Σάββατο 1 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΣΑΚ
Στόχος, η κατάργηση των κατακτήσεων

Η παράταξη καλεί την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να αποχωρήσει, έστω την τελευταία στιγμή, από την απάτη του "κοινωνικού διαλόγου" και προειδοποιεί ότι οι εργαζόμενοι δεν την έχουν εξουσιοδοτήσει να υπογράψει την κατακρεούργηση των κατακτήσεών τους

Το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, τη διάλυση του 8ωρου και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων που προωθεί η κυβέρνηση και καταγράφονται στο κείμενο "βόμβα", που παρουσιάστηκε προχτές στη Συντονιστική Γραμματεία του "κοινωνικού διαλόγου", καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Γραφείο της ΕΕ της ΕΣΑΚ.Ζητά να αποχωρήσει τώρα η ηγεσία της ΓΣΕΕ απ' τον στημένο "διάλογο" και καλεί, ταυτόχρονα, τους εργαζόμενους, μέσα από μαζικούς και ενωτικούς αγώνες, να υπερασπίσουν τις κατακτήσεις τους.

Συγκεκριμένα επισημαίνεται στην ανακοίνωση: "Στην τελευταία συνεδρίαση του "κοινωνικού διαλόγου" η κυβέρνηση κατέθεσε κείμενο με τις θέσεις της στα ζητήματα που αφορούν τα ωράρια.

Το κείμενο αυτό δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ή αυταπάτη στους εργαζόμενους για τους στόχους της κυβέρνησης και των βιομηχάνων για την κατάργηση των κοινωνικών εργασιακών κατακτήσεων των εργαζομένων. Συγκεκριμένα:

α) - Αποδιαρθρώνονται στο σύνολό τους οι εργασιακές σχέσεις.

- Με την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου απασχόλησης και του 8ωρου, συνολικά παραδίδεται η ρύθμιση του χρόνου απασχόλησης στη δικαιοδοσία της εργοδοσίας.

- Ταυτόχρονα, αρχίζει η διαδικασία "ελαστικοποίησης" της εφαρμογής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μέχρι την κατάργησή τους, καθώς και της κοινωνικής ασφάλισης. Επίσης, και η κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Η πολιτική αυτή που εκπορεύεται και εκφράζει πιστά τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολυεθνικών, παραδίδει την εργατική τάξη στα χέρια του κεφαλαίου με όρους δουλοχτητισμού.

β) Οι δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ για 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών είναι ελιγμός τακτικής και διευκόλυνση της κυβέρνησης και των βιομηχάνων για την ελαστικοποίηση των ωραρίων.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποχωρήσει απ' την απάτη του "κοινωνικού διαλόγου" - παγίδα. Οι εργαζόμενοι της πατρίδας μας δεν τους έχουν εξουσιοδοτήσει να βάλουν την υπογραφή τους για την κατακρεούργηση των εργασιακών τους κατακτήσεων.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους, μέσα από ενωτικούς μαζικούς αγώνες, να υπερασπίσουν τις εργασιακές κοινωνικές κατακτήσεις τους που έχουν κατακτηθεί με το αίμα και τους αγώνες της εργατικής τάξης. Στην πράξη να ανατρέψουν τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα ενάντια στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες".

"Αποχωρήστε τώρα"

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Καπνοβιομηχανιών Ελλάδας με επιστολή της προς τη ΓΣΕΕ, την καλεί να αποχωρήσει άμεσα απ' τον ψευδεπίγραφο "κοινωνικό διάλογο".

Επισημαίνει ότι η συνέχιση αυτού του "διαλόγου", το μόνο που κατορθώνει είναι ο ευνουχισμός του συνδικαλιστικού κινήματος και σημειώνει πως οι εργαζόμενοι δε συζητούν τη συνέχιση της ύπαρξης εκείνων που με χρόνια αγώνων και θυσιών κατάκτησαν και τα οποία είναι μικρό μέρος έναντι του συνολικού πλούτου που παράγουν και ελάχιστη ανταμοιβή.

Υπογραμμίζει ότι "η λήψη μέτρων απ' την κυβέρνηση με τις ευλογίες του ΣΕΒ είναι πιθανή και χωρίς ή μετά τον συγκεκριμένο "διάλογο". Ομως η διαμόρφωση συνείδησης, η διαμόρφωση όρων πάλης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος για την επιτυχία των στόχων και ώριμων αιτημάτων των εργαζομένων, είναι ευθύνη του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος με τη ΓΣΕΕ να έχει την πρώτη ευθύνη. Αυτή την υποχρέωση έχει, και σ' αυτή την πορεία πρέπει να κινηθεί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ