Σάββατο 4 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σιωπή παρά την ένταση με τον Καναδά

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ .-

Τακτική απόλυτης σιωπής τηρεί η ισραηλινή κυβέρνηση σχετικά με την υπόθεση των δύο πρακτόρων της Μοσάντ, που έχουν συλληφθεί από τις ιορδανικές αρχές για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Κχαλίν Μασχάαλ, επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της "Χαμάς" στο Αμμάν, παρά την εμπλοκή που προκλήθηκε από την υπόθεση στις σχέσεις της με τον Καναδά.

Με αφορμή την αργία, λόγω του νέου εβραϊκού έτους, κανένας Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος δεν έχει θελήσει να απαντήσει ή να σχολιάσει τόσο την έντονη φημολογία, όσο και τα πρωτοσέλιδα του ισραηλινού Τύπου, που μοιάζει να έχει υιοθετήσει την άποψη περί ανταλλαγής των δύο πρακτόρων της Μοσάντ με τον πνευματικό ηγέτη της "Χαμάς" Σεϊκ Αχμέντ Γιασίν. Οι ισραηλινές εφημερίδες φιλοξενούν εκτενή αφιερώματα στην αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Μασχάαλ, στις 25 Σεπτέμβρη, και υποστηρίζουν ότι η υπόθεση εκνεύρισε βαθύτατα τον Ιορδανό βασιλιά, που απαίτησε να απελευθερωθεί ο Γιασίν. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, οι δύο συλληφθέντες είχαν στην κατοχή τους πλαστά καναδικά διαβατήρια, που έφεραν τα ονόματα Σον Κένταλ και Μπάρι Μπιντς. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ο Κένταλ είναι Καναδοεβραίος που ζει μόνιμα στην Ιερουσαλήμ και του οποίου το διαβατήριο είχε ζητήσει η Μοσάντ, όπως φέρεται να έχει κάνει με πολλούς Εβραίους μετανάστες που επέστρεψαν στο Ισραήλ, επικαλούμενη "εθνικούς σκοπούς".

Οπως υποστηρίζει ο ισραηλινός Τύπος, πολλοί αξιωματούχοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για την "ντροπή" του Αμμάν, η οποία φέρνει σε δύσκολη θέση τόσο την ίδια την αλώβητη Μοσάντ όσο και την ισραηλινή κυβέρνηση. Σε σχόλιό της η εφημερίδα "Χααρέτζ" μιλά για "εξωφρενικές αδυναμίες και απαράδεκτο προγραμματισμό της επιχείρησης", ενώ ο αναλυτής Αμίρ Ορέν χαρακτηρίζει την επίθεση στο Αμμάν "τη μεγαλύτερη καταστροφή της Μοσάντ, που θα οδηγήσει, τουλάχιστον, στην παραίτηση του αρχηγού της, Ντάνι Γιατόμ". Η καναδική κυβέρνηση, πάντως, μην περιμένοντας να διαλευκανθεί η υπόθεση, ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανάμειξη του Καναδά στην υπόθεση, υπενθυμίζοντας στην ισραηλινή κυβέρνηση ότι υπάρχει και ανάλογο προηγούμενο από το 1981. Και η εξέλιξη αυτή αντιμετωπίστηκε με σιωπή από την ισραηλινή κυβέρνηση, που αρκέστηκε σε μια δήλωσε του Αβίβ Σιρόν, εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος εξέφρασε "τη λύπη του για την καναδική ενέργεια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ