Τρίτη 18 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
38Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Διεθνές διαγωνιστικό και "Ορίζοντες"

Δεκατέσσερις ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών (πρώτες ή δεύτερες ταινίες) επιλέχτηκαν για να διαγωνιστούν στο Διεθνές Τμήμα του 38ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπως ανακοινώθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ. Πρόκειται για τα εξής φιλμ: "Κρυοπαγήματα" του Κνουτ Ρικ Γιένσεν, "Παρέα με άντρες" του Νιλ Λάμπουτ, "Κουρασμένοι ταξιδιώτες" του Ζόραν Σόλομουν, "Τούμπες μέσα σε φέρετρο" του Ντερβίς Ζαϊμ, "Η συλλέκτρια" της Αουλι Μαντίλα, "Γυμνόστηθες γυναίκες μιλάνε για τη ζωή τους" του Χάρι Σίνκλερ, "Χειμερία νάρκη" του Τομ Τάικγουερ, "Ενας αδελφός" της Σιλβί Βερχίντ, "Είκοσι τέσσερα επτά" του Σέιν Μίντοους, "Το πράσινο ψάρι" του Τσανγκ Ντονγκ Λι, "Κάτω βόλτα" του Πάντι Μπρέθνατς, "Στο δρόμο για το Νιλ" της Σου Μπρουκς, "Χαμένες νύχτες" της Αγγελικής Αντωνίου, "Καμιά συμπάθεια για το διάβολο" του Δημήτρη Αθανίτη.

Τα επτά μέλη της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος είναι: Ομάρ Καβούρ (σκηνοθέτης, Τουρκία), Ορόρ Κλεμέντ (ηθοποιός, Γαλλία), Ντιν Ταβουλάρης (σκηνογράφος, ΗΠΑ), Φρέντι Μπουασέ (Θεωρητικός κινηματογράφου, Ελβετία), Μπιλ Φορσάιθ (σκηνοθέτης - συγγραφέας, Μ. Βρετανία), Βασίλης Αλεξάκης (συγγραφέας - κινηματογραφιστής, Ελλάδα), Ιβάν Πάσερ (σκηνοθέτης - Τσεχοσλοβακία).

  • Για 6η χρονιά θα λειτουργήσει στη διάρκεια του Φεστιβάλ το παράλληλο πρόγραμμα των "Νέων Οριζόντων",που φέτος είναι διαρθρωμένο σε 8 τμήματα: Το κύριο πρόγραμμα της εκδήλωσης, η "Διεθνής επιλογή", περιλαμβάνει 11 ταινίες. Ανάμεσά τους ο "Χρυσός Φοίνικας" του τελευταίου Φεστιβάλ Καννών, "Η γεύση του κερασιού" του Αμπάς Κιαροστάμι, το "Χρυσό Λιοντάρι" της φετινής Βενετίας "Πυροτεχνήματα" του Τακέσι Κιτάνο, το Ευρωπαϊκό Βραβείο "Φέλιξ" "Τα αδέλφια Ουίτμαν" του Γιάνος Σαζ, αλλά και... αβράβευτες ταινίες που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως το "Ανατολικό παλάτι, δυτικό παλάτι" του Ζανγκ Γουάν, ο "Λαβύρινθος των ονείρων" του Σόγκο Ισι, το "Μπεντ" του Σον Ματίας κ.ά.

Το τμήμα "3 Χ 3" παρουσιάζει τρεις σκηνοθέτες (Τόνι Γκάτλιφ, Ερολ Μόρις, Φρίντρικ Θορ Φρίντρικσον) προβάλλοντας τρεις ταινίες του καθενός στο πλαίσιο μικρών αφιερωμάτων. Τα υπόλοιπα τμήματα των "Νέων Οριζόντων" περιλαμβάνουν γνωριμία με το Ρώσο σκηνοθέτη Αλεξάντρ Σοκούροφ,τον Ταϊβανέζο σκηνοθέτη Τσάι Μινγκ Λιάνγκ,αφιέρωμα στον αμερικανικό ανεξάρτητο κινηματογράφο, ματιές στο νέο γαλλικό κινηματογράφο, έκθεση φωτογραφίας του Αμπάς Κιαροστάμι και μια παιδική προβολή για την επέτειο των 100 χρόνων από την πρώτη κινηματογραφική προβολή στη Θεσσαλονίκη, που θα συνοδευτεί από μεγάλη γιορτή.

  • Μια αναδρομική έκθεση με σκηνικά και κοστούμια από τον ελληνικό κινηματογράφο θα λειτουργεί στο "Μύλο" της θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Η έκθεση με τον τίτλο "Ντύνοντας την 7η τέχνη" θα φιλοξενεί φωτογραφίες, βίντεο κλιπ, βιβλία και βραβεία Ελλήνων σκηνογράφων και ενδυματολόγων από τον κινηματογραφικό χώρο. Ειδικά αφιερώματα τιμούν τον Βασίλη και τον Διονύση Φωτόπουλο και τους βραβευμένους με Οσκαρ Θεώνη Βαχλιώτη - Ολντριτς και Ντιν Ταβουλάρη. Επίσης, 8-12 ταινίες από το σύνολο του προγράμματος του 38ου Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν σε περιφερειακές εκδηλώσεις από 23-29/11 στη Φλώρινα, 24-30/11 στην Καστοριά, 25-30/11 στην Εδεσσα, 27/11-3/12 στο Κιλκίς και 4-10/12 στην Αλεξανδρούπολη.
  • Διεθνές Συνέδριο των Κινηματογραφικών Λεσχών θα πραγματοποιηθεί στις 21-23/11 στη Θεσσαλονίκη. Θέματα του Συνεδρίου είναι: "Η έβδομη τέχνη στον 21ο αιώνα" και "Διακίνηση κινηματογραφικών ταινιών σε Κινηματογραφικές Λέσχες και σε μη κερδοσκοπικές αίθουσες".Στα πλαίσια του συνεδρίου η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ) φιλοξενεί τη γενική συνέλευση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών (IFFS/FICC), που γιορτάζει φέτος τα 50 της χρόνια, με κεντρικό θέμα "Η διακίνηση κινηματογραφικών ταινιών στο παράλληλο κύκλωμα".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ