Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Το λαϊκό κίνημα και οι Ολυμπιακοί του 2004

Το ΚΚΕ, το ζήτημα του αθλητισμού και κατ' επέκταση της Ολυμπιάδας του 2004, το προσεγγίζει στη βάση σταθερών παραμέτρων, που απορρέουν από την κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού, την πολιτική του, τον τελικό του στόχο, το σοσιαλισμό.

Η σχέση κοινωνίας - αθλητισμού

Κατά πρώτο: Θεωρούμε ότι αυτά που λέμε αθλητισμό, φυσική αγωγή, σπορ έχουν ιστορικό - κοινωνικό περιεχόμενο. Αποτελούν στοιχεία του εποικοδομήματος του κάθε κοινωνικού πολιτικού σχηματισμού. Από την άποψη της μορφής μοιάζει να έχουν διαχρονικότητα, στο περιεχόμενό τους, δηλαδή στους σκοπούς και τα μέσα στη μακρόχρονη πορεία της ανθρωπότητας οι διαφορές είναι εμφανείς και εξόφθαλμες. Στους κοινωνικοπολιτικούς σχηματισμούς που γνωρίσαμε (δουλοκτητικό, φεουδαρχικό, καπιταλιστικό και σοσιαλιστικό) παρατηρείται το φαινόμενο, ανάλογα με τη βάση της κοινωνίας (οργάνωση παραγωγής) να τείνει να αντιστοιχιστεί σε μια μακρά πορεία και ένα εποικοδόμημα (δίκαιο, ιδέες, τέχνες, αθλητισμός κ.ά.). Επομένως το παρόν και το μέλλον του αθλητισμού, των ολυμπιακών ιδεωδών, των Ολυμπιακών Αγώνων δεν μπορούμε να το κρίνουμε, να το προβλέψουμε έξω από την αλληλοσχέση βάσει της κοινωνίας, εποικοδόμημα.

Εποικοδόμημα: Αυτή η αλληλοσχέση είναι ιδιαίτερα εμφανής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, αλλά και σε άλλα κατώτερα επίπεδα άθλησης στην εποχή μας. Ολα τα κυρίαρχα στοιχεία της βάσης του καπιταλισμού στο ιμπεριαλιστικό στάδιο εμπορίας, κέρδος, εκμετάλλευση, κλοπή υπεραξίας, ανταγωνισμός, ιδιωτικοποίηση, έχουν εισχωρήσει μέσα στον αθλητισμό, τον ποδηγετούν, καθορίζουν τη φύση και το χαρακτήρα. Είναι ενταγμένος πλέον σ' αυτήν την τεράστια καπιταλιστική παραγωγική διαδικασία. Οσοι εμπλέκονται σ' αυτήν, ανεξάρτητα από τις προσωπικές τους ιδέες και τα ατομικά κίνητρα, αντικειμενικά κινούνται στην τροχιά που καθορίζουν αυτά τα πολυπλόκαμα τραστ. Ολα τα παραπάνω και άλλα, που θα μπορούσε κανείς να προσθέσει, συμπυκνώνονται στον όρο "εμπορευματοποίηση".Από δω απορρέει η θέση του Κόμματός μας, απ' αφορμή την ανάθεση, για πεδίο πάλης - τροχοπέδη στον κατήφορο της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αθλητισμός: Μέσο και όχι σκοπός

Για μας, για το ΚΚΕ, ο αθλητισμός, η άσκηση, τα σπορ, η φυσική αγωγή, έχουν αξία όταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ο λαός, η νεολαία ασχολούνται μ' αυτόν γιατί αποκομίζουν άμεσα οφέλη, τόσο για την υγεία τους όσο και για την καλλιέργεια της προσωπικότητάς τους. Είναι μέσον δηλαδή, όχι σκοπός. Ο αθλητισμός, τα σπορ, ιδιαίτερα στην εποχή μας, είναι ανάγκη. Ετσι πρέπει να τα κατανοούν η νεολαία, ο λαός. Κοινωνική ανάγκη που πρέπει να παρέχεται με ευθύνη της πολιτείας. Δε χωρούν εδώ εμπορευματοποίηση, ιδιωτικοποίηση. Από αυτή τη θέση μας για τον αθλητισμό απορρέει και το δεύτερο μέτωπο πάλης που σαλπίζει το Κόμμα μας, απ' αφορμή την Ολυμπιάδα του 2004. "Αφετηρία αναβάθμισης του αθλητισμού στη χώρα μας". Ενα πολύμορφο κίνημα λαϊκό, που να απαιτεί, να διεκδικεί και τέλος να επιβάλλει το δικαίωμα στη δουλιά - γιατί ποιος άνεργος μπορεί να σκεφτεί τον αθλητισμό σαν πράξη - το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, χώρους να ασκούνται - γήπεδα, παιδικές χαρές, ελεύθερους χώρους, επιστημονική καθοδήγηση κ.ά.

Ο αθλητισμός δεν είναι θέαμα, είναι ενεργητική συμμετοχή των νέων, του λαού. Τότε μόνο δικαιώνεται.

Η πάλη ενάντια στην εμπορευματοποίηση είναι πάλη για την αναβάθμιση του αθλητισμού.

Η πάλη ενάντια στην εμπορευματοποίηση δεν πρέπει να κατανοείται ως περιορισμός ενάντια στις διαφημίσεις, αλλά ως πάλη ενάντια σε κάθε "ανταποδοτική λογική", που τον χρησιμοποιεί ως μέσο κέρδους. Πλήρωνε για να έχεις ιδιωτικά γυμναστήρια, αθλητικές δημοτικές επιχειρήσεις, εταιρίες, κλαμπ καλλιέργειας ταλέντων, ακαδημίες και πάει λέγοντας... Πάλη ενάντια στους σπόνσορες και τους χορηγούς και κυρίως ενάντια σ' αυτό το ιερατείο της ΔΟΕ, που ευνοεί όσο κανένας άλλος αυτή τη σύμφυση αθλητισμού και χορηγών.

Εμπορία των ολυμπιακών ιδεών

Διαβάζοντας κανείς τον Ολυμπιακό Καταστατικό Χάρτη της ΔΟΕ διαπιστώνει ότι οι σκοποί της ολυμπιακής κίνησης έχουν "άκρως προοδευτικό χαρακτήρα". Ποιος θα διαφωνήσει άραγε "ότι η βάση του αθλητισμού είναι η προαγωγή της ανάπτυξης των ηθικών και σωματικών αρετών"; "Οτι η νεολαία πρέπει να διαπαιδαγωγείται μέσω του αθλητισμού σε πνεύμα καλύτερης, αμοιβαίας κατανόησης και φιλίας, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου και πιο ειρηνικού κόσμου"; "Οτι απαγορεύεται οποιαδήποτε διάκριση κατά χώρας ή ατόμου για φυλετικούς, θρησκευτικούς, ή πολιτικούς λόγους";

Δυστυχώς αυτές οι "προοδευτικές ιδέες" όπως και κάθε αντίστοιχη προοδευτική στα χέρια των αστών δεινοπαθεί, διαστρεβλώνεται, γίνεται φύλλο συκής για αποπροσανατολισμό και αποχαύνωση. Ανάμεσα στους σκοπούς της ολυμπιακής κίνησης και στη σύμβαση που υπογράφτηκε για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων υπάρχει μια κραυγαλέα αντίφαση.

Απ' τη μια μεριά επικαλούνται τις ιδέες και από την άλλη τις εμπορεύονται ασύστολα στις πλάτες της εργατικής τάξης, εκμεταλλευόμενοι την κλεμμένη υπεραξία.

Η επίκληση αυτών των ιδεών αποτελεί την αυταπάτη που χρειάζεται στους αστούς για να κρύψουν το "απόλυτα αστικό περιεχόμενό τους". Γίνεται για να κοιμίσει, να αποπροσανατολίσει, να δημιουργήσει νέες αυταπάτες.

Η πάλη για την αποκατάστασή τους

Εμείς, το ΚΚΕ, ξέρουμε καλά ότι υπάρχουν ιδέες οικουμενικής αξίας σε συγκεκριμένες εποχές. Η ιδέα της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σοσιαλισμού, της ειρήνης κ.ά. έχουν στην εποχή μας οικουμενική αξία. Γύρω από τα ολυμπιακά οικουμενικά ιδεώδη υπάρχουν ιδέες με καθολικότητα. Εμείς καλούμε την εργατική τάξη, το λαό, αυτές τις προοδευτικές ιδέες να μην τις εγκαταλείψει στα χέρια των αστών, αλλά να περάσει στην πάλη για την αποκατάστασή τους. Μια αποκατάσταση που προϋποθέτει την ανατροπή του καπιταλισμού, την εγκαθίδρυση του άλλου συστήματος, του σοσιαλισμού, για να ταυτιστούν οι ιδέες με την πρακτική τους. Οπως δεν αφήνουμε στα χέρια των αστών τις ιδέες της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σοσιαλισμού, έτσι δεν πρέπει να αφήσουμε στα χέρια τους και τις λεγόμενες ολυμπιακές ιδέες, τον αθλητισμό, τους ολυμπιακούς. Δεν πρόκειται για μια αφηρημένη διαπάλη, η υλοποίηση αυτών των ιδεών είναι σήμερα αναγκαιότητα.

Οι στόχοι της πάλης για το 2004

Είναι καθαρό για το λαό, τη νεολαία, την εργατική τάξη ότι και οι αγώνες του 2004 θα αξιοποιηθούν απ' τη μεριά των αστών για τα δικά τους οικονομικά, ιδεολογικά συμφέροντα. Ο λαός θα πληρώσει όχι γιατί θα γίνουν ρεμούλες - όπως λένε μερικοί - αρπαχτές, μίζες κ.ά. Είναι γιατί και στην πιο χρηστή καπιταλιστική διαχείριση η κλεψιά είναι δοσμένη με την έννοια της κλοπής της υπεραξίας. Δεν είμαστε αδιάφοροι και για τη χρηστή διαχείριση, η πάλη πρέπει να φτάσει στην ουσία της υπόθεσης, στο βάθρο, στην αναδιανομή.

Παρά ταύτα χωρίς αυταπάτες η παρέμβαση του λαϊκού κινήματος μπορεί να φρενάρει, να αποσπάσει, να καλλιεργήσει συνειδήσεις. Καμιά λοιπόν συναίνεση να πληρώσουμε το κόστος, καμία αναστολή στη διεκδίκηση των αιτημάτων ωςεργαζόμενοι στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων. Καμία υποχώρηση στην ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης της χώρας. Οι αθλητικές υποδομές να επιστρέψουν στο λαό. Κίνημα να αποκαλυφθεί ο αντιδημοκρατικός χαρακτήρας της ΔΟΕ.

Αυτού του κλειστού κλαμπ με τις αναχρονιστικές λογικές της ισοβιότητας, των διορισμών, που ιδιοποιείται οικονομικές αξίες οι οποίες αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά.

Πάλη για τον εκδημοκρατισμό του αθλητισμού στη χώρα μας.

Συσπείρωση και πάλη του φοιτητικού κινήματος, των ΤΕΦΑΑ ιδιαίτερα για το ολυμπιακό χωριό, εγκατάσταση σχολών, φοιτητικών εστιών. Πάλη της εργατικής τάξης για εργατικές κατοικίες. Πάλη από μαθητές, γονείς να μπει η φυσική αγωγή στα σχολεία (με την έννοια της αύξησης των ωρών, της υποδομής, δεν μπορεί να ξεντυνόμαστε στις αίθουσες, να γυμναζόμαστε σε μια ξερή αυλή).

Πάλη για την καταδίκη αυτής της φάμπρικας του ντόπινγκ - αποτέλεσμα της πάσης θυσίας να έχουμε ρεκόρ, αύξηση του θεάματος. Μέτρα για αυστηρό άμεσο, έλεγχο. Τι είναι αυτή η αποκλιμάκωση των ποινών; Μια απλή ανάλυση αίματος απαιτείται και πάει ο καθένας περίπατο. Κίνημα με πρωταγωνιστές τους Ελληνες Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές για αυστηρό και αδιάβλητο έλεγχο. Γιατί δεν το κάνουν; Εξω οι χορηγοί και οι σπόνσορες.

Χρήστος ΚΟΦΦΑΣ

μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, καθηγητής ΤΕΦΑΑ Θεσ/νίκης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ