Πέμπτη 16 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η "φυσιογνωμία" της ενημέρωσης

Με "ανακατατάξεις" στη φυσιογνωμία των καναλιών και στα προγράμματά της η ΕΡΤ τις ημέρες αυτές επιχειρεί να κάνει ένα βήμα μπροστά, κάνοντας πιο αισθητή την παρουσία της στον τηλεοπτικό χώρο. Συγχρόνως είναι καιρός να ανταποκριθεί η κρατική ραδιοτηλεόραση στον εθνικό και πολιτιστικό της ρόλο, σπάζοντας το κυβερνητικό "φράγμα", που μέχρι σήμερα αποτελούσε τροχοπέδη στην πορεία της. Παρ' όλα αυτά, όλα θα φανούν το επόμενο διάστημα, όταν το κυρίως ενημερωτικό της κανάλι ΝΕΤ (Νέα Ελληνική Τηλεόραση) αρχίσει να εκπέμπει το πρόγραμμά του. Γιατί, είναι φανερό πως η ΝΕΤ, θα μπορέσει να γίνει αξιόπιστη όταν αποδείξει ότι δε διακατέχεται από το κυβερνητικό σύνδρομο και ότι δεν αποτελεί μοχλό προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής και των "εκσυγχρονιστών" της. Αλλωστε, ακόμη και μέχρι σήμερα - παρά τις αντίθετες διακηρύξεις των υπευθύνων της - η κρατική ραδιοτηλεόραση δεν μπόρεσε ν' αποβάλει ολοκληρωτικά το "αμαρτωλό" παρελθόν της και ν' αποκρύψει τα φιλοκυβερνητικά της "αισθήματα".

Για να διαλυθούν οι κάθε είδους δικαιολογημένες αμφισβητήσεις για το νέο ενημερωτικό κανάλι, θα πρέπει να γίνουν πράξη τα όσα χτες είπε κατά την παρουσίαση του προγράμματος της ΝΕΤ ο γενικός διευθυντής του Νικηφόρος Αντωνόπουλος ότι δηλαδή στόχος όλου του ανθρώπινου δυναμικού της ΝΕΤ είναι να κερδίσει το "στοίχημα της αξιοπιστίας, της εγκυρότητας, της κοινωνικής και πολιτικής πολυφωνίας". Αναφερόμενος στην ειδησεογραφία της "εμπορικής τηλεόρασης", την έφερε σε αντιπαράθεση με την ειδησεογραφία της ΕΡΤ, λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχει "μετατρέψει το ενημερωτικό τοπίο σε καμένη γη", ενώ η ΝΕΤ θα "υπηρετεί την έγκαιρη, ψύχραιμη, πολυφωνική ενημέρωση". Το πρόγραμμα του νέου καναλιού δε θα έχει μόνο ενημερωτικές εκπομπές, αλλά και ψυχαγωγικές, με την παρουσίαση πολιτιστικών εκπομπών, ντοκιμαντέρ και ταινιών. Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων θα παρουσιάζεται από τις 9 έως τις 10 κάθε βράδυ, ενώ ανά ώρα θα υπάρχουν τρίλεπτα δελτία ειδήσεων. Το νυχτερινό δελτίο θα μεταδίδεται στις 12 τα μεσάνυχτα. Το νέο πρόγραμμα, που κάνει έναρξη από τις 20 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει 25 νέους τίτλους εκπομπών, ενώ 35 συνεργάτες έχουν την ευθύνη των ενημερωτικών εκπομπών. Μεταξύ των νέων συνεργατών που θα παρουσιάζουν εκπομπές στη ΝΕΤ είναι η Ολγα Τρέμη, η Ρίτα Βαγιάνη, η Σεμίνα Διγενή και φυσικά.. ο Θέμος Αναστασιάδης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από ό,τι φαίνεται παρουσιάζουν οι κινηματογραφικές της βραδιές με τον "Β εξώστη", καθώς και η εκπομπή με τα πορτρέτα μεγάλων σκηνοθετών, αρχής γενομένης από τον Κλοντ Σαμπρόλ και στη συνέχεια με την παρουσίαση των Φρανσουά Τριφώ και Ερικ Ρομέρ. Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζουν οι δυο σειρές ντοκιμαντέρ που θα παρουσιάσει, όπως "Η αλήθεια για την τηλεόραση" και το "Χορεύοντας στους δρόμους".

Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ