Κυριακή 16 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΜΠΛΟ ΠΙΚΑΣΣΟ
Κομμουνιστής, ο κορυφαίος του αιώνα μας

Ο ίδιος, σε δήλωσή στην "Ουμανιτέ" με τίτλο "Γιατί είμαι κομμουνιστής", εξηγούσε το γιατί

Από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης τέχνης, ο Πάμπλο Πικάσσο σημάδεψε τον αιώνα μας με τη δημιουργία, την αγωνιστική στάση και τη θέλησή του να είναι "στο ακέραιο άνθρωπος ανάμεσα στους ανθρώπους".Εκατόν δέκα έξι χρόνια συμπληρώθηκαν στις 25 του φετινού Οκτώβρη, από την ημέρα γέννησής τους στη Μάλαγα της Ισπανίας. Μέχρι το θάνατό του (8/4/1973), ο Πικάσσο πάλεψε μέσα από τις γραμμές του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας,για ένα καλύτερο αύριο. Με τον χρωστήρα και τη σμίλη του, εξέφρασε πανανθρώπινες και αιώνιες αξίες. Η τέχνη του, πιστή ηχώ της ζωής και της ιδεολογίας του, έγινε αφήγηση και κραυγή διαμαρτυρίας για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τη βία, τον πόνο των καταφρονεμένων. Εγινε το περιστέρι της ειρήνης.

Η πασίγνωση "Γκουέρνικα",έργο που πήρε το όνομά του από τη μικρή πόλη των Βάσκων που καταστράφηκε με αεροπορικό βομβαρδισμό από τον φασίστα Φράνκο, έγινε σύμβολο της αντίστασης του ισπανικού λαού στις φρικαλεότητες και την κτηνωδία του φασισμού. Τα περιστέρια του, μήνυσαν στους ουρανούς τον πόθο της ειρήνης, όπως και το σκίτσο του για τον Νίκο Μπελογιάννη τον πόθο της προοδευτικής οικουμένης για τη σωτηρία του.

"Ο Πικάσσο", σημειώνει ο Αλμπέρτο Μαρτίνι,"ποτέ δεν αγνοεί την πίεση των γεγονότων της σημερινής ανθρωπότητας. Δεν αποφεύγει τις παρορμήσεις και τις προτροπές της πνευματικής του συνείδησης (...). Δε μεταμφιέζεται. Ζει κεντρισμένος από τη μοναδική επιθυμία να είναι στο ακέραιο άνθρωπος ανάμεσα στους ανθρώπους (...). Γνωρίζει να αγκαλιάζει απόψεις του μέλλοντος και να επωμίζεται στιγμές από τη μακραίωνη ιστορία του ανθρώπου".

Η αναφορά μας αυτή στον Πικάσσο, θέλει να θυμίσει την τιμητική εκδήλωση που οργάνωσε το ΚΚΓ τον Οκτώβρη του 1966 για τα 85χρονα του Πικάσσο, με ομιλητή τον Βαλντέκ Ροσσέ,καθώς και τη δήλωση του κορυφαίου δημιουργού του αιώνα μας "Γιατί είμαι κομμουνιστής", η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του ΚΚΓ "Ουμανιτέ" στις 29 - 30/10/1944. Τα στοιχεία αυτά τα αντλούμε από τη μηνιαία επιθεώρηση "Ελληνική Αριστερά" (τεύχος 41, Δεκέμβρης 1966).

Στην προσφώνησή του για τα 85α γενέθλια του Πικάσσο, ο Β. Ροσσέ τόνιζε:"Σύντροφε Πικασσό. Σου απευθύνουμε τις ευχές μας, τις πιο αδελφικές, καθώς και την έκφραση της θερμής φιλίας μας. Η ακτινοβολία του έργου σου στη Γαλλία και στον κόσμο οφείλεται στη σημασία του για την εξέλιξη της ζωγραφικής και της σύγχρονης τέχνης. Είσαι ένας από εκείνους, που πιο πολύ συνέβαλαν και συμβάλλουν, ώστε ο αιώνας μας να γίνει ένας μεγάλος αιώνας καλλιτεχνικής δημιουργίας και πλουτίζει την κληρονομιά της ανθρωπότητας. Η τέχνη σου εξερευνά την πραγματικότητα. Ρίχνει τις ρίζες της στη ζωή. Από μισό αιώνα και πλέον, σε μια μακρά σειρά αριστουργημάτων, η γενναιοφροσύνη χαρακτηρίζει τη δημιουργία σου, που ο ουμανισμός της είναι αναμφισβήτητος"."Προειδοποίησες, επίσης, την ανθρωπότητα για τους κινδύνους που την απειλούν και εξέφρασες τις πιο ευγενικές ελπίδες όταν επρόκειτο για αγώνα υπέρ της ελευθερίας των λαών ή για την προσήλωσή τους προς την ειρήνη, που συμβόλιζες με το περιστέρι σου".

"Το 1944 έγινες μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας και από τότε μένεις και συνεχίζεις αυτό το δρόμο. Οπως μας είχες πει, "προσχωρείς στον Κομμουνισμό, όπως θα πήγαινες σε μια πηγή". Είσαι από τα επιφανή μέλη του κόμματός μας. Είμαστε περήφανοι για την εργασία σου, που καταυγάζει όλη την ομορφιά που θα μπορούσαν να γεννήσουν σχήματα και χρώματα. Και σου ευχόμαστε να συνεχίσεις τη δημιουργική εργασία σου, προς το συμφέρον της τέχνης και της ανθρωπότητας. Σου εκφράζουμε, αγαπητέ μας σύντροφε Πικασσό, τα καλύτερα αισθήματά μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ