Σάββατο 4 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Γιαλαντζί οικολόγοι

Το θράσος ορισμένων δεν έχει όρια. Αναφερόμαστε σε κυβερνητικούς παράγοντες, που με τη μάσκα του οικολόγου μπορούν άνετα στα ΜΜΕ να παραμυθιάζουν τον κόσμο κι από την άλλη να εγκληματούν σε βάρος του περιβάλλοντος. Αποφάσεις ανατριχιαστικές για την κυνικότητά τους, που θα ζήλευαν ομόλογοί τους σε αντιδραστικά καθεστώτα, βάζουν θηλιά σε ανυπεράσπιστους κατοίκους του κέντρου ή της περιφέρειας ανάλογα με τα συμφέροντα που θέλουν να εξυπηρετήσουν. Αναφερόμαστε στην περίπτωση μιας μονάδας εμφιάλωσης - αποθήκευσης - διακίνησης υγραερίου με φιάλες και βυτία, 300 μέτρα από ένα χωριό της Σύρου. Κι ενώ το ΠΔ ορίζει ρητά ότι απαγορεύονται τέτοιες εγκαταστάσεις σε περίμετρο 500 μέτρων, κοινή υπουργική απόφαση από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το υπουργείο Ανάπτυξης δίνουν το "πράσινο φως" για τη μονάδα. Η παρανομία ή όχι είναι θέμα καθαρά νομικό και δευτερεύον κατά τη γνώμη μας. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς αντιμετωπίζονται οι πολίτες αυτής της χώρας από την πιο συντηρητική μεταπολιτευτική κυβέρνηση. Το 'χουμε ξαναγράψει. Οσο πιο γρήγορα απαλλαγούμε από τους φορείς της "αλλαγής", τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Και σ' αυτό πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί. Οσοι τουλάχιστον είναι μακριά από τα διαπλεκόμενα κι όσοι ονειρεύονται μια άλλη χώρα όπου θα διαφεντεύουν οι πολίτες κι όχι οι μιζαδόροι, οι μεγαλοεργολάβοι, οι μεγαλοεκδότες και οι καρπαζοεισπράχτορες των Αμερικανών κι Ευρωπαίων "εταίρων".

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Δώσε και μένα μπάρμπα

Εκταση 3.500 στρεμμάτων στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου εξακολουθούν να διεκδικούν οι υπάλληλοι συνεταιρισμού κάποιου υπουργείου. Και γιατί όχι; Αφού αθωώθηκαν για την καταπάτηση πρωτοδίκως, τι άλλο μένει; Ισως και στεγαστικά δάνεια από την Κτηματική Τράπεζα για την επιβράβευση των "κόπων" τους, που ξεπερνούν την εικοσαετία...

Πάμε Θράκη;

Εκδρομή διοργανώνει στους βιότοπους της Θράκης το περιοδικό ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ (τις μέρες αυτές κυκλοφόρησε το 5ο τεύχος με εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ύλη). Δέλτα Νέστου - Εβρου. Λίμνες Μητριού - Βιστωνίδα. Δάσος Δαδιάς. Πάρκο Ροδόπης. Μαγευτικές διαδρομές που ακόμα - ευτυχώς - δεν ανακάλυψε το ΥΠΕΧΩΔΕ για να τις εκχωρήσει στους εργολάβους προς... αξιοποίηση. Για λεπτομέρειες τηλεφωνήστε στο 3247.364.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Ζωή στη ζούγκλα

Ενας πρωτότυπος και αποκαλυπτικός οδηγός για μερικούς από τους πιο εκπληκτικούς κατοίκους της Γης με σύντομα κείμενα της Theresa Greenaway και τις θαυμάσιες φωτογραφίες της Geoff Dann. Μέσα από τις σελίδες της άρτιας αυτής έκδοσης, μπορείτε να δείτε το όμορφο και συνάμα επικίνδυνο λουλούδι του πάθους, τον κόκκινο πίθηκο και τα καγκουρό. Θα μάθετε πώς οι σφήκες φτιάχνουν τις φωλιές τους και τον τρόπο που παγιδεύουν ορισμένα σαρκοφάγα φυτά τα έντομα. Να ανακαλύψετε τους δηλητηριώδης βατράχους και γιατί οι χαμαιλέοντες αλλάζουν χρώμα. Ενα βιβλίο που μπορεί να διαβάσει το ίδιο ευχάριστα και με το αυτό ενδιαφέρον ένας μαθητής, ένας φοιτητής, ένας δάσκαλος κι οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για τον μαγευτικό κόσμο της ζούγκλας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ