Κυριακή 9 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της επανάστασης

Ολοκληρώθηκαν, με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή, 7 Νοέμβρη, στο Λένινγκραντ οι κεντρικές εκδηλώσεις για το γιορτασμό της 80ής επετείου της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης με πορεία και συγκέντρωση έξω από τα Χειμερινά Ανάκτορα, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες της πόλης, καθώς και εκπρόσωποι δεκάδων κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, που τις προηγούμενες μέρες συμμετείχαν στην τριήμερη διεθνή συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων και πήρε σημαντικές αποφάσεις για την ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Η πορεία και η συγκέντρωση στο Λένινγκραντ

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες του Λένινγκραντ συμμετείχαν το πρωί της 7 Νοέμβρη σε μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στην πόλη του Κόκκινου Οχτώβρη. Η πορεία ξεκίνησε από τον κινηματογράφο "Οκτιάμπρ", μέσα σε δύο περίπου ώρες διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, πλημμύρισε την κεντρική λεωφόρο "Νέφσκι" και κατέληξε στην πλατεία των Χειμερινών Ανακτόρων.

Τα κύρια συνθήματα της διαδήλωσης ήταν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Γιέλτσιν και υπέρ της σοβιετικής εξουσίας και της ανασύστασης της Σοβιετικής Ενωσης. Στην πλατεία των Χειμερινών Ανακτόρων πρώτη μπήκε η φάλαγγα που κρατούσε το πανό με το σύνθημα: "Ζήτω η Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση", ακολούθησε το πανό "Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε", πίσω από το οποίο πορεύονταν οι εκπρόσωποι των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων που συμμετείχαν στη διεθνή διάσκεψη του Λένινγκραντ. Ακολούθησετο μπλοκ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας που ήταν και το μαζικότερο, και των άλλων κομμουνιστικών κομμάτων της Ρωσίας, καθώς και κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων, όπως αυτό της Ενωσης των Σοβιετικών Αξιωματικών.

Η εκδήλωση άνοιξε με τον ύμνο της Σοβιετικής Ενωσης και έκλεισε με τον ύμνο της Διεθνούς. Ο Βίκτορ Τιούλκιν, πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ, άνοιξε την εκδήλωση και τόνισε τη σημασία της Οχτωβριανής Επανάστασης για τη νέα εποχή που εγκαινίασε, την ανάγκη οι κομμουνιστές και ο λαός να ακολουθήσουν το παράδειγμα της επανάστασης, να οργανωθούν μέσα από τις οργανώσεις αντίστασης και ιδιαίτερα μέσα από το Κομμουνιστικό Κόμμα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στην ταξική συνεργασία και συναίνεση. Ακολούθησαν ομιλίες και άλλων εκπροσώπων κομμουνιστικών κομμάτων- του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Κόμματος των Κομμουνιστών της Ρωσίας, που αναφέρθηκαν κυρίως στη σημασία της Οχτωβριανής Επανάστασης για τη Ρωσία και τον κόσμο.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης τονίζεται πως οι κομμουνιστές στις σημερινές συνθήκες πρέπει να οργανώσουν το λαό ενάντια στο πνεύμα συναίνεσης, για την ανατροπή του αντιλαϊκού καθεστώτος Γιέλτσιν. Υπογραμμίζεται, επίσης, πως οι κομμουνιστές δεν πρέπει να περιορίζουν τη δράση τους στις κοινοβουλευτικές μορφές, στο Κοινοβούλιο, αλλά πρέπει να δράσουν μέσα στις μαζικές οργανώσεις και να οργανώσουν την εργατική τάξη.

Διάσκεψη κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων

Σοβαρές αποφάσεις πήρε, επίσης, η διεθνής συνάντηση των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων που πραγματοποιήθηκε στις 4, 5 και 6 Νοέμβρη στο Λένινγκραντ. Στη συνάντηση συμμετείχαν τα περισσότερα κομμουνιστικά κόμματα από την πρώην ΕΣΣΔ. Με τα πρώτα τους στελέχη εκπροσωπήθηκαν: η Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ από τον Ολεγκ Σένιν, πρόεδρο του Συμβουλίου της Ενωσης, το ΚΕΚΡ από τον πρώτο γραμματέα της ΚΕ Βίκτορ Τιούλκιν, το ΚΚ Τατζικιστάν από τον πρώτο γραμματέα της ΚΕ Σαλί Σαμπντόλοφ, το Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας από τον πρώτο γραμματέα της ΚΕ Παντελέιμον Γκεοργκάτζε, η Ενωση Κομμουνιστών από την πρόεδρό της Καμίλα Γιαμπρόβα. Οι εργασίες διεξήχθησαν στο ιστορικό κτίριο "Σμόλνι".

Από τις άλλες χώρες συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ μ' επικεφαλής τον σύντροφο Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και αντιπροσωπείες του ΚΚ Συρίας, ΚΚ Αιγύπτου, ΚΚ Παλαιστίνης, του Δημοκρατικού Μετώπου Παλαιστίνης, του ΚΚ Ιράκ, του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας, του ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, του Εργατικού Κόμματος Βελγίου, του Κόμματος Εργασίας της Κορέας, του ΚΚ Καναδά, το ΚΚ Σλοβακίας κ.ά.

Την πρώτη και δεύτερη μέρα η διάσκεψη είχε ως θέμα τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα των κομμάτων 80 χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση. Τα συμπεράσματα της συνάντησης διατυπώθηκαν σε σχετική Διακήρυξη στην οποία, μεταξύ των άλλων, τονίζεται ιδιαίτερα η επιβεβαίωση της μαρξιστικής - λενινιστικής θεωρίας σχετικά με το αναπόφευκτο της σοσιαλιστικής επανάστασης. Σημειώνεται, επίσης, πως διατηρεί την επικαιρότητά της η λενινιστική θεωρία για το κόμμα, πως δεν μπορεί να υπάρξει επαναστατικό κίνημα χωρίς επαναστατικό κόμμα. Υπογραμμίζεται ότι με την καθοδήγηση ενός τέτοιου κόμματος η Ενωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών έλυσε πολλά προβλήματα, όπως αυτά της ανεργίας, της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της δωρεάν παιδείας και άλλα, που καμιά καπιταλιστική χώρα δεν μπόρεσε να λύσει. Αναφέρεται πως ο ιδεολογικοπολιτικός εκφυλισμός, η αναθεώρηση του μαρξισμού - λενινισμού που εμφανίστηκε στο 20ό και 22ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ και βρήκε την κορύφωσή του στην πολιτική της "περεστρόικα", η άρνηση θεμελιακών θέσεων της θεωρίας και πρακτικής του μαρξισμού - λενινισμού οδήγησαν στην αντεπανάσταση η οποία με τη βοήθεια του διεθνούς ιμπεριαλισμού οδήγησε τελικά στην ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ.

Τέλος, στη Διακήρυξη τονίζεται η ανάγκη στις σημερινές συνθήκες της ανασυγκρότησης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, της διαμόρφωσης ενιαίας στρατηγικής που θα έχει ως βάση το μαρξισμό - λενινισμό και τον προλεταριακό διεθνισμό.

Την τρίτη μέρα της συνάντησης συζητήθηκαν πρακτικά ζητήματα προώθησης της κοινής δράσης των κομμουνιστικών κομμάτων. Πολλά κόμματα και η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τόνισαν την ανάγκη της αλληλοενημέρωσης τόσο για τις θέσεις των κομμάτων, όσο και για την κατάσταση σε κάθε χώρα.

Πάρθηκαν αποφάσεις για τη δημιουργία κέντρου ταχείας πληροφόρησης των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων μέσω του "Ιντερνέτ", καθώς και έκδοσης, μέσα στο 1998, ενημερωτικού δελτίου των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων. Οι σημαντικές αυτές αποφάσεις, όπως και η ανάγκη να τιμηθούν τα 150 χρόνια του Κομμουνιστικού Μανιφέστου το 1998 στην κατεύθυνση της διάδοσης και του βαθέματος της μαρξιστικολενινιστικής κοσμοθεωρίας, διατυπώθηκαν στο κοινό ανακοινωθέν που υιοθετήθηκε από τους εκπροσώπους των κομμάτων στο "Αβρόρα", το πλοίο που έδωσε το σύνθημα για την έναρξη της επανάστασης.

Οι εκπρόσωποι των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων έδωσαν νέο ραντεβού στην Αθήνα, στη διεθνή συνάντηση που θα διοργανώσει το ΚΚΕ με την ευκαιρία των 80 χρόνων από την ίδρυσή του, μέσα στο 1998. Ευχάριστη είδηση για τους εκπροσώπους των κομμάτων ήταν η απελευθέρωση από τις φυλακές του πρώτου γραμματέα του ΚΚ Λετονίας, Αλφρέντ Ρούμπιξ, που ακριβώς τις μέρες της διάσκεψης απελευθερώθηκε από τις φυλακές της Λετονίας ύστερα από 6 χρόνια κράτησης. Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη έστειλαν συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον σύντροφο Ρούμπιξ για την απελευθέρωσή του.

Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της (2007-11-06 00:00:00.0)
Ενέργειες για την αναγνώριση του ΚΕΚΡ - ΕΚΚ (2002-07-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2002-03-27 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2001-03-27 00:00:00.0)
Ανάγκη για την ανασυγκρότηση του κινήματος (1997-11-16 00:00:00.0)
Το λίκνο της Επανάστασης (1997-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ