Τρίτη 14 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ
"Προμελετημένη ύβρις"

Ψήφισμα αρχαιολόγων - επιστημόνων προκειμένου να σωθεί ο Κεραμεικός

Κατάπληξη και αποτροπιασμό δηλώνουν με ψήφισμά τους, αρχαιολόγοι, καθηγητές της Αρχαιολογίας, της Αρχιτεκτονικής, της Νομικής και άλλοι, για τις ασκούμενες πιέσεις και τις από κοινού ετοιμασίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και της "Αττικό - Μετρό" για τη διάνοιξη σήραγγας κάτω από τον Κεραμεικό.

Στο ψήφισμα, που προέκυψε ύστερα από έκκληση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, αναφέρεται συγκεκριμένα: "επειδή αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα με πρωταγωνιστές συμπολίτες Ελληνες και όχι εισβολείς κατακτητές υπενθυμίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις τα εξής: ο Κεραμεικός είναι το σπουδαιότερο νεκροταφείο της αρχαιότητας. Οι εξοχότεροι Αθηναίοι, πολιτικοί, καλλιτέχνες και στρατιωτικοί βρίσκονται θαμμένοι εκεί. Ο Σόλων και ο Περικλής είναι ανάμεσά τους. Σε πολυάνδρια κείνται οι ήρωες της αθηναϊκής δημοκρατίας. Κάθε μνημείο του, ακόμα και κάθε κόκκος από τα χώματά του ανακαλούν μνήμες και εμπεριέχουν ιερότητα. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα απορήσει για την τάση αυτοκαταστροφής της σύγχρονης Ελλάδας, που ενώ εκλιπαρεί για τα μάρμαρα του Παρθενώνα, δε σέβεται τον Κεραμεικό. Δε σέβεται τους τάφους εκείνων των οποίων τα ονόματα επικαλείται με υποκρισία κάθε φορά που επιδιώκει το σεβασμό των ξένων.

Ομως ο Κεραμεικός έχει ήδη υποφέρει τεράστιες καταστροφές, παρά τις όποιες προσπάθειες συγκάλυψης. Καταστροφές εκτεταμένες και μη αναστρέψιμες. Στο εσωτερικό του κατασκευάστηκε αυθαίρετα ο ομώνυμος σταθμός Μετρό, αφού πρώτα διαλύθηκαν τουλάχιστον 1000 τάφοι και ομαδική ταφή της εποχής του λοιμού του Πελοποννησιακού πολέμου. Η ιερότητα και η φυσική ακεραιότητα του Κεραμεικού κινδυνεύουν. Η διάνοιξη σήραγγας θα ολοκληρώσει την εξωφρενική ιεροσυλία (... ) Μετά την ασυγχώρητη καταστροφή τμήματος του Βαλεριανείου τείχους και τις πρόσφατες καθιζήσεις - παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των υπευθύνων φορέων - η "διάτρηση" του Κεραμεικού θα αποτελέσει προμελετημένη ύβριν για τον κλασικό πολιτισμό".

Το ψήφισμα υπογράφουν οι: Απόστολος Αθανασάκης (καθ. Κλασικών Σπουδών, Παν/μιο Καλιφόρνιας), Γιώργος Δεσπίνης (ομοτ. καθ. Αρχαιολογίας, Παν/μιο Θεσσαλονίκης), Γκάντφριντ Γκρούμπεν (καθ. Αρχιτεκτονικής, Πολυτεχνική Σχολή Μονάχου), Πέτρος Θέμελης (καθ. Αρχαιολογίας, Παν/μιο Κρήτης), Δημοσθένης Κασσαβέτης (καθ. Νομικής, Παν/μιο Θράκης), Ντόρα Κατσωνοπούλου (καθ. Αρχαιολογίας), Μαριάννα Κολυβά (τ. διευθ. Γενικών Αρχείων Κράτους),Γιώργος Κορρές (καθ. Αρχαιολογίας, Παν/μιο Αθηνών), Μανώλης Κορρές(αρχιτέκτων του ΥΠΠΟ), Νέστωρ Κουράκης (καθ. Νομικής, Παν/μιο Αθηνών),Αικατερίνη Δεσποίνη (τ. Εφορος Αρχαιοτήτων), Γιώργος Λάββας (καθ. Παν/μιου Αθήνας), Εφη Λεντάκη (Ψυχολόγος), Λίλα Μαραγκού (καθ. Κλασ. Αρχαιολογίας, Παν/μιο Ιωαννίνων), Αγγελος Ματθαίου (επιγραφικός), Ολγα Παλαγγιά (καθ. Αρχαιολογίας, Παν/μιο Αθηνών), Ντίνα Πέππα - Δελμούζου(επιτ. διευθ. Επιγραφικού Μουσείου), Δημήτριος Σκιλάρντι (καθ. Αρχαιολογίας, Β ΕΠΚΑ), Μιχάλης Τιβέριος (καθ. Αρχαιολογίας, ΑΠΘ), Μαρία Αποστόλου (καθ. Αρχιτεκτονικής, ΕΜΠ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ