Παρασκευή 31 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Ο "νέος" ρόλος του ΟΑΕΔ

Του Χρήστου ΚΑΤΣΩΤΗ*

Μετά την ψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου", οι νέες πολιτικές για την... απασχόληση περνούν μέσω του ΟΑΕΔ, αλλάζοντας εντελώς τα χαρακτηριστικά του οργανισμού. Οι όποιες πολιτικές στήριξης των ανέργων και αυτές της εύρεσης εργασίας παύουν και τυπικά να ισχύουν. Ο υπουργός Εργασίας σε συνέντευξη Τύπου εξήγγειλε, μάλιστα, προχτές και την αλλαγή του καταστατικού του μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 1998.

Θα μπορούσε κανείς να βάλει με ευκολία το νέο τίτλο, Οργανισμός Απλήρωτης Εργατικής Δύναμης. Πιστεύουμε ότι ένας τέτοιος τίτλος ανταποκρίνεται στην ακολουθούμενη πολιτική του οργανισμού. Η κυβέρνηση με τα ψευτοεπιχειρήματα των "ενεργητικών" πολιτικών για την απασχόληση και όχι των"παθητικών" πολιτικών επιδοτήσεων των ανέργων, μεταφέρει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, πάνω από 200 δισεκατομμύρια, στις τσέπες του μεγάλου κεφαλαίου. Η κύρια ενασχόληση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, είναι η νομιμοποίηση αυτών των πολιτικών που επιβάλλονται με την έγκρισή του.

Τα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης είναι στην ημερήσια διάταξη. Δεκάδες δισεκατομμύρια δαπανώνται σε τέτοια προγράμματα. Ο απολογισμός από αυτήν την πολιτική είναι πλούσιος. Από τη μια οι άνεργοι παίρνουν κάποια υποτυπώδη ωριαία αποζημίωση για τη συμμετοχή τους και από την άλλη κάποιοι "ημέτεροι" πλουτίζουν.

Το πρόβλημα, όμως, της ανεργίας όχι μόνο παραμένει, αλλά διογκώνεται με αλματώδεις ρυθμούς. Οι άνεργοι βρίσκονται σε απόγνωση, αφού δε στηρίζονται, αλλά και πολύ δύσκολα βρίσκουν δουλιά παρά την... κατάρτισή τους. Τα προγράμματα επιδοτήσεων των επιχειρήσεων είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και του ΔΣ του ΟΑΕΔ. Χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που επιδοτούνται γι' αυτό πλουσιοπάροχα, μέσω διαφόρων προγραμμάτων. Η πολιτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα την παραπέρα αύξηση της ανεργίας με αντίστοιχη αύξηση της απλήρωτης, από τους εργοδότες, εργασίας. Εργασία, που σήμερα την πληρώνουν σε μεγάλο βαθμό - μέσω των επιδοτήσεων που δίνονται από δικά τους χρήματα - οι εργαζόμενοι και όχι οι επιχειρήσεις.

Οι εργαζόμενοι δίνουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΔ στα πλαίσια της αλληλεγγύης με τους ανέργους. Σκοπός είναι η στήριξη από την ανεργία, η προστασία τους. Ωστόσο, αυτές οι εισφορές μεταφέρονται στις τσέπες των εργοδοτών! Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι η στήριξη των υπερκερδών των επιχειρήσεων, η μείωση του κόστους εργασίας, η συνολική αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης.

Αυτές οι πολιτικές είναι καθαρά ταξικές, στηρίζουν το μεγάλο κεφάλαιο και τα κέρδη του, αφήνουν απροστάτευτους τους ανέργους. Βρίσκουν στήριγμα στις συμβιβασμένες ηγεσίες. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δίνει χέρι βοηθείας στο μεγάλο κεφάλαιο και την κυβέρνηση, για να περάσει την αντεργατική της πολιτική, με τη συμφωνία της και τη στήριξη αυτών των πολιτικών.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι απαραίτητο να αντιδράσει συντονισμένα και δυναμικά, ώστε να τους δυσκολέψει, να ανατρέψει αυτές τις πολιτικές.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες μπορεί πρόσκαιρα να ωφελούνται από αυτήν την πολιτική, ωστόσο η κυβέρνηση προωθεί την παραπέρα συρρίκνωσή τους. Η πρόσκαιρη επιδότηση δε λύνει τα προβλήματα της μικρομεσαίας επιχείρησης που δημιουργούνται από την κυριαρχία των πολυεθνικών. Γι' αυτό μαζί με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, χρειάζεται έμμεσα να αντιδράσουν και ενιαία με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να παλέψουν για την ανατροπή της.

* Ο Χρήστος Κατσώτης είναι μέλος του ΔΣ ΓΣΕΕ και του ΔΣ του ΟΑΕΔ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ