Κυριακή 21 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ποιος νεκρανασταίνει φασιστικούς νόμους;

Στις 4 Σεπτέμβρη αστυνομικοί έπιασαν στην Αθήνα τον Σπ. Μητροδήμα και τη Σουζ. Ρίτερ επειδή πετούσαν προκηρύξεις με περιεχόμενο κατά της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων από τη χώρα μας.

Οι δυο πολίτες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια. Το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο - εφαρμόζοντας μια σπάνια πρακτική - διέταξε την κράτησή τους μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. Οι πολίτες κατηγορήθηκαν για "ρύπανση" και "παράβαση των υγειονομικών διατάξεων" με βάση μεταξικούς και χουντικούς νόμους. Οδηγήθηκαν με χειροπέδες στο δικαστήριο, που τους καταδίκασε σε φυλάκιση δυο μηνών και 20.000 δραχμές πρόστιμο. Κατά τη σχετική διαδικασία οι κατηγορούμενοι εμποδίστηκαν να ασκήσουν νόμιμα το δικαίωμα ενημέρωσής τους για τη δικογραφία και δόθηκε έμφαση σε τυπικά ζητήματα (έλλειψη χαρτοσήμου κατά την κατάθεση των παραστατικών), που δεν αφορούσαν την ουσία της υπόθεσης.

Το θέμα της σύλληψης και καταδίκης των δυο πολιτών έφερε χτες στη Βουλή με Ερώτησή του το ΚΚΕ. "Από το περιστατικό αυτό, που αποτελεί συνέχεια της δίωξης μελών της Επιτροπής Πρωτοβουλίας κατά των Ολυμπιακών Αγώνων γιατί διαδήλωναν έξω από την Ακρόπολη, συνάγεται παγίωση των πρακτικών αυταρχισμού και παρεμπόδισης της έκφρασης του φρονήματος", τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης και Στρατής Κόρακας."Επιπλέον όμως προκύπτει ότι τα φασιστικής έμπνευσης νομοθετήματα των δικτατοριών και των άλλων περιόδων περιορισμού των ελευθεριών εξακολουθούν τυπικά να ισχύουν και να ανασύρονται επιλεκτικά, όσες φορές οι κυρίαρχοι κύκλοι και οι εκάστοτε κυβερνήσεις θέλουν να καταστείλουν αντιδράσεις κατά της πολιτικής τους".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης:

  • Ποιος έδωσε εντολή για τη σύλληψη των δυο πολιτών και για τη νεκρανάσταση των φασιστικών νομοθετημάτων;
  • Θεωρούν ότι συμβιβάζονται με το Σύνταγμα και με τις δημοκρατικές ελευθερίες οι συλλήψεις και οι καταδίκες για τη διανομή πολιτικών εντύπων και γενικά εντύπων έκφρασης γνώμης και διάδοσης στοχασμών;
  • Εχουν σκοπό να διατηρήσουν σε ισχύ τα ποικίλα φασιστικής έμπνευσης νομοθετήματα, που αποτελούν στην ουσία νομική παρακαταθήκη για την ακύρωση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ