Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Ανακατανομές για να ενισχυθούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες

Ο χρόνος υλοποίησης των έργων περιορίζεται μέχρι το 1999. Τραγικά τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα από την παράδοση του ΚΠΣ στις ιδιωτικές εταιρίες

Την όρεξη των βιομηχάνων και άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών, που με τον ένα ή άλλο τρόπο ασχολούνται με το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, άνοιξε η απόφαση της κυβέρνησης να συντμήσει το χρόνο χρηματοδότησης των σχετικών έργων μέχρι το τέλος του 1999, αντί του 2001 που προβλεπόταν αρχικά και σε συνδυασμό με αυτό να προχωρήσει σε ανακατανομές κονδυλίων μεγαλύτερες από 500 δισ. δραχμές. Οι περικοπές που κατ' επέκταση θα προκύψουν από την ανακατανομή θα αφορούν τομείς μικρής απορροφητικότητας, όπως της Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, της Βιομηχανίας, του Εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης, τα τομεακά προγράμματα των Ταχυδρομείων, του Φυσικού Αερίου κλπ.

Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη χτες στο μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και του αρμόδιου υφυπουργού Χ. Πάχτα.

Σε δηλώσεις του ο τελευταίος μετά το τέλος της συνάντησης, ανέφερε πως "είναι βέβαιο πλέον ότι οδεύουμε προς ένα Γ ΚΠΣ για την περίοδο 2000 - 2006". Οσο για τις ανακατανομές κονδυλίων του σημερινού ΚΠΣ, τις δικαιολόγησε με τον ισχυρισμό ότι δε θα πρέπει την 1/1/2000 να έχουμε δύο προγράμματα σε εξέλιξη, ενώ στη συνέχεια έκανε λόγο "για συνολικό επανασχεδιασμό του Β ΚΠΣ" με στόχο ακριβώς τη σύντμηση της ολοκλήρωσης των έργων μέχρι το Δεκέμβρη του 1999. Παρεμβαίνοντας οι βιομήχανοι μέσω του ΣΕΒ υποστήριξαν ότι τόσο οι προωθούμενες σήμερα αλλαγές, όσο και οι προτάσεις έργων που θα υλοποιηθούν με το Γ ΚΠΣ πρέπει να γίνουν με γνώμονα και κριτήριο την επίπτωσή τους στην ανταγωνιστικότητα. Ζητούν δηλαδή το βασικό κριτήριο να είναι τα δικά τους κέρδη.

Βέβαια, οι πραγματικοί λόγοι που ωθούν την κυβέρνηση να περιορίσει το χρόνο υλοποίησης των έργων του Β' ΚΠΣ και να προχωρήσει σε μία τόσο μεγάλη ανακατανομή κονδυλίων της τάξης των 500 δισ. δραχμών ή και μεγαλύτερης ακόμα, είναι τα κακά μαντάτα που ήρθανε από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τα οποία τα ποσά που θα χορηγηθούν σε κάθε χώρα με το Γ ΚΠΣ θα εξαρτηθούν από το βαθμό απορρόφησης επενδύσεων που θα έχουν πραγματοποιηθεί στο Β ΚΠΣ. Και τα αναπορρόφητα υπόλοιπα θα συμψηφιστούν. Αν δηλαδή η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από το Γ ΚΠΣ πχ 5 τρισ. δραχμές και από το Β δεν έχει απορροφήσει επενδύσεις ύψους 1 τρισ. δραχμών, τότε για την περίοδο 2000 - 2006 θα λάβει το ποσό των 4 τρισ. δραχμών.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι ο περιορισμός της υλοποίησης των έργων του σημερινού ΚΠΣ από τα 4 στα 2 χρόνια αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικότατα προβλήματα σε ένα μηχανισμό παρακολούθησης ο οποίος έχει κυριολεκτικά καταληφθεί από ιδιωτικές εταιρίες. Και η είσοδος των ιδιωτικών συμφερόντων στη διοικητική πυραμίδα του ΚΠΣ, σε βάρος βέβαια της δημόσιας διοίκησης η οποία έχει περιθωριοποιηθεί, δεν είναι βέβαια άσχετη με τα οικτρά αποτελέσματα που έχει μέχρι σήμερα παρουσιάσει το συνολικό επενδυτικό έργο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ