καταθέσεις, τα repos και τα τραπεζικά ομόλογα) του περασμένου Μάη κινείται περίπου στα ίδια επίπεδα μ' αυτά της περιόδου Ιούνη '97 - '96 (ρυθμός μεταβολής 15,4%). Η συγκεκριμένη εξέλιξη του δωδεκάμηνου ρυθμού του συγκεκριμένου δείκτη κατά τον Ιούλη αντανακλά την επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης της νομισματικής κυκλοφορίας (Ιούλης 1997: 14,5%, Ιούνης 1997: 11,2%), ενώ ο ρυθμός αύξησης των ιδιωτικών καταθέσεων περιορίστηκε (Ιούλης '97: 15,5%, Ιούνης '97: 16,2%) λόγω μείωσης των καταθέσεων όψεως.

Ο ευρύτερος δείκτης ρευστότητας, που περιλαμβάνει εκτός από τα παραπάνω και τις επενδύσεις σε τίτλους του δημοσίου με διάρκεια μέχρι και ένα έτος, σημείωσε επιβράδυνση και διαμορφώθηκε σε επίπεδο χαμηλότερο απ' ό,τι η πρόβλεψη για το 1997 (8 - 11%). Συγκεκριμένα ο δωδεκάμηνος ρυθμός (Ιούλης 1997 προς Ιούλη 1996) παρουσίασε αύξηση 6,9%.

Η εξέλιξη του συγκεκριμένου δείκτη τον περασμένο Ιούλη επηρεάστηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ, όπως και κατά τους προηγούμενους μήνες, από τη μετατόπιση κεφαλαίων που είχαν επενδυθεί σε έντοκα γραμμάτια, τα οποία έληγαν το μήνα αυτό, προς ομολογιακούς τίτλους του δημοσίου, με διάρκεια μεγαλύτερη του ενός έτους. Σημειώνεται ότι κατά τον Ιούλη, εκτός από έντοκα γραμμάτια και διετή ομόλογα χωρίς τοκομερίδιο, διατέθηκαν ομόλογα με σταθερό επιτόκιο από τις εκδόσεις του Μάρτη και Ιούνη 1997 και ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ