Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Να σεβαστούν τον αλβανικό λαό

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα για τα προβλήματα του αλβανικού λαού

Παρεμβαίνοντας σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν την Αλβανία, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά τη δεύτερη μέρα της φθινοπωρινής συνόδου, τόνισε:

"Μιλώντας για την Αλβανία, μου φαίνεται ότι είναι απαραίτητο να υπενθυμίσω πώς η χώρα αυτή περιήλθε στη σημερινή κατάσταση.

Στη συνέχεια αλλαγών που έλαβαν χώρα στη 10ετία του '80, εγκαταστάθηκε στην Αλβανία ένα μαφιόζικο δικτατορικό καθεστώς, εκείνο του Μπερίσα, και, για να σας διευκρινίσω, ο εν λόγω κύριος έγινε δεκτός σ' αυτήν εδώ την αίθουσα με τις πιο μεγάλες τιμές και, στη συνέχεια, ασφαλώς εγκαταλείφθηκε, όταν η πολιτική του αποκαλύφθηκε από τον αλβανικό λαό και έπεσαν τα προσωπεία. Δεν ήταν ασφαλώς μόνο το ζήτημα των "πυραμίδων" και η απώλεια μεγάλων ποσών που αποτελούσαν προϊόν μόχθου ενός εργατικού λαού, αλλά κυρίως η αγανάκτηση εναντίον του τυραννικού καθεστώτος του Μπερίσα, που ώθησε ένα λαό να πάρει τα όπλα εναντίον του τυραννικού καθεστώτος.

Μια από τις κύριες διεκδικήσεις του επαναστατημένου και ένοπλου λαού ήταν η αποχώρηση του Μπερίσα, η επιστροφή στα θύματα των "πυραμίδων" του κλεμμένου χρήματος, αλλά, την ίδια στιγμή, ο αλβανικός λαός διεκδίκησε, εξίσου, το δικαίωμα να διαφεντεύει ο ίδιος τις υποθέσεις του.

Είναι επίσης αλήθεια ότι η αποστολή ξένων στρατευμάτων στην Αλβανία, χωρίς επίσημη πρόσκληση και ασφαλώς χωρίς καμιά πρόσκληση του ξεσηκωμένου λαού, δεν είχε ασφαλώς ως στόχο τη διασφάλιση της διοχέτευσης της οποιασδήποτε ανθρωπιστικής βοήθειας. Εξάλλου, αυτή η βοήθεια ήταν τόσο "ανθρωπιστική", που δε δίστασαν οι "ανθρωπιστές" της Ιταλίας να πνίξουν δεκάδες και εκατοντάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Πρόκειται για γεγονότα που δεν πρέπει να ξεχάσουμε και για τα οποία η Συνέλευσή μας απλώς εσιώπησε...Η παρουσία, λοιπόν, των στρατευμάτων κατοχής αποσκοπούσε στην άσκηση επιρροής και τρομοκρατίας. Χτες μιλήσαμε για την τρομοκρατία. Ιδού οι πράξεις της τρομοκρατίας. Ασφαλώς, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συμμετείχαν στην προσπάθεια δυσφήμισης του αλβανικού λαού με τρόπο, που σπάνια γνωρίσαμε μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν με τα γνωστά αποτελέσματα και, είτε το θέλουμε είτε όχι, υπό την επιρροή των ξένων στρατευμάτων. Ασφαλώς, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τη διαπιστωνόμενη βελτίωση, σε σχέση με την κατάσταση που υπήρχε πριν από τις εκλογές και τον ξεσηκωμό του αλβανικού λαού. Εν τούτοις πολλά πράγματα ακόμη παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Επιτρέψατέ μου μια ακόμη παρατήρηση. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας εξακολουθεί να είναι στην παρανομία, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του κυβερνώντος κόμματος.Επίσης ο νόμος για τη γενοκτονία που έφτιαξε ο Μπερίσα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ, έστω και αν δεν εφαρμόζεται στην καθημερινή ζωή. Η παρούσα κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να καταργήσει το νόμο αυτό. Αλλά, σύμφωνα με μια ανακοίνωση των πρακτορείων του εξωτερικού Τύπου, στις 22 τρέχοντος μηνός, ξεκίνησε η διαδικασία εκδίκασης στο Εφετείο 38 περιπτώσεων του καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί με προηγούμενη απόφαση σε 425 χρόνια φυλάκισης συνολικά και που διατρέχουν τον κίνδυνο να επικυρωθεί η καταδίκη αυτή. Να, ορισμένες από τις εκκρεμείς καταστάσεις που θα έπρεπε να αντιμετωπίσει η σημερινή κυβέρνηση, η οποία οφείλει να προσπαθήσει τουλάχιστον να είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προεκλογικά.

Για να καταλήξω, πιστεύω ότι η μόνη βοήθεια που θα έπρεπε να δοθεί στον ηρωικό λαό της Αλβανίας, δε θα μπορούσε να ήταν άλλη από το να κρατηθούμε μακριά από κάθε επέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις. Δεν υπάρχουν πράγματι "ώριμοι" ή "λιγότερο ώριμοι" λαοί. Δεν υπάρχουν "ενήλικες" ή "ανήλικοι" λαοί. Υπάρχει ο λαός που πρέπει να είναι κυρίαρχος και αυτή την κυριαρχία οφείλουμε να σεβόμαστε με κάθε μέσον και σε όλες τις περιπτώσεις. Τέτοια είναι η κατεύθυνση, κύριε πρόεδρε, στην οποία θα έπρεπε να προσανατολιστεί η Συνέλευσή μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ