Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Συνωστισμός" ραδιοφωνικών αιτήσεων στο ΕΣΡ

"Παρέλαβε" χτες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, από το υπουργείο Τύπου, τις αιτήσεις για τις άδειες των ραδιοφωνικών σταθμών του λεκανοπεδίου Αττικής. Οι ενδιαφερόμενοι ξεπερνούν τους 80,ενώ ως γνωστόν, οι άδειες που θα δοθούν είναι μόνο 20.Το ΕΣΡ χτες πραγματοποίησε την πρώτη του συνεδρίαση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως είπε ο πρόεδρός του Γ. Κασιμάτης θα γίνει η πρόσληψη των οκτώ ειδικών επιστημόνων,οι οποίοι θα συμμετέχουν και στη διαδικασία εξέτασης των φακέλων των αιτήσεων για ραδιοτηλεοπτικές άδειες.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, στην προσπάθειά του να επιβάλει το νόμο και την τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό χώρο, επιχειρεί έλεγχο σε όλους τους τομείς, ανοίγοντας παράλληλα διάλογο και επαφές με όλους τους ενδιαφερόμενους. Στα πλαίσια αυτά, η αρμόδια επιτροπή του ΕΣΡ, ξεκινά τον έλεγχο του διαφημιστικού χρόνου σε πρώτη φάση των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας. Ηδη ξεκίνησε η καταγραφή όλων των εκπομπών που έχουν διαφημιστικά μηνύματα, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν ή όχι τηρούνται οι διατάξεις του νόμου που αφορούν στο διαφημιστικό χρόνο. Μέσα σε δεκαπέντε ημέρες, όπως υπολογίζεται, θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, ούτως ώστε στη συνέχεια το ΕΣΡ να έχει επαφές με τους εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών. Επιδίωξη είναι η σύνταξη διαφημιστικών κωδίκων δεοντολογίας σε συνεργασία με τους τηλεοπτικούς σταθμούς και άλλους ενδιαφερόμενους. Ενόψει μάλιστα και των τηλεοπτικών αδειών, όπως διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Α. Μανιτάκης, θα υπάρξουν και κώδικες αυτοδέσμευσης των τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι θα συμπεριλαμβάνονται στο φάκελο των αιτήσεων για τις άδειες. Το ΕΣΡ, επίσης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων, θα προχωρήσει και στην "αναθεώρηση" κωδίκων δεοντολογίας ψυχαγωγικών και ενημερωτικών εκπομπών.

Στα πλαίσια του προβληματισμού και της ανταλλαγής απόψεων για τον ραδιοτηλεοπτικό χώρο και τα προβλήματά του, το ΕΣΡ μέχρι το τέλος του χρόνου προγραμματίζει να οργανώσει ημερίδα, στην οποία θα κληθούν να συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς. Μεταξύ αυτών, η διοίκηση της ΕΡΤ, εκπρόσωποι των ραδιοτηλεοπτικών ιδιωτικών σταθμών, η ΕΣΗΕΑ, η ΠΟΕΣΥ και επιστήμονες από τα τμήματα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου. Τους πρώτους μήνες του ερχόμενου χρόνου, το ΕΣΡ προγραμματίζει να πραγματοποιήσει μια διεθνή συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των αντίστοιχων οργάνων των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και εκπρόσωποι ξένων μεγάλων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Στη χτεσινή του συνεδρίαση το ΕΣΡ, εξέφρασε κατά πλειοψηφία τη σύμφωνη γνώμη του για τη Διοικούσα Επιτροπή της ΕΤ - 3. Λευκή ήταν η ψήφος των τακτικών μελών, Μάκη Κοψίδη εκπροσώπου του ΚΚΕ και του Ριχάρδου Σωμερίτη. Και αυτό διότι το ΕΣΡ δεν έχει τον ουσιαστικό λόγο στο διορισμό της διοίκησης η οποία διορίζεται από τον υπουργό Τύπου. Στη θέση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής τοποθετήθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Γιώργος Αναστασιάδης και μέλη οι Φίλιππος Τσακίρης, Μαλαματίνα Βαλάκου, Χρήστος Χρυσόπουλος και Δημήτρης Γιακουμέλος.

Κ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ