Πέμπτη 6 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
"Τριγμοί" στην κυβέρνηση

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Κρίση και ένταση απειλείται στην κυβέρνηση Αθνάρ, μετά τη δήλωση των Καταλανών εθνικιστών ότι ενδέχεται να άρουν την υποστήριξή τους προς την κυβέρνηση στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Η ένταση ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους επανεμφανίστηκε πρόσφατα με αφορμή κυβερνητικές προτάσεις, που οι Καταλανοί θεωρούν ότι θίγουν την αυτονομία τους. Το καταλανικό εθνικιστικό κόμμα, "Σύγκλιση και Ενότητα" (CIU), όπως και οι Βάσκοι, διαφωνούν με το διάταγμα του υπουργείου Παιδείας για τη διδασκαλία της Ιστορίας στα σχολεία. Οι Καταλανοί εξοργίστηκαν επίσης με την πρόταση της κυβέρνησης να ανακρούεται ο εθνικός ύμνος της Ισπανίας σε κάθε δημόσια εμφάνιση του βασιλιά ή του πρωθυπουργού σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας. Ετσι, πηγές του CIU δήλωσαν ότι η στήριξη της κυβέρνησης από το κόμμα δεν είναι δεδομένη κατά το νέο έτος, αλλά άμεσα δεν αναμένεται αντίδραση και θα υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό.

Η υποστήριξη των 16 Καταλανών βουλευτών είναι ζωτικής σημασίας για την κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, η οποία δε διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα για τη στάση των Καταλανών στο πρόγραμμα λιτότητας που θεωρείται απαραίτητο για την εκπλήρωση των όρων σύγκλισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ