Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαύρη χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς

Οι Βρυξέλλες "κουτσουρεύουν" δραστικά τις επιδοτήσεις και οι έμποροι θα κατεβάσουν τις τιμές σε εξευτελιστικά επίπεδα

Μαύρη προδιαγράφεται η φετινή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς της χώρας. Οι τιμές στο λάδι για τη νέα παραγωγή αναμένεται να κινηθούν σε εξευτελιστικά επίπεδα, ενώ λόγω υπέρβασης του κοινοτικού πλαφόν για την περίοδο 1996/97, οι μεγάλοι παραγωγοί θα πάρουν 156 δραχμές λιγότερες ανά κιλό, από την εξαγγελθείσα τιμή της επιδότησης που είναι 457 δρχ.

Η αρμόδια Διαχειριστική Επιτροπή των Βρυξελλών έθεσε και φέτος σε λειτουργία το σύστημα της συνυπευθυνότητας, μειώνοντας την επιδότηση κατά 27%,επειδή οι χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσαν συνολική ποσότητα λαδιού περσινής παραγωγής πολύ πιο πάνω από το πλαφόν. Το κοινοτικό πλαφόν παραγωγής, που έχει θέσει η ΕΕ είναι 1.350.000 τόνοι ελαιολάδου, ενώ η δηλωθείσα παραγωγή της περιόδου 1996 - '97 έφτασε στους 1.859.000 τόνους. Η Ελλάδα δήλωσε εκτιμώμενη παραγωγή 409.000 τόνους, η Ιταλία 445.000 τόνους και η Ισπανία 964.000 τόνους.

Ετσι, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διαχειριστικής Επιτροπής οι μεγάλοι παραγωγοί θα πάρουν φέτος 301,6 δραχμές το κιλό επιδότηση από 383 δραχμές το κιλό που πήραν πέρσι, ενώ η εξόφληση που περιμένουν να πάρουν μετά από ένα χρόνο θα είναι ψίχουλα. Εκτιμάται ότι λόγω του πρόστιμου συνυπευθυνότητας που επιβάλλει η ΕΕ για υπέρβαση του κοινοτικού πλαφόν στο λάδι οι μεγάλοι παραγωγοί θα χάσουν γύρω στα 45 δισ. δραχμές.Για τους μικρούς παραγωγούς από ό,τι δείχνουν τα πράγματα η επιδότηση παραμένει στις 498 δραχμές το κιλό.

Τα ποσά αυτά θα καταβληθούν, όπως ανακοίνωσε χτες η "Ελαιουργική", ως εκκαθάριση των μικρών και προκαταβολή των μεγάλων παραγωγών στη χώρα μας από τις 16 Οκτωβρίου μέχρι το τέλος του Νοέμβρη.

Σε χτεσινές δηλώσεις του για το θέμα ο πρόεδρος της "Ελαιουργικής", Γιώργος Γιανναδάκης,χαρακτήρισε την απόφαση αυτή των Βρυξελλώναναμενόμενη, αλλά και αρνητική για τα συμφέροντα των ελαιοπαραγωγών. "Δε στηρίζονται τέτοιες αποφάσεις - τόνισε - σε πραγματικά στοιχεία" και κατηγόρησε ως υπεύθυνη για την υπέρβαση του πλαφόν την Ισπανία, η οποία δήλωσε για το 1996 - '97 παραγωγή 964.000 τόνων από 356.000 τόνους που δήλωσε την προηγούμενη περίοδο.

Οσον αφορά τις τιμές του ελαιολάδου για τη φετινή περίοδο ο Γ. Γιανναδάκης απέφυγε να κάνει ξεκάθαρες εκτιμήσεις, δήλωσε όμως ότι όλα τα στοιχεία μέχρι σήμερα, δείχνουν ότι η παραγωγή θα αυξηθεί κατά πολύ σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό, όμως, που φαίνεται είναι ότι η εμπορική τιμή του λαδιού θα πέσει ακόμα πιο πολύ για τη νέα παραγωγή και θα φουντώσουν οι εκβιασμοί των εμπόρων σε βάρος των παραγωγών.

Με όλα αυτά γίνεται φανερό ότι για την άσχημη κατάσταση που διαμορφώνεται στο λάδι υπεύθυνη είναι η πολιτική των επιτελείων των Βρυξελλών και των υποστηρικτών της. Γιατί, εκτός από τη μείωση των επιδοτήσεων και της τιμής στο λάδι, η Κομισιόν ετοιμάζει νέα καταστροφικά μέτρα με την πρόταση για την αναθεώρηση της ΚΟΑ ελαιολάδου, στην οποία εκτός των άλλων προτείνεται να δίνεται μια πενιχρή επιδότηση ανά δέντρο και όχι να ενισχύεται η παραγωγή. Αν περάσει η πρόταση αυτή τότε οι ελαιοπαραγωγοί, και ιδιαίτερα οι μικροί, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ