Σάββατο 4 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
"Ενδιαφέρον" από ΗΠΑ και ΕΕ...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Την άμεση απελευθέρωση όσων συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις φοιτητών της περασμένης βδομάδας, ζήτησε χτες ο Ιμπραϊμ Ρουγκόβα, ηγέτης των αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Ρουγκόβα, μιλώντας χτες στους δημοσιογράφους, ζήτησε την "άμεση απελευθέρωσή" τους και καταδίκασε "τη βία των (σερβικών) αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος φοιτητών που διαδήλωναν ειρηνικά". Λίγες ώρες νωρίτερα γινόταν γνωστό πως τέσσερις από τους συλληφθέντες διαδηλωτές καταδικάστηκαν από δικαστήριο της Πρίστινα σε φυλάκιση 15 ημερών.

Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Ρόμπερτ Γκέλμπαρτ, συναντάται τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο της Νέας Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Γκέλμπαρτ θα εκφράσει στην κυβέρνηση Μιλόσεβιτς την "ανησυχία" της Ουάσιγκτον για τα κατασταλτικά μέτρα της Αστυνομίας σε βάρος των διαδηλωτών στο Κοσσυφοπέδιο και το Βελιγράδι.

Εξάλλου, μεθαύριο οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να αποφασίσουν στο Λουξεμβούργο για τη δημιουργία ενός γραφείου στην Πρίστινα. Ανώτερος διπλωμάτης χώρας της ΕΕ έδινε το "στίγμα" του ενδιαφέροντος των Βρυξελλών για όσα διαδραματίζονται στο Κοσσυφοπέδιο, δηλώνοντας ανώνυμα: "η ΕΕ επιθυμεί να αυξήσει το κύρος της σ' αυτό το μέρος του κόσμου". Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με το πιθανό χρονοδιάγραμμα της δημιουργίας του γραφείου, αλλά, όπως είπε ο ίδιος διπλωμάτης, "οι εξελίξεις θα είναι πολύ γρήγορες". Την αρχική ιδέα για τη δημιουργία ενός γραφείου της ΕΕ στην Πρίστινα φέρεται πως είχε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ