Κυριακή 2 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΑΤΟΧΗ
"Θα μας βρουν πάλι μπροστά τους"

"Ποταμός" τα προβλήματα, αλλά και η αγανάκτηση. Αφού έτσι το θέλουν κυβέρνηση και ΕΕ, εμείς θα ξαναβγούμε στους δρόμους

Επόμενος σταθμός η Κοινότητα Κατοχή.Εδώ η κύρια καλλιέργεια των αγροτών είναι το βαμβάκι. Φέτος η τιμή, που υπολογίζουν πως θα τους δοθεί για το κιλό, δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος. Μια αγανάκτηση που μετατρέπεται σε οργή. "Ο κόμπος έφτασε στο χτένι", "Θέλουν να μας θάψουν", "Θα σβήσουν τα χωριά μας με την πολιτική που ακολουθούν", είναι μερικές μόνο φράσεις που δείχνουν πως τα πράγματα έχουν φτάσει πλέον στα όρια...

"Η τιμή στο βαμβάκι φέτος θα είναι από 218 μέχρι 230 δραχμές. Μ' αυτά τα λεφτά, όταν και αν τα πάρουμε, να είσαι σίγουρος ότι όλοι θα πάμε στη... φυλακή. Εμείς ζητάμε να πάρουμε 300 δραχμές για να ξεχρεωθούμε στην ΑΤΕ. Δε λέμε να πάρουμε 300 δραχμές για να μας μείνουνε και να περάσουμε τη χρονιά", λέει με οργή ο Στ. Τίτας. Επισημαίνει πως και σ' αυτό το χωριό δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη χρωστάει στην τράπεζα. "Χρωστάμε γιατί οι τόκοι είναι αβάσταχτοι. Οι αγρότες δουλεύουν μέρα νύχτα κι έχουν μάθει να μην αρρωσταίνουνε ποτέ. Τα χρέη δε μας αφήνουν ούτε να ξαποστάσουμε, ούτε να αρρωστήσουμε!", λέει χαρακτηριστικά.

"Αν η τιμή στο βαμβάκι μείνει σε αυτά τα επίπεδα, αυτοί οι κύριοι που κυβερνάνε θα μας ξαναβγάλουν στους δρόμους. Πέρσι πήραμε 300 δραχμές το κιλό επειδή παλέψαμε. Αφού έτσι το θέλουν, θα μας ξαναβρούν μπροστά τους. Εμείς πέρσι βγήκαμε με τα τρακτέρ στους δρόμους και φέτος πρώτοι θα ξαναβγούμε. Με τη διαφορά ότι τούτη τη χρόνια θα είμαστε περισσότεροι. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος", συμπληρώνει ο Γ. Καρατσώλης.

Να δώσουν πραγματικά κίνητρα

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου, Αλέκος Κεραμεισάνος, τονίζει: "Δεν υπάρχουν κίνητρα για τους αγρότες και ειδικότερα για τα νέα παιδιά που θέλουν να μείνουν στο χωριό και να καλλιεργήσουν τη γη. Πριν δέκα χρόνια μέσα σε τούτο το χωριό μπαίνανε 15 καινούρια τρακτέρ το χρόνο. Τώρα είναι όνειρο για έναν αγρότη να πάρει τρακτέρ. Βλέπεις, οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα δεν ανεβαίνουν, τα έξοδα όμως πάνε στα ύψη. Πάνω τα φυτοφάρμακα, πάνω το νερό και το ρεύμα που παίρνουμε για τα χωράφια".

Ο Αλ. Κεραμεισάνος εμμένει στο θέμα των νέων παιδιών που δεν έχουν καμιά προοπτική. Κάθε χρόνο όλο και περισσότερα εγκαταλείπουν το χωριό. "Το δικό μου παιδί δεν μπορεί να πάρει την πριμοδότηση των 4.000.000 που δίνουν για τους νέους αγρότες, επειδή πριν δυο χρόνια, είχε κόψει ένα τιμολόγιο για να εισπράξει χρήματα από δικό μου βαμβάκι. Αυτός ο άνθρωπος, γιατί να συνεχίσει να καλλιεργεί όταν από τα πρώτα του βήματα, βλέπει ότι η κυβέρνηση δεν τον θέλει αγρότη", αναρωτιέται δικαιολογημένα.

Στη συζήτηση μπαίνει και ο Κ. Γαλανός,για να σχολιάσει με ειρωνεία: "Αν θέλουν να ρημάξουν την ύπαιθρο, να τους μεταφέρεται ότι με τα μέτρα που παίρνουν θα το καταφέρουν"...

Απειλούν με κατασχέσεις και δίκες

Κίνητρα στην αγροτιά δε δίνονται. Μέτρα για την προστασία των προϊόντων τους δεν παίρνονται. Οι αγρότες πνίγονται στα χρέη και τα κόπια τους σαπίζουν στις αποθήκες. Η κυβέρνηση ακολουθεί με ευλάβεια την αντιαγροτική πολιτική που έχει χαράξει η ΕΕ και χιλιάδες αγρότες βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και η αγροτιά είναι αποφασισμένη ν' αντισταθεί. Οι δίκες και οι κατασχέσεις είναι τα μοναδικά όπλα στα χέρια των "εκσυγχρονιστών".

"Υπάρχουν άνθρωποι που χάσανε περιουσίες", τονίζει ο Στ. Τίτας. "Η ΑΤΕ Μεσολογγίου έχει προχωρήσει ήδη σε 18 κατασχέσεις για χρέη παραγωγών, όταν την ίδια στιγμή σε κάποιους άλλους χαρίζονται δισεκατομμύρια. Από την άλλη μεριά σέρνουν αγρότες στα δικαστήρια. Μόνο από το χωριό μας 18 άνθρωποι διώκονται ποινικά για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις", συνεχίζει. Για να καταλήξει: "Πρέπει να καταλάβουν ότι οι αγώνες των αγροτών δε δικάζονται ούτε καταδικάζονται. Οταν ο άλλος έχει πρόβλημα θα βγει στο δρόμο. Τι άλλο μπορεί να κάνει;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ