Τρίτη 18 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ"
"Η αγάπη" προς το ΠΑΣΟΚ "φέρνει ζάλη" στο ΣΥΝ

"Από όλα έχει ο μπαξές" στο ΣΥΝ, καθώς, όπως φαίνεται από τις δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών του, η Κουμουνδούρου έχει "μοιράσει" τους ρόλους μεταξύ αυτών που υπερθεματίζουν τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές και εκείνων που καταθέτουν τις ενστάσεις τους. Τις τελευταίες μέρες υπάρχει ένα μπαράζ επίσημων και αντιπαρατιθέμενων τοποθετήσεων μελών του ΣΥΝ, στοιχείο που υποδηλώνει το υπαρκτό πρόβλημα στο εσωτερικό του κόμματος για τον τρόπο με τον οποίο θα προωθηθεί και θα επισημοποιηθεί η συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή τη φάση η αντιπαράθεση των διάφορων πτερύγων αναπτύσσεται στη βάση του αν "καλώς" ή "κακώς" η Μ. Δαμανάκη εξήγγειλε την υποψηφιότητά της για τη δημαρχία της Αθήνας, καλώντας τα δυο κόμματα να τη στηρίξουν, χωρίς να αναμένει τις αποφάσεις του εσωκομματικών δημοψηφισμάτων του ΣΥΝ για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Ας σημειωθεί, προς επίρρωσιν του τι πραγματικά συμβαίνει αυτό το διάστημα στο ΣΥΝ, ότι όλες οι τάσεις επί του θέματος εκδηλώνονται στην αδιαμφισβήτητη βάση της αναζήτησης "προγραμματικών συγκλίσεων" μεταξύ των δυο κομμάτων...

Συγκεκριμένα, από τη μια μεριά η επίσημη ηγεσία του κόμματος δείχνει να θέλει την αξιοποίηση της υποψηφιότητας και της αυτοπρότασης Δαμανάκη για τη δημαρχία της Αθήνας, ως δίοδο διευκόλυνσης της συμπόρευσης με το ΠΑΣΟΚ, υποκρινόμενη ότι διά αυτού του τρόπου αποφεύγει την πίεση του κυβερνώντος κόμματος για συμφωνία - "πακέτο" σε όλη την Ελλάδα. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό προχτές ο Δ. Παπαδημούλης, υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ, υποστήριξε ότι "η προβολή της υποψηφιότητας της Μ. Δαμανάκη, μακριά από λογικές πακέτου κορυφής... αποτελεί θετική εξέλιξη, σύμφωνη με τις σταθερές επιδιώξεις του ΣΥΝ". Απευθυνόμενος στους συναδέλφους του ο Δ. Παπαδημούλης κατέληξε λέγοντας ότι "οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε πως η δημόσια αντιδικία και πολύ περισσότερο επιθέσεις στην Μ. Δαμανάκη, πλήττουν μια υποψηφιότητα που στηρίζει ομόθυμα ο ΣΥΝ". Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στις δηλώσεις του και ο Γ. Μπαλάφας, υπεύθυνος των οργανώσεων του ΣΥΝ στην Αθήνα, ο οποίος μίλησε "για μια θετική εξέλιξη, που θέτει τέρμα στην παραφιλολογία και στη φθορά και ανοίγει μια ελπιδοφόρα προοπτική".

Στον αντίποδα των παραπάνω κινήθηκαν οι δηλώσεις του μέλους της ΠΓ του ΣΥΝ, Ν. Χουντής, ο οποίος ανέφερε ότι "η πρωτοβουλία αυτή (σ. σ.: της Μ. Δαμανάκη) εξωραϊζει την αυταρχική και συγκεντρωτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ... υποβαθμίζει τις δημοκρατικές εσωκομματικές διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί στο ΣΥΝ... και εμπλέκουν τον ΣΥΝ στα κεντροαριστερά σενάρια που αποβλέπουν στην επιβεβαίωση της συντηρητικής πολιτικής της κυβέρνησης". Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία ανήκει και ο Αλ. Φλαμπουράρης, που υποστήριξε ότι ο ΣΥΝ "πρέπει να αρνηθεί τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στο Δήμο της Αθήνας" γιατί μέσω αυτής "επιδοκιμάζεται" η κυβερνητική πολιτική.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση που έχει ζητήσει η Μ. Δαμανάκη από τον πρωθυπουργό δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα, όπως δήλωσε χτες ο Δ. Ρέππας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ