Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ενιαίο λύκειο

Θα τελειώσω με το ενιαίο λύκειο. Με το νομοσχέδιο φτιάχνετε έναν ενιαίο εξωτερικά τύπο λυκείου. Η πρόβλεψή μας, όμως, είναι ότι θα εξελιχθεί σ' ένα ενιαίο - διασπασμένο λύκειο τριών κατευθύνσεων. Πέρα, από το ότι, όπως τίθεται στο νομοσχέδιο είναι και λίγο αυθαίρετες και αντεπιστημονικές - κατά τη γνώμη μας - οι διαχωρισμοί "θεωρητική", "θετική", "τεχνική".

Εμείς, αντίθετα, υποστηρίζουμε ενιαίο υπόβαθρο ουσιαστικών γνώσεων, ενίσχυση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, τη δημιουργία ενιαίου πολυτεχνικού λυκείου, δωδεκάχρονη και υποχρεωτική εκπαίδευση. Αυτό σημαίνει επανάσταση στη γνώση. Αρα αυξάνεται η διάρκεια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Μιλάμε για λύκειο, που με επιλογή βεβαίως μαθημάτων, δίνει δυνατότητα και καλλιέργεια του επαγγελματικού προσανατολισμού.

Και μετά το λύκειο τι γίνεται; Λέτε, ότι μετά το λύκειο, άλλοι θα πηγαίνουν στο Πανεπιστήμιο και άλλοι θα πηγαίνουν για επαγγελματική κατάρτιση και ειδίκευση. Ομως, η επαγγελματική κατάρτιση και ειδίκευση σήμερα δίνεται στα ιδιωτικά ΙΕΚ, στα αμφιβόλου αξίας και σημασίας ιδιωτικά ιδρύματα. Εμείς υποστηρίζουμε τη μοναδική, όχι επικρατούσα, αλλά αποκλειστική μεταλυκειακή δημόσια εκπαίδευση.Δεν υπάρχει άλλη λύση. Ετσι το λύκειο θα αποκτήσει οντότητα και αυτοτελή αξία και δε θα γίνει εξεταστικό κέντρο - γιατί έτσι γίνεται με το νομοσχέδιο. Επόμενα, ογδόντα πέντε χιλιάδες θέσεις θα έχετε για τα Πανεπιστήμια, αλλά πολλοί λιγότεροι θα καταφέρνουν να φτάνουν, αφού θα "κόβονται" στις αλλεπάλληλες εξετάσεις του λυκείου. Εδώ δεν τελειώνουν το βασικό σχολείο και θα πάνε ογδόντα πέντε χιλιάδες στα Πανεπιστήμια; Γιατί δεν κατοχυρώνετε την υποχρεωτική δωδεκάχρονη παιδεία, την οποία να επαγρυπνήσετε να γίνει και μετά να μιλάτε για τους ογδόντα πέντε χιλιάδες που θα πάνε στα Πανεπιστήμια;

Αυτά όλα είναι αντιφατικά, φαινομενικά, γιατί στην ουσία θα υπάρχει προσφορά, αλλά δε θα υπάρχει ζήτηση. Εμείς, λοιπόν, το καταψηφίζουμε και επισημαίνουμε και την αντισυνταγματική πλευρά ορισμένων ρυθμίσεων για την οποία πρέπει να τοποθετηθούν τα κόμματα της Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ