Κυριακή 21 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Σχεδιασμός χειρότερων πυρηνικών όπλων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (του ανταποκριτή μας ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ). -

Ενώ συνέχεια διατυμπανίζεται ότι έληξε, από χρόνια τώρα, ο ψυχρός πόλεμος, η Ουάσιγκτον έχει καταστρώσει μυστικά σχέδια για την ανάπτυξη ακόμα πιο καταστροφικών πυρηνικών πολεμικών κεφαλών από αυτές που διαθέτει σήμερα.

Τα σχέδια αυτά περιέχονται σε ένα αποχαρακτηρισμένο ντοκουμέντο, αντίτυπο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Αμυντικού Συμβουλίου Φυσικών Πόρων, ενός ιδιωτικού ομίλου της Ουάσιγκτον, που επιδιώκει την επιβολή ελέγχου πάνω στους εξοπλισμούς και παρακολουθεί σε διεθνή κλίμακα το θέμα των όπλων. Προστίθεται, μάλιστα, ότι το ντοκουμέντο αυτό, που φυλάσσεται στο αρχείο του υπουργείου Ενέργειας, είναι ένα από τα πολλά επίσημα σχέδια της χώρας για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Για την πραγματοποίησή τους απασχολούνται συνολικά 25.000 άτομα σε μία "εντελώς απόρρητη βιομηχανία".Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το Εθνικό Εργαστήριο στην πολιτεία του Νιου Μέξικο εργάζεται πάνω σε μία ατομική βόμβα, ισχυρότερη από αυτές του σημερινού οπλοστασίου των ΗΠΑ, η οποία θα μεταφέρεται και θα εκτοξεύεται από το αθέατο στο ραντάρ βομβαρδιστικό αεροπλάνο Β - 2. Θα εισχωρεί βαθιά στο έδαφος και με την έκρηξή της θα ανατινάσσει τα πιο ισχυρά εχθρικά προχώματα εκατοντάδες πόδια κάτω από την επιφάνεια της γης. Υπενθυμίζεται ότι το Β - 2, το ακριβότερο από κάθε άλλο αεροσκάφος (κόστος περίπου 2 δισ. δολαρίων το καθένα), είχε αρχικά κατασκευαστεί για επιδρομές με πυρηνικά όπλα στα ενδότερα της ΕΣΣΔ. Θεωρούνταν το υπέρτατο ψυχροπολεμικό όπλο, αλλά ποτέ δε χρησιμοποιήθηκε σε πολεμική επιχείρηση. Σήμερα διατυπώνονται κάποιες αντιρρήσεις γύρω απ' αυτό το υπερφρούριο, ιδιαίτερα από το Γενικό Λογιστήριο (το οποίο λογοδοτεί στο Κογκρέσο), που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι το πολυδιαφημισμένο "αθέατο" από το ραντάρ δεν αληθεύει. Και εξηγούσε ότι εύκολα μπορεί να επισημανθεί όταν το εξωτερικό του σώμα υγρανθεί ή υπερθερμανθεί κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Μετά την άρνηση που είχε η δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων, αξιωματούχοι του υπουργείου Ενέργειας έσπευσαν να δηλώσουν ότι δεν αληθεύει πως υπάρχουν σχέδια για νέα όπλα. Απλώς, είπαν, πρόκειται μόνον για εκσυγχρονισμό παλιών προτύπων. Και πρόσθεσαν ότι στόχος των νέων ενεργειών είναι, μεταξύ άλλων, η αύξηση της διάρκειας των σημερινών πολεμικών κεφαλών, η ασφάλεια και η τοποθέτησή τους σε νέους χώρους και όχι η αύξηση της εκρηκτικής τους δύναμης.

Ομως, το παραπάνω Αμυντικό Συμβούλιο Φυσικών Πόρων, το οποίο έκανε τις αποκαλύψεις με βάση το σχετικό ντοκουμέντο του ίδιου του υπουργείου, αντέτεινε ότι η νέα αυτή δραστηριότητα σε ορισμένες περιπτώσεις αποβλέπει στην αύξηση της ισχύος και της ευστοχίας των όπλων, ώστε να μπορούν να ανατινάσσουν και να συντρίβουν εχθρικά οχυρώματα.

Ο πυρηνικός φυσικός δρ Μάθιου Μακίνζι, ανώτατο στέλεχος αυτού του συμβουλίου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του ΚΚ ΗΠΑ "People's Weekly World", προειδοποίησε ότι τα νέα αυτά σχέδια υπονομεύουν την περιεκτική Συνθήκη Απαγόρευσης Των Δοκιμών, την οποία έχει δημόσια εγκρίνει η κυβέρνηση Κλίντον, αλλά ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζέσι Χελμς, αντιδρά φανατικά στην επικύρωσή της από το Σώμα αυτό.

Ενα άλλο στέλεχος του ίδιου συμβουλίου, ο Κρίστοφερ Πέιν, κατάγγειλε ότι το λεγόμενο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των πυρηνικών όπλων αποτελεί μέρος της εκστρατείας του Πενταγώνου να εξαπολύσει και να "κερδίσει" έναν πυρηνικό πόλεμο. Πάει, τόνισε, χέρι χέρι με τη συνεχιζόμενη εξόρμηση για την εγκατάσταση του αντιβαλλιστικού πυρηνικού συστήματος στο διάστημα, γνωστού και ως "Πολέμου Των Αστρων".

Από την πλευρά τους, οι ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ, σε κύριο άρθρο τους με τον τίτλο "Δε χρειάζονται καλύτερες βόμβες", παρατηρούν ότι τα σχέδια αυτά "ενισχύουν τα επιχειρήματα που προβάλλουν χώρες, όπως η Ινδία, οι οποίες υποστηρίζουν πως τα μη πυρηνικά κράτη θα υποχρεωθούν να ανακόψουν τις φιλοδοξίες τους στο βαθμό που οι πυρηνικές δυνάμεις θα προχωρήσουν στον περιορισμό των δικών τους οπλοστασίων".

Ολα αυτά δεν είναι άσχετα και με την πρόθεση του υπουργείου Ενέργειας να παραχωρήσει ένα μέρος ενός εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στην πόλη Sweetwater της πολιτείας του Τένεσι για την παραγωγή του ραδιενεργού ισοτόπου τρίτιουμ, για να χρησιμοποιηθεί στα πυρηνικά όπλα, κατά παράβαση της αρχής που ίσχυε από την αρχή της ατομικής εποχής: ότι δηλαδή οι ενεργειακοί αντιδραστήρες δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς. Στις 14 Αυγούστου εκατοντάδες αντιπυρηνικοί αγωνιστές διαδήλωσαν σ' αυτή την πόλη, καταγγέλλοντας ότι αυτό το σχέδιο παραβιάζει κατάφωρα τη Συνθήκη της Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων και ξεγυμνώνει την υποκρισία των ΗΠΑ, που επικρίνουν άλλες χώρες, οι οποίες παράγουν τρίτιουμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ