Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ωρα για συνολική αντεπίθεση

Την ανάγκη να γίνει η επικείμενη πανεργατική απεργία η αρχή μιας αποφασιστικής ανάπτυξης των αγώνων, τόνισε ο γγ της Συνομοσπονδίας, Γ. Μαυρίκος, σε συνέντευξη Τύπου της ΓΣΕΕ στη Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Στην έναρξη μιας γενικευμένης αντεπίθεσης στην αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, κατευθύνεται το ταξικό ρεύμα του συνδικαλιστικού κινήματος με την 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ για τις 23 Οκτώβρη, τόνισε χτες ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας, σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η ΓΣΕΕ. Ταυτόχρονα ο Γ. Μαυρίκος τόνισε ότι για να έχει αξιοπιστία και να ενισχυθεί η προετοιμασία της απεργίας, θα πρέπει η ΓΣΕΕ να αποχωρήσει από τον "κοινωνικό διάλογο" και ταυτόχρονα να αλλάξει και γραμμή πλεύσης.

Σχολιάζοντας το "πάμε καλά" του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ - κάτι που, όπως επισήμανε, επαναλαμβάνουν οι κατά καιρούς πρωθυπουργοί που παρίστανται στα εγκαίνια της Εκθεσης - ο Γ. Μαυρίκος παρέθεσε τους παρακάτω δείκτες: Ανεργία επίσημα 10,4%, που εκτιμάται όμως ότι σύντομα θα ξεπεράσει το 15 με 17%. Το έλλειμμα του ισοζυγίου μόνο στο Α πεντάμηνο του 1997 σε σχέση με το αντίστοιχο 1996, διογκώθηκε κατά μισό δισ. δολάρια. Οσον αφορά το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών, αυξήθηκε στο Α πεντάμηνο του '97 πάνω από 10%, φτάνοντας τα 3 δισ. δολάρια.

Συνεχίζοντας, τόνισε: "Πού είναι η μεγάλη αγορά των 350 εκατ. που μας υποσχέθηκαν με την είσοδο της χώρας μας στην ΕΕ; Ποια είναι η μεγάλη Ελλάδα για την οποία μας μιλάει η κυβέρνηση; Εκτός αν εννοεί την κερδοφορία των πολυεθνικών". Επίσης αναφερόμενος στην ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων, παρατήρησε ότι "τα τελευταία 15 χρόνια γίναμε πρωταθλητές Ευρώπης στη λιτότητα. Τώρα με την ανάληψη της Ολυμπιάδας μπορεί να γίνουμε πρωταθλητές κόσμου". Κάλεσε τους εργαζόμενους να δράσουν για να μπει φραγμός στην εμπορευματοποίηση των αγώνων και να επιβάλουν εκείνα τα κοινωνικά χαρακτηριστικά και κριτήρια που δε θα οδηγήσουν σε νέα φορολογικά βάρη.

Στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος μιλώντας για την απεργία της 23ης Οκτώβρη, θέλησε να εμφανίσει ένα δήθεν αγωνιστικό πρόσωπο. Αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει λιτότητα και ότι έχει αυξηθεί τα δύο τελευταία χρόνια το εισόδημα των εργαζομένων, παρατήρησε: Λιτότητα και μάλιστα παρατεταμένη υπάρχει και η αλήθεια είναι ότι θα είχε ελαφρά αυξηθεί το εισόδημα των εργαζομένων, αν ίσχυε τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας...

Μιλώντας πάνω στο θέμα αυτό, ο ΓΓ της ΑΔΕΔΥ, Κ. Κόλλιας,επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός μιλώντας για αυξήσεις μισθών, θα αναφερόταν προφανώς στην πάνω οροφή, όπως είναι τα κυβερνητικά στελέχη κλπ.

Α. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ