Τρίτη 28 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Εκβιαστική "αντιπαροχή" δικαιωμάτων

Με γοργούς ρυθμούς προωθεί η κυβέρνηση τα περιβόητα ΤΣΑ, αποκρύπτοντας τις αντιδράσεις των εργαζομένων στις περιοχές που σκοπεύει να τα υλοποιήσει

Την ταχύτατη υλοποίηση των περιβόητων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης,κατ' εντολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης,προωθεί η κυβέρνηση σκοπεύοντας να ολοκληρώσει τις διαδικασίες, συζητήσεις και σχεδιασμούς πριν το τέλος του χρόνου στις εφτά περιοχές που θα εφαρμοστούν "πιλοτικά". Ενας από τους λόγους της κυβερνητικής βιασύνης, είναι ότι τα ΤΣΑ προβλέπεται να αποτελέσουν τη βάση για την απορρόφηση πολλών δισ. δραχμών που θα δοθούν στα πλαίσια του λεγόμενου "τρίτου πακέτου Σαντέρ",το οποίο αναμένουν με αγωνία οι εργοδότες και όσοι "δραστηριοποιούνται" στην επαγγελματική κατάρτιση. Η πρόθεση της κυβέρνησης εκφράστηκε και με τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε πρόσφατα ο Ι. Τσαμουργκέλης,πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας το οποίο έχει αναλάβει να στηρίξει την εφαρμογή τους.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, ουσιαστικά δεν είπε τίποτα καινούριο σε σχέση με τα ΤΣΑ, μονάχα παρουσίασε τις επιχειρηματικές προτάσεις που έχουν καταθέσει οι φορείς κάθε περιοχής. Αυτές όμως δεν είναι καν οι τελικές, αφού πρέπει να εγκριθούν από την κυβέρνηση. Ετσι, η συνέντευξη ήταν μια προπαγανδιστική ενέργεια, με στόχο να δημιουργηθεί κλίμα συναίνεσης στα ΤΣΑ, αφού επιμελώς αποσιωπήθηκαν οι αντιδράσεις εναντίον τους στις "τοπικές κοινωνίες",όπως αποκαλούνται οι εφτά περιοχές (Δυτικής Αθήνας και Πειραιά, Αχαϊας, Ημαθίας, Φλώρινας - Κοζάνης, Βοιωτίας, Μαγνησίας, Δράμας) από τους τεχνοκράτες. Γι' αυτό προβλήθηκε μόνο η συνεργασία των φορέων και η προθυμία τους να συνεισφέρουν με τις προτάσεις τους, ενώ αόριστη αναφορά έγινε στα "διαφορετικά επίπεδα συνεργασίας" από περιοχή σε περιοχή.

Η "βιτρίνα" έσπασε

Η "ειδυλλιακή" εικόνα που παρουσιάζουν οι κυβερνητικοί παράγοντες απέχει σε μεγάλο βαθμό από την πραγματικότητα. Ενθερμοι οπαδοί των ΤΣΑ είναι βεβαίως οι νομάρχες κάθε περιοχής, οι οποίοι προσβλέπουν σε μια ροή επενδύσεων που θα ικανοποιήσει τον επιχειρηματικό κόσμο στις περιοχές τους και στην απασχόληση όσο γίνεται περισσότερων ανέργων, οι οποίοι θα ευγνωμονούν τους νομάρχες τους ακόμα κι αν δουλεύουν χωρίς δικαιώματα και για ένα κομμάτι ψωμί. Στους νομάρχες συμπαρατάσσονται οι ηγεσίες ορισμένων Εργατικών Κέντρων που προσδοκούν να τους αναγνωριστεί η συμβολή στην καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και να αντιμετωπίσουν την πίεση που δέχονται από το πλήθος των ανέργων στις περιοχές τους.

Ομως δεν είναι όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προσανατολισμένες στη στήριξη των ΤΣΑ, πολύ περισσότερο που ο ίδιος ο πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας έχει κατηγορηθεί ότι στις επισκέψεις του στις περιοχές εφαρμογής των ΤΣΑ, προπαγάνδιζε την "αναγκαιότητα" αλλαγής των εργασιακών σχέσεων σε βάρος των εργαζομένων!

Η "εμπειρία" αυτή μεταφέρθηκε και σε σύσκεψη της ΓΣΕΕ, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων που εμπλέκονται στα ΤΣΑ. Εκεί ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς μετέφερε ομόφωνη απόφαση για αποχώρηση από τις συζητήσεις για τα ΤΣΑ και ζήτησε από τη ΓΣΕΕ να διαμορφώσει ανάλογη στάση.Κατάγγειλε μάλιστα ότι στις συναντήσεις που έγιναν με τους φορείς και το ΕΙΕ,εκφράστηκε απροκάλυπτα ο στόχος μείωσης του εργατικού κόστους σε βάρος των εργαζομένων! Εντονη κριτική ασκήθηκε και από τον εκπρόσωπο του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαϊδας,ο οποίος στάθηκε και στην επιδίωξη για συμφωνίες απασχόλησης έξω από όσα ορίζουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας,επιβεβαιώνοντας τον κυβερνητικό στόχο. Οι "βολές" στα ΤΣΑ συνεχίστηκαν από τον εκπρόσωπο του Εργατικού Κέντρου Νάουσας,το οποίο δε συμμετέχει στις συναντήσεις για τα ΤΣΑ. Απόφαση μη συμμετοχής στα ΤΣΑ έχει πάρει και η Εκτελεστική Επιτροπή του Εργατικού Κέντρου Αθήνας,αν και υπάρχουν έντονες πιέσεις για αναθεώρηση της στάσης της.

Στην τελική φάση

Στο αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, μέσω διυπουργικής επιτροπής των υπουργείων Εργασίας, Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Εθνικής Οικονομίας,θα προχωρήσει στην αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν κατατεθεί. Για όσες εγκριθούν, θα σχεδιαστούν "επιχειρηματικά πλάνα" από εταιρίες που αυτή την περίοδο επιλέγει το ΕΙΕ,σχετικά με τις λεπτομέρειες υλοποίησης της πρότασης και τους τρόπους χρηματοδότησης. Το κάθε ΤΣΑ θα είναι έτοιμο να υπογραφεί αφού καταληχτεί και μια τελευταία, αλλά ίσως και η ουσιαστικότερη "λεπτομέρεια". Το πώς θα "διευκολυνθούν" οι εργοδότες για να ασκήσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, ο αριθμός των απασχολούμενων, οι όροι εργασίας και αμοιβής. Αυτό το στάδιο που υποβαθμίστηκε φανερά από τους υπεύθυνους του ΕΙΕ,αν και αποτελεί και το ουσιαστικότερο σημείο τριβής ανάμεσα στους φορείς που καλούνται να συμφωνήσουν για την υλοποίηση των ΤΣΑ.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί επίσημα, τα ΤΣΑ εστιάζονται σε ένα βασικό στόχο στον οποίο και υποτάσσονται όλοι οι σχεδιασμοί: Στην ανάπτυξη "βιώσιμων και ανταγωνιστικών παραγωγικών δραστηριοτήτων".Ο στόχος αυτός εμφανίζεται δίπλα στην "ενίσχυση της απασχόλησης", αλλά είναι σαφές ότι υπερτερεί. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι μέσω των ΤΣΑ οι εργοδότες μπορούν να απορροφήσουν σημαντικούς πόρους, δήθεν για την ενίσχυση της απασχόλησης, οι οποίοι συμπληρώνουν τα κενά από τα κονδύλια που χορηγούνται για επενδύσεις και μεγαλώνουν την "πίτα". Τα ΤΣΑ είναι ένας μαζικός, συνειδητός εκβιασμός που στηρίζεται στην αρχή ότι ο άνεργος και ιδιαίτερα ο μακροχρόνια άνεργος, θα δεχτεί όποιους όρους και να του θέσουν προκειμένου να κερδίζει λίγα χρήματα που δεν τον αφήνουν να τα κερδίσει με κανένα άλλο τρόπο παρά με την αντιπαροχή των δικαιωμάτων του.

Αρμόδια στελέχη που σχετίζονται με την προώθηση των ΤΣΑ, δε διστάζουν να το παραδέχονται εμμέσως, λέγοντας ότι "ακόμα κι αν κάποιοι αρνηθούν να συμμετέχουν στα ΤΣΑ και να συναινέσουν σε όσα συμφωνηθούν, είναι οι ίδιοι οι άνεργοι που θα τους παραμερίσουν, προκειμένου να εργαστούν με όποιο τρόπο". Συνδικαλιστικά στελέχη από την άλλη, των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Αυτ. Παρέμβαση αξιοποιούν αυτή την παραδοχή για να δικαιολογήσουν τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ στα ΤΣΑ σαν προσπάθεια παρέμβασης στις συμφωνίες για την προστασία των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ