Τρίτη 25 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βραβεία με κριτήριο την ποιότητα

Εργο της κριτικής δεν είναι μόνο να κρίνει, αλλά και να επιβραβεύει με το δικαιότερο και αντικειμενικότερο τρόπο, ώστε να δίνεται μεγαλύτερη ώθηση στην τέχνη και τον πολιτισμό. Με αυτή την αρχή ξεκίνησε πέρσι ο θεσμός τωνΒραβείων της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών,που θα απονεμηθούν την 1/12 (1μ.μ.) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τα βραβεία καθιερώθηκαν σαν βασικός θεσμός της ελληνικής πολιτιστικής ζωής. Ο Κώστας Χαραλαμπίδης,πρόεδρος της Ενωσης και μέλος της επιτροπής των Μουσικών Βραβείων, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισε τη σοβαρότητα και σπουδαιότητα του θεσμού αυτού που συνδέεται με τα αντίστοιχα, διεθνώς, βραβεία των εθνικών ενώσεων - μελών της Διεθνούς Ενωσης Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. Τα ελληνικά βραβεία θα κοινοποιηθούν (την επόμενη βδομάδα) και στη Διεθνή Ενωση Κριτικών.

Από το δεύτερο κιόλας χρόνο διευρύνονται προς δύο ακόμη κατευθύνσεις, απονέμοντας τιμητικές διακρίσεις σε δύο οργανισμούς της περιφέρειας, που με την πολύχρονη δραστηριότητά τους υπηρέτησαν το θέατρο και τη μουσική, καθώς και δύο διακρίσεις σε ταλαντούχους νέους (όχι οπωσδήποτε ηλικιακά) δημιουργούς ή ερμηνευτές του θεάτρου και της μουσικής, οι οποίοι με την πρόσφατη δουλιά τους δίνουν μεγάλες ελπίδες για το μέλλον. Οι νέες διακρίσεις αποδεικνύουν την ανάγκη για πολιτιστική αποκέντρωση και την ενθάρρυνση και νέων δημιουργών. Τη σημασία, την εγκυρότητα και το εύρος των βραβείων αυτών επισήμαναν, επίσης, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου από μέρους της Επιτροπής Θεάτρου ο Γιώργος Κάρτερ,ο Βάιος Παγκουρέλης και η Αριστούλα Ελληνούδη και από την πλευρά της Επιτροπής Μουσικής η Λίλυ Δράκου και Νίκος Δοντάς.

Τα βραβεία, ένα στον τομέα του θεάτρου και ένα στης μουσικής, δεν είναι χρηματικά, αλλά συνοδεύονται από ένα επιχρυσωμένο χάλκινο στεφάνι, ακριβές αντίγραφο ενός χρυσού στεφανιού από βασιλικό τάφο της Αττικής, Ελληνιστικής Εποχής, προσφορά του Μουσείου Μπενάκη. Τα βραβεία συνοδεύονται και με δερματόδετο δίπλωμα.

Μέλη της Κριτικής Επιτροπής Θεάτρου είναι επίσης οι: Γιάννης Βαρβέρης, Νίκος Φένεκ - Μικελίδης, της Επιτροπής Μουσικής οι: Γιώργος Μονεμβασίτης, Λιάνα Πιπεράκη και της Οργανωτικής οι: Περσεύς Αθηναίος, Ελευθερία Ντάνου, Βαγγέλης Ψυρράκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ