Τρίτη 14 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δοκιμασμένες επιτυχίες και πρεμιέρες

Το "Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν" της οδού Φρυνίχου επαναλαμβάνει, από αύριο, το "Χάππυ Εντ" του Μπρεχτ.Ενα σπουδαίο έργο, που παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία κλείνοντας την περσινή θεατρική περίοδο. Εργο γοητευτικά και σαρκαστικά διδακτικό, με απρόοπτα επεισόδια στην πλοκή του, με χιούμορ και μερικά από τα ωραιότερα θεατρικά τραγούδια από τη συνεργασία των Μπρεχτ - Βάιλ. Μια θεατρική σπουδή τους με στοιχεία από το καμπαρέ του μεσοπολέμου, από το αστυνομικό φιλμ νουάρ του αμερικάνικου κινηματογράφου, με αυτοσχεδιασμούς, λάμψη και απροσδόκητη εξέλιξη. Το έργο παρουσιάζεται στη διασκευή του Μάικλ Φάινγκολντ (βασισμένη στο πρωτότυπο κείμενο της Ντόροθι Λέιν). Οι στίχοι είναι του Μπέρτολντ Μπρεχτ και η μουσική του Κουρτ Βάιλ,που αποδίδεται ζωντανά επί σκηνής. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Λαζάνη,η μετάφραση της Μαριλένας Παναγιωτοπούλου,τα σκηνικά του Κυριάκου Κατζουράκη,τα κοστούμια του Νίκου Νατσούλη και η χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Κάτια Γέρου, Τάσος Αποστόλου, Γιάννης Δεγαϊτης, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Παντελής Παπαδόπουλος, Κωστής Καπελώνης, Θόδωρος Γράμψας κ. ά. Συμμετέχει το Χοροθέατρο "Οκτάνα".

  • Το "Στοίχημα" του Κλίφορντ Οντέτς,που πέρσι σημείωσε μεγάλη επιτυχία, επαναλαμβάνεται στο θέατρο "Λαμπέτη" σε μετάφραση - σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα,μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου.Παίζουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Πέμυ Ζούνη, Σταύρος Ζαλμάς, Αρτό Απαρτιάν, Νίκος Ζιάγκος, Βάσω Γουλιελμάκη, Σταμάτης Γκίκας, Γιάννης Μπίμης.Κορμός του δράματος είναι η ερωτική εξάρτηση. Πρόκειται για έργο που προκαλεί συγκίνηση, αλλά και γέλιο. Διαδραματίζεται στη σκηνή και στα καμαρίνια θεάτρου, συνδυάζοντας ρεαλιστικά στοιχεία με θεατρικά. Ενας μέθυσος πρωταγωνιστής παριστάνει τον επιτυχημένο, η πιστή και αφοσιωμένη γυναίκα του κανακεύει την εξάρτησή του και ένας ευαίσθητος, αλλά καριερίστας σκηνοθέτης, ερωτεύεται τη γυναίκα του ηθοποιού.
  • Η "Δυσδαιμόνα, έργο για ένα μαντήλι" της βραβευμένης Αμερικανίδας συγγραφέα Πόλα Φόγκελ,είναι το πρώτο έργο που παρουσιάζει φέτος η θεατρική εταιρία "Πράξη",στη Β Σκηνή του "Θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας" σε μετάφραση Νίκου Χατζόπουλου - Κοσμά Φοντούκη,σκηνοθεσία Κοσμά Φοντούκη,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Βαφιά και μουσική Φωτεινής Μπαξεβάνη.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Ελευθερία Σαπουντζή, Φωτεινή Ντεμίρη, Ελσα Πελαγίδου.Η Βόγκελ προσεγγίζει το μύθο του Οθέλου με μια σύγχρονη, τολμηρή και διεισδυτική, γυναικεία ματιά. Η Δυσδαιμόνα της δεν είναι ρομαντική ηρωίδα. Είναι ένα απόλυτα ερωτικό πλάσμα, που δε διστάζει να πάρει και τη θέση μιας πόρνης, προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανησυχίες της. Αλλά στο μοιραίο τέλος της θα οδηγηθεί - όπως και στη σαιξπηρική τραγωδία - από μια άδικη κατηγορία, μια κωμικοτραγική παρεξήγηση.
  • Με το έργο "Ποιος ανακάλυψε την Αμερική" της Χρύσας Σπηλιώτη,άνοιξε το περασμένο Σάββατο, η αυλαία του θεάτρου "Αυλωνίτης".Το έργο, που παρουσιάστηκε πέρσι στο "Αμόρε", αναφέρεται σε δυο γυναίκες που αναζητούν το πρόσωπο της ελευθερίας τους. Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου,σκηνικά - κοστούμια Κλερ Μπρέισγουελ,μουσική Μαρτίν Κριθαρά.Η Αννέτα Παπαθανασίου και η Χρύσα Σπηλιώτη ερμηνεύουν τους δύο ρόλους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ