Τρίτη 28 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σύμφωνα του "ποδαριού"

Εργασία χωρίς προοπτική, σε δραστηριότητες αμφιβόλου ποιότητας και χωρίς δικαιώματα, προσφέρουν τα ΤΣΑ

Τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης συνδέονται άμεσα και με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης για την απασχόληση, όπως αυτή διαμορφώθηκε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και έτσι όπως εκφράζεται μέσα από τη "Λευκή Βίβλο".Οι επιδιώξεις τους είναι πολλές, παίζουν βασικό ρόλο και στο "αποκεντρωμένο" - και μάλλον πιο συγκεντρωτικό από ποτέ - μοντέλο διακυβέρνησης του μέλλοντος, είναι φορείς όμως και της νέας πραγματικότητας στην απασχόληση, όπως τουλάχιστον σκοπεύει να την επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση με τους απασχολήσιμους.

Τα ΤΣΑ δεν προσφέρουν, έτσι κι αλλιώς, μια σταθερή και με προοπτικές εργασία, δε συνεισφέρουν με τις προτάσεις απασχόλησης στην παραγωγική ανάπτυξη, είναι φύσει και θέσει "αεριτζίδικα". Τυπικά και ενδεικτικά προτείνουν τα εξής, όπως επισημαίνεται και στα επίσημα ενημερωτικά φυλλάδια:

- "Είναι δυνατόν μακροχρονίως άνεργοι μεγάλης ηλικίας να χρησιμοποιηθούν για τη φύλαξη σχολείων".

- Γυναίκες άνω των 45 ετών "μπορούν να εργαστούν στη φύλαξη παιδιών και τη συνοδεία ηλικιωμένων".

- Αλλες ομάδες πληθυσμού "μπορούν να βρουν διέξοδο απασχόλησης στη διαχείριση απορριμμάτων, βιολογικού καθαρισμού, υδροδότησης, αρδεύσεων", ή στην υλοποίηση προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού, κοινωνικής αναψυχής.

Τα παραδείγματα από χώρες που έχουν προχωρήσει τα ΤΣΑ, στον ένα ή τον άλλο βαθμό (φυσικά αποσιωπούνται στοιχεία ή περιπτώσεις όπου αμοιβές και εργασιακές σχέσεις χτυπήθηκαν αμείλικτα), αφορούν τις οικιακές επισκευές, συντηρήσεις σπιτιών, τηλεργασία για παροχή ειδικών υπηρεσιών, ανάπλαση γειτονιών, υπηρεσίες ασφάλειας, παρκαδόρους, συντήρηση... πινακίδων.

Τους προηγούμενους μήνες έγιναν πολλές συναντήσεις με διάφορους φορείς στις περιοχές που θα υλοποιηθούν τα ΤΣΑ. Σκοπός τους ήταν να έρθουν σε επαφή οι "εταίροι" και να κατατεθούν οι προτάσεις τους, ώστε η κυβέρνηση να επιλέξει στη συνέχεια ποιες θα προχωρήσουν. Ενα από τα κριτήρια που υποτίθεται ότι ισχύει είναι ο μεγάλος βαθμός αυτοχρηματοδότησης των δραστηριοτήτων και η ύπαρξη προοπτικής τους, αν και πολλά κονδύλια περιμένουν να διοχετευτούν σ' αυτές τις νέες "δράσεις" και μάλλον δε θα μείνουν αδιάθετα.

Ορισμένες από αυτές τις προτάσεις είναι ενδεικτικές για το τι έχουν οι επιχειρηματικοί και άλλοι τοπικοί φορείς στο μυαλό τους: "Απορρόφηση από ΟΤΑ υπερηλίκων ανέργων για προσφορά εργασίας σε κοινωνικούς τομείς". "Στήριξη νέων και γυναικών για την εκτέλεση παραδοσιακών τοπικών συνταγών ζαχαροπλαστικής και μαγειρικής". Στήριξη ανέργων επιστημόνων που θα αναλάβουν την ενημέρωση των πολιτών σε... περιβαλλοντικά θέματα. "Δημιουργία προγράμματος κατάρτισης ανέργων στο αντικείμενο της ίδρυσης και λειτουργίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων". "Δημιουργία υπηρεσίας προς φύλαξη σχολείων". "Ιδρυση κέντρου κατάρτισης, επιχειρήσεων και δράσης σε νέα επαγγέλματα"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ