Κυριακή 9 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Απευθυνόμαστε σ' όλους τους εργαζόμενους"...

Ο "Ρ" συζητά με συντρόφους πρωτοπόρων οργανώσεων του ΚΚΕ στην Οικονομική Εξόρμηση. Πώς δουλεύουν για την κάλυψη των πλάνων, για τα σχέδια και τις προσπάθειες να ενημερώσουν τους εργαζόμενους

Η δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση, Νοέμβρης - Δεκέμβρης, προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ μπαίνει, ήδη, στη δεύτερη βδομάδα και οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οπαδοί, οι κνίτες και οι κνίτισσες μετρούν τις δυνάμεις και το ... μπόι τους με τα υψηλά, τιμητικά πλάνα που έβαλαν για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος, γνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία της επιτυχίας της συγκεκριμένης Εξόρμησης για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ. Τα χαρτιά και τα σχέδια έχουν ανοίξει και τούτη η ιδιόμορφη πολιτική μάχη της υπερκάλυψης του πλάνου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η πρώτη μέρα, το πανελλαδικό κατά 17% ποσοστό της κάλυψης του πανελλαδικού πλάνου, που είναι μια πολύ καλή αρχή, έδειξε τις μεγάλες δυνατότητες της οργάνωσης. Αλλά οι σύντροφοι δεν εφησυχάζουν. Ισα - ίσα, καθώς προχωρά η Εξόρμηση, χρεώνονται με μεγαλύτερες ευθύνες. Συνειδητοποιούν ότι πρέπει, όχι μόνο το προσωπικό είτε εκείνο της κάθε οργάνωσης το πλάνο να πιαστεί, αλλά και να υπερκαλυφθεί για να υπερκαλυφθεί το γενικό πλάνο. Γι' αυτό "φορτσάρουν", για να συνεισφέρουν το καλύτερο δυνατό, για να βγει το ΚΚΕ συνολικά ενισχυμένο από αυτήν την πολιτική μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης.

Η αποφασιστικότητα και ετοιμότητα "να τα δώσουν όλα και για ολόκληρο το δίμηνο Νοέμβρη - Δεκέμβρη", ενδεικτική για το κλίμα αισιοδοξίας, χαρακτηρίζει όλες, σχεδόν, τις οργανώσεις, όπως προκύπτει αβίαστα από τη συζήτηση που είχε ο "Ρ" με τους συντρόφους Κώστα Αναστασάκο από τη ΝΑ Αχτίδα,Βάσω Καραντωνίου από τη ΒΔ Αχτίδα,τους συντρόφους Γιάννη Παυλίδη καιΓιάννη Κατσαρό από την ΚΟΒ Περισσού και τη ΒΔ Αχτίδα,αντίστοιχα. Ολοι ανήκουν σε Αχτίδες και ΚΟΒ που αναδείχνονται πρωτοπόρες από την πρώτη μέρα καθώς, ήδη, κάλυψαν ποσοστά 35 - 40% του πλάνου τους.

- Πώς, όμως, κατάφεραν να πετύχουν τα μεγάλα ποσοστά και ποια είναι τα συμπεράσματα των κομμουνιστών και για τις παραπέρα προσπάθειες που πρέπει να γίνουν;

"Για να καταλάβουμε το πώς και το γιατί, λέει ο Γ. Παυλίδης από την ΚΟΒ Περισσού, πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα σε συνδυασμό με όλη την προηγούμενη δράση των οργανώσεων. Εμείς οι κομμουνιστές δε βγήκαμε τώρα να ψάξουμε τον κόσμο. Είμαστε μέσα στον κόσμο όλο το προηγούμενο διάστημα. Μας ξέρει ο κόσμος, είμαστε οι κομμουνιστές που αγωνιζόμαστε για τα κοινά προβλήματα. Αυτή είναι η "προίκα" μας, η δράση μας και οι θέσεις του Κόμματος υπέρ των λαϊκών συμφερόντων και για τα δίκαια των εργαζομένων που επιβεβαιώνονται στην πράξη καθημερινά έχουν ανεβάσει το κύρος και την εκτίμηση του κόσμου για το ΚΚΕ. Αυτό μας δίνει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να απευθυνθούμε και να ζητήσουμε από τον κόσμο να ενισχύσει το ΚΚΕ και οικονομικά και πολιτικά, για να ενισχύσει το δικό του αγώνα".

Το μεγάλο μυστικό...

"Αλλά, υπάρχει ένα μεγάλο μυστικό, που το ξέρουμε καλά εμείς οι κομμουνιστές, συμπληρώνει ο Γιάννης Κατσαρός από τη ΒΔ Αχτίδα. Για να δώσει ο κόσμος πρέπει να τον βρούμε, να συζητήσουμε μαζί του, να πείσουμε και όσους ακόμα προβληματίζονται σχετικά. Κι αυτή είναι η δουλιά της οργάνωσης, να σχεδιάσει και να οργανώσει την Εξόρμηση έτσι που να φθάσουμε, αν είναι δυνατό, σε όλους τους εργαζόμενους"!

- Πώς, λοιπόν, οργανώνεται αυτή η δουλιά για την επιτυχία της Εξόρμησης; "Εμείς, παρεμβαίνει ο Κώστας Αναστασάκος,μόλις μπήκε το πλάνο, κινητοποιηθήκαμε. Συζητήσαμε με όλους τους συντρόφους στις ΚΟΒ για την ιδιαίτερη σημασία της Οικονομικής Εξόρμησης και την ανάγκη να πετύχει. Πώς να αξιοποιήσουμε την Εξόρμηση, ώστε να φέρουμε τις θέσεις και την πολιτική του Κόμματος στους εργαζόμενους. Φροντίσαμε να πάρουν όλοι κουπόνια της Οικονομικής Εξόρμησης. Κάθε σύντροφος δεσμεύτηκε για το προσωπικό του πλάνο, την προσωπική συνεισφορά στην Οικονομική Εξόρμηση και την ενίσχυση που θα φέρει από τρίτους, με βάση τις δυνατότητές του ο καθένας. Με τη δέσμευση να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, ξεκινήσαμε με αυτοέλεγχο και έλεγχο της οργάνωσης για το τι κάνουμε, σε ποιους απευθυνόμαστε. Φθάσαμε στην πρώτη μέρα που ξεπεράσαμε τα 30%. Η ανταπόκριση ήταν άμεση, ενώ με τα κουπόνια που έχουμε μοιράσει σε φίλους και οπαδούς έγινε μια καλή προεργασία για τα επόμενα βήματα".

- Καλή η αρχή, αλλά τι γίνεται για την εκπλήρωση των τελικών στόχων;

"Κλειδί για την επιτυχία, λέει ο Γ. Κατσαρός,είναι να δραστηριοποιηθούν όλοι οι σύντροφοι, όχι μόνο να πάρουν κουπόνια, αλλά να δράσουν, να βγουν στον κόσμο, να συζητήσουν και να ζητήσουν να ενισχύσει το ΚΚΕ. Τα πρώτα χρήματα, ήρθαν με την ατομική δουλιά στους κοντινούς μας, που πλησιάσαμε, όπως είναι φυσικό, πρώτους. Ομως, τώρα, η δραστηριότητα απλώνεται και το άνοιγμα γίνεται - πρέπει να γίνει όλο το δίμηνο - με μεθοδικότητα και μεγαλύτερη προσπάθεια. Απευθυνόμαστε σε πολύ περισσότερους οπαδούς και απλούς εργαζόμενους. Σαν ΚΟΒ σχεδιάζουμε εξορμήσεις, επισκέψεις, καφενείο το καφενείο, στη γειτονιά, σπίτι το σπίτι και σε χώρους δουλιάς και πρώτα - πρώτα στα εργοστάσια της περιοχής μας με το "Ριζοσπάστη" και με υλικά κομματικά και το κουπόνι στο χέρι. Κάθε τόσο, το Γραφείο συζητά και ελέγχει τη δουλιά με τους συντρόφους, βοηθά κάποιους συντρόφους που έχουν μια διστακτικότητα να απευθυνθούν στον κόσμο και να ζητήσουν οικονομική ενίσχυση. Γιατί τα μέλη μας θα "ανοίξουν" τη δουλιά, χρεώνοντας και τους οπαδούς, τους κοντινούς μας φίλους για να φθάσουμε πλατύτερα σε περισσότερους εργαζόμενους".

Στα σωματεία και τα εργοστάσια

"Εμείς είμαστε μια εργατική ΚΟΒ, εξηγεί η Βάσω Καραντωνίου και συνεχίζει: Απευθυνόμαστε σε εργάτες, αν και ξέρουμε ότι τα οικονομικά τους είναι περιορισμένα. Είναι δυσκολία αυτό, αλλά βάλαμε μεγάλο πλάνο. Το είδαμε πεισματικά. Πέρασε στην οργάνωση ότι πρέπει να απαντήσουμε στις επιθέσεις που δέχεται το κόμμα καθημερινά από τους ταξικούς εχθρούς μας, με όλα τα μέσα, τη διαστρέβλωση και τη συκοφαντία. Θέλουμε να δείξουμε ότι ο κόσμος μας στηρίζει, στηρίζει το Κόμμα μας, το ΚΚΕ. Πάμε, λοιπόν, στους εργάτες, σ' όλους τους εργαζόμενους και τους λέμε: Να, αυτό είναι το ΚΚΕ, αυτό κάνει για μας, μας ξέρετε, αγωνιζόμαστε στην πρώτη γραμμή για τα συμφέροντα του λαού, τα δικά σας και τα δικά μας. Γι' αυτό μας πολεμάνε, άρα πρέπει εμείς οι εργάτες να στηρίξουμε το ΚΚΕ για να οργανώσουμε καλύτερα τον αγώνα μας, να δυναμώσει και ο "Ριζοσπάστης" και ο "902" που μας στηρίζουν. Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε και τις εκλογές που έχουμε στο κλαδικό σωματείο μας, για να βρούμε όσους περισσότερους εργάτες, ώστε μαζί με τη δουλιά για τις εκλογές να κάνουμε και δουλιά για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ και για να πείσουμε τους πρωτοπόρους εργάτες να μπουν στο ΚΚΕ. Ετσι θα συνεχίσουμε και είμαστε σίγουροι ότι το πλάνο μας θα το υπερκαλύψουμε", τονίζει με βεβαιότητα.

Ο Κώστας Αναστασάκος συμπληρώνει με τη δική του εμπειρία από την Αργυρούπολη και την επιχείρηση που εργάζεται: "Εμείς στην ΤΕΧΝΟΦΩΤ που εργάζομαι απευθυνθήκαμε σε όλους τους εργαζόμενους. Δώσαμε αγώνες μαζί όλοι για τα δικαιώματά μας, μας ξέρουν. Πηγαίνουμε "απαιτητικά" στους εργαζόμενους και ζητάμε την ενίσχυση του ΚΚΕ και όλοι, σχεδόν, μας δίνουν, ανεξάρτητα ότι μπορεί να ψηφίζουν άλλα κόμματα. Γιατί μπορεί πολιτικά να μην έχουν ξεκαθαρισμένο ότι πρέπει να ψηφίζουν το ΚΚΕ όλοι, όμως, ξέρουν ότι οι κομμουνιστές και το Κόμμα αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, γι' αυτό δίνουν".

"Τα περιθώρια για να κινηθούμε είναι μεγάλα, προσθέτει ο Γιάννης Παυλίδης.Η προηγούμενη δράση μας, π.χ., στον εξωραϊστικό σύλλογο κι άλλους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, πολιτιστικούς κλπ. είναι το "διαβατήριο". Δεν αφήνουμε καμιά δυνατότητα, καταλήγει, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα επισκεφθεί τους συναδέλφους του στις εφορίες, όπου δούλευε και τον γνωρίζουν για να τους ζητήσει να ενισχύσουν το ΚΚΕ και είναι βέβαιος πως "έχει λαμβάνειν πολλά"... Ομως, καθώς φουντώνει η μάχη της Εξόρμησης και τα πλάνα "προσεγγίζονται" σύμφωνα με τους αρχικούς στόχους, όπως μας λένε ο συνομιλητές μας, δυναμώνει και η άμιλλα ανάμεσα στις οργανώσεις και σε συντρόφους ξεχωριστά. Κι αυτό δίνει έναν άλλο αέρα στις οργανώσεις. Στο τέλος, λένε, θα γιορτάσουμε όλοι μαζί, το ΚΚΕ θα βγει πιο ώριμο, πιο δυνατό κι απ' αυτήν την πολιτική μάχη, το λόγο έχουν οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οι οπαδοί μας, όλοι οι εργαζόμενοι έχουν να κερδίσουν.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ