Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Σε παρατεταμένη κρίση

Κατά χιλιάδες χάνονται οι θέσεις εργασίας. Σύσκεψη ΓΣΕΕ - ΠΟΕΜ - σωματείων χτες. Την ανάγκη ανάπτυξης συντονισμένων αγώνων, τόνισαν οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αμυντικές βιομηχανίες,ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που έγινε χτες το πρωί με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μετάλλου και των επιχειρησιακών σωματείων ΕΑΒ, ΕΒΟ, ΠΥΡΚΑΛ, ΕΛΒΟ, Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά.Προβλήματα οξύτατα, που ωστόσο αποφασίστηκε να αντιμετωπιστούν βασικά με συναντήσεις και... ημερίδα.

Από τη συζήτηση - σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ - διαπιστώθηκε ότι παρά τις επανειλημμένες κυβερνητικές ανακοινώσεις για το συντονισμό και την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας, υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση και ότι παρατηρείται μια παρατεταμένη κρίση σ' όλους τους τομείς λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τέθηκαν ως αιτήματα - στόχοι: Η άμεση δημιουργία θεσμικού πλαισίου συντονισμού των αμυντικών επιχειρήσεων. Η άμεση αντιμετώπιση των χρηματοοικονομικών προβλημάτων σε εκείνες τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σχετικά προβλήματα. Να υπάρξουν, επίσης, προγραμματικές συμφωνίες.

Στην παρέμβασή του ο Δ. Τσιουμπρής,αντιπρόεδρος της ΠΟΕΜ και στέλεχος της ΕΣΑΚ, αναφέρθηκε στην πολιτική συρρίκνωσης που ακολουθείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και είχε αποτέλεσμα - εκτός των άλλων - από 20.000 εργαζόμενους που απασχολούνταν στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, να απομείνουν σήμερα μόλις 7.500!Επισήμανε, στη συνέχεια, την ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μακροχρόνιες προγραμματικές συμφωνίες, στην κατεύθυνση της αύξησης του ποσοστού συμμετοχής της εγχώριας βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα. Σήμερα το ποσοστό κινείται μόλις στο 4% περίπου, ενώ η αύξηση έστω και για μια - δυο μονάδες, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 1.000 νέες θέσεις εργασίας. Εθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του κλάδου, το συντονισμό και την παραμονή των επιχειρήσεων υπό δημόσιο έλεγχο.Σημειώνοντας ότι η τακτική των αλλεπάλληλων συναντήσεων των συνδικαλιστών με τους αρμόδιους υπουργούς δεν έφερε ουσιαστικό αποτέλεσμα, τόνισε την ανάγκη να πάρουν οι ίδιοι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους και να προχωρήσουν όλα τα σωματεία από κοινού σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Τελικά αποφασίστηκε να γίνει ενημέρωση όλων των πολιτικών κομμάτων για τα προβλήματα, να επιδιωχτούν συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και να πραγματοποιηθεί με ευθύνη της ΓΣΕΕ ειδική ημερίδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ