Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ιδού ο... "εκσυγχρονισμός"

Τους στόχους της λιτότητας, της μείωσης των κοινωνικών δαπανών και των ιδιωτικοποιήσεων υλοποίησαν οι νόμοι, που ψηφίστηκαν στον ένα χρόνο της κυβέρνησης Σημίτη

Κάθε άλλο παρά νωχελική ήταν η κυβερνητική πολιτική τον προηγούμενο χρόνο στο νομοθετικό της έργο. Στα πλαίσια των γενικότερων κατευθύνσεων της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της "σύγκλισης" και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προώθησε σειρά αντιλαϊκών νομοσχεδίων, που έχουν ήδη προστεθεί στο ανάλογο νομοθετικό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μια επιγραμματική απαρίθμηση των... "εκσυγχρονιστικών" νόμων που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση καταδεικνύει τόσο την επιμονή, όσο και τη μεθοδικότητα με την οποία υποστήριξε τις επιλογές της, χωρίς να λογαριάσουμε τις πολλαπλάσιες και ανάλογου αντιλαϊκού περιεχομένου υπουργικές αποφάσεις, προεδρικά διατάγματα κλπ.

Δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα

Δέχτηκαν σοβαρό πλήγμα με την κύρωση της διαβόητης Συνθήκης Σένγκεν και το σχετικό νόμο "προστασίας των προσωπικών δεδομένων", ενώ θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα των επιχειρήσεων, να χρησιμοποιούν το προσωπικό ασφαλείας ως ιδιωτική αστυνομία και, μάλιστα, με το δικαίωμα να οπλοφορεί.

Ιδιωτικοποιήσεις...

Με ιδιαίτερη εμμονή και προσήλωση στον ένα χρόνο διακυβέρνησης του τόπου, η κυβέρνηση Σημίτη προώθησε το περίφημο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεών της, διαμορφώνοντας το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου είτε επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας να εκποιηθούν σε ιδιώτες (με συμβάσεις που προβλέπουν καθεστώς ασυδοσίας), είτε σε άλλους τομείς της βιομηχανίας και ανάπτυξης να διαμορφωθούν προνομιακοί όροι διείσδυσης της "ιδιωτικής πρωτοβουλίες". Χαρακτηριστικές νομοθετικές πράξεις που προωθούν αυτούς τους στόχους είναι οι εξής:

  • Ο νόμος 2414, σύμφωνα με τον οποίο οι ΔΕΚΟ μετατρέπονται σε εταιρίες πολυμετοχικές, ενώ παράλληλα θεσπίζονται οι δυνατότητες εκποίησης τμήματος των μετοχών τους, καθώς και διαφορετικά κριτήρια λειτουργίας, με βάση τα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα. Οι επιπτώσεις του συγκεκριμένου νόμου είναι σήμερα φανερές στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, στην "Ολυμπιακή Αεροπορία".
  • Θεσπίζεται η ίδρυση κρατικής εταιρίας ελέγχου των μετοχών του δημοσίου, που με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ενισχύει την ίδια λογική των ιδιωτικοποιήσεων.
  • Μόλις την προηγούμενη βδομάδα, επικυρώθηκε με την ψήφο των κυβερνητικών βουλευτών, η σύμβαση εκχώρησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας σε εταιρία που δημιούργησε ακριβώς για αυτήν την αγορά ο επιχειρηματίας Ν. Ταβουλάρης. Σύμβαση καταστρατήγησης κάθε εργασιακού δικαιώματος, ακόμα και αυτού της απεργίας. Για την εκποίηση χρησιμοποιήθηκε εταιρία οικονομικών αναλυτών του εξωτερικού, που όρισε και την ανώτατη τιμή πώλησης.
  • Με πρόσφατα νομοσχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης, θεσμοθετείται η είσοδος ιδιωτών στο χώρο της ΔΕΗ για τη δημιουργία σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στο χώρο του φυσικού αερίου, όπου διαμορφώνονται επίσης με νόμο οι κατάλληλες συνθήκες (όχι ενιαία τιμολόγια ανά περιοχή κλπ.) προκειμένου "να προσελκυστούν ξένοι επενδυτές".
  • Κυρώνεται Διεθνής Σύμβαση (συμπληρωματική της GATT) για την "απελευθέρωση" του τομέα των υπηρεσιών, ενώ αναμένεται νέα κύρωση για τον τομέα των επικοινωνιών.
Εισοδηματικά και φορολογία

Με γνώμονα το "σταθεροποιητικό πρόγραμμα" ενόψει της "Ευρωπαϊκής Ενοποίησης", η κυβέρνηση χαράζει την εισοδηματική και φορολογική πολιτική της, προωθώντας και το αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο.

  • Με τους φορολογικούς νόμους που ψηφίστηκαν, περικόπηκαν σειρά φοροαπαλλαγών, κατά βάση κοινωνικού χαρακτήρα. Παράλληλα, διαμορφώθηκε νέος κώδικας ποινών για τις παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, με τον οποίο μειώθηκαν οι επιπτώσεις στους μεγάλους φοροφυγάδες.
  • Στην εισοδηματική πολιτική ψηφίζεται το Ενιαίο Μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, με βάση το οποίο περικόπτονται αυξήσεις και μεταφέρονται με τη μορφή επιδοματικής πολιτικής χωρίς να καλύπτονται οι απώλειες εισοδήματος από τις πολιτικές που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Σε ειδικούς κλάδους (στρατιωτικοί, Σώματα Ασφαλείας) δίνονται σαφώς μικρότερες αυξήσεις στους χαμηλόμισθους.
Αγρότες

Ο κλάδος των αγροτών ήταν στο "μάτι του κυκλώνα" της κυβερνητικής πολιτικής τη χρονιά αυτή, αποτέλεσμα της οποίας ήταν και οι μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις από τον Οκτώβρη μέχρι το Φλεβάρη, που αντιμετωπίστηκαν με ωμό αυταρχισμό. Στο επίπεδο της νομοθεσίας δεν ήταν λίγα τα μέτρα που προκάλεσαν την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου.

  • Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τη δημιουργία φορέα ασφάλισης των αγροτών, με βάση τον οποίο οι οικονομικά ασθενέστεροι αγρότες, κυρίως, πληρώνουν διπλάσιες εισφορές προκειμένου να πάρουν στο τέλος μικρότερη σύνταξη από την ισχύουσα.
  • Με νομοθετικές ρυθμίσεις στην αρχή του καλοκαιριού επιχειρείται η ρουσφετολογική ρύθμιση χρεών των συνεταιρισμών, καθώς και θέματα της ακίνητης περιουσίας τους.
  • Επίσης με νόμο που ψηφίστηκε την ίδια περίοδο και αφορά τους νέους αγρότες, η κατάρτιση των νέων της υπαίθρου καταλήγει στα χέρια ιδιωτών.
Υγεία - παιδεία

Υγεία και παιδεία, δύο από τους βασικούς κλάδους για την κοινωνική πολιτική αλλάζουν ριζικά με την κατάθεση δυο αντίστοιχα νομοσχεδίων από τα αρμόδια υπουργεία, που αμφότερα ψηφίζονται εν μέσω μεγάλων κινητοποιήσεων και αντιδράσεων στους χώρους αυτούς.

  • Ο πρόσφατος νόμος για την υγεία (ψηφίστηκε το καλοκαίρι) πλήττει τόσο τους εργαζόμενους στον κλάδο, όσο και τους ασφαλισμένους. Το κόστος περίθαλψης μεταφέρεται στα ασφαλιστικά ταμεία επιβαρύνοντάς τα, ενώ διεισδύουν ταυτόχρονα οι "νέες μορφές απασχόλησης" (μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου) στα νοσοκομεία.
  • Οσον αφορά την παιδεία, έντονος είναι ακόμα ο θόρυβος σχετικά με το νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή. Νόμος που καταγγέλθηκε ότι εισάγει τους "νόμους της αγοράς" και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενισχύει την παραπαιδεία και καταργεί τη δωρεάν εκπαίδευση μέσω της επιβολής διδάκτρων στα πανεπιστήμια.

Τέλος αξίζει να προστεθεί στα παραπάνω και ο νόμος που ψηφίστηκε για τη στρατολογία και τις Ενοπλες Δυνάμεις, στον οποίο προβλέπεται η ενίσχυση των επαγγελματικών στελεχών του στρατεύματος (κατά τα ΝΑΤΟικά πρότυπα) και η μείωση των ηλικιών στράτευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ