Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μαχητική συγκέντρωση για την "ΕΛΛΑΣ"

Σε αποφασιστικό μέτωπο πάλης, ενάντια στην πολιτική που παράγει φτώχεια και ανεργία, κάλεσαν το λαό της Πάτρας οι ομιλητές

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-Μαχητική συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα οι εργαζόμενοι της Πάτρας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του επιχειρησιακού σωματείου της "ΕΛΛΑΣ ΑΕ" και του κλαδικού σωματείου ιματισμού. Στη συγκέντρωση μίλησε η πρόεδρος του σωματείου της "ΕΛΛΑΣ" Γ. Μπαλκάνη,η οποία αναφέρθηκε στο κλείσιμο του εργοστασίου από την ιταλική πολυεθνική ΜΙΡΟΓΛΙΟ,αδιαφορώντας για τις 120 εργαζόμενες, που μετά από 25 χρόνια δουλιάς πετάχτηκαν στον δρόμο. Τόνισε πως οι εργαζόμενοι θα παλέψουν για την άμεση επαναλειτουργία του εργοστασίου.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του κλαδικού σωματείου Σ. Ψωμιάδη σημείωσε πως η περίπτωση της ΕΛΛΑΣ είναι ένας άλλος κρίκος στην πολιτική αποβιομηχάνισης που εφαρμόζει η κυβέρνηση στην Αχαϊα και που, εκτός των άλλων, είχε σαν αποτέλεσμα την τελευταία διετία το κλείσιμο της ΝΤΡΕΣΚΟ, του ΜΑΝΟΥΣΟΥ, του ΤΟΓΙΑ, του ΛΑΛΙΩΤΗ, του ΚΑΠΕΤΣΩΝΗ και μιας σειράς άλλων κερδοφόρων επιχειρήσεων και τη μεταφορά τους στο εξωτερικό, αλλά και το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων σε όσες απέμειναν.

Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση ο Θ. Ευθυμίου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλάδων Ενδυσης, σημείωσε πως το πρόβλημα της "ΕΛΛΑΣ" είναι κοινωνικό και αφορά όλη την Πάτρα. Καταδίκασε την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία - όπως τόνισε - ευνοεί, αλλά και επιδοτεί τη μεταφορά επιχειρήσεων στο εξωτερικό, ενθαρρύνει την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου, με επιδοτούμενες θέσεις και Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Υπογράμμισε ότι αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με πλατύτερα κοινωνικά μέτωπα πάλης, που θα ανατρέπουν αυτές τις πολιτικές.

Στη συνέχεια, διαβάστηκε το χαιρετιστήριο μήνυμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης της Ιταλίας. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας και κατέληξε στη Νομαρχία, όπου και επιδόθηκε το ψήφισμα.

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το πρόσφατο κλείσιμο της επιχείρησης ιματισμού "ΕΛΛΑΣ ΑΕ" στην Πάτρα, που οδήγησε στην ανεργία 120 εργαζόμενες, έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και Μπ. Αγγουράκης,με Ερώτηση που απευθύνουν στον υπουργό Εργασίας.

Υπογραμμίζουν ότι η επιχείρηση λειτουργούσε εδώ και 25 χρόνια στην Ελλάδα και ότι είναι από τις πιο κερδοφόρες του κλάδου, αλλά παρ' όλα αυτά έκλεισε λόγω "εμπορικότητας και ανταγωνισμού", όπως ισχυρίζεται στην ανακοίνωσή της η πολυεθνική. Η πλειοψηφία - συνεχίζουν - των εργατριών δουλεύει από 15 ως 20 χρόνια, ενώ την τελευταία τριετία μειώθηκε στο μισό το προσωπικό. Συνεχίζοντας αναφέρουν ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η πολυεθνική σχεδιάζει τη μεταφορά του εργοστασίου σε άλλες χώρες (Πολωνία, Αλβανία), ενώ κατ' άλλους μελετά την επαναλειτουργία του με την ίδρυση νέας εταιρίας (παίρνοντας και τις κρατικές επιδοτήσεις, λόγω της υπαγωγής του νομού στις φθίνουσες περιοχές) ή ακόμα και την ανάθεση εργασιών σε μικρότερες βιοτεχνίες με τη μέθοδο του φασόν.

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό: Ποιες ενέργειες προτίθεται να κάνει για την επαναλειτουργία της επιχείρησης και την αποκατάσταση των απολυμένων. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της ασυδοσίας των πολυεθνικών επιχειρήσεων στη χώρα μας και για να σταματήσουν οι "κομπίνες" από τις διάφορες επιχειρήσεις με τις λεγόμενες "επιδοτούμενες θέσεις εργασίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ