Τρίτη 25 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Κερατσίνι "διψά" για πολιτισμό

Εκδήλωση - συζήτηση της ΔΑΣ Κερατσινίου για τον πολιτισμό

Το Κερατσίνι, εργατούπολη με σημαντική συμβολή στους αγώνες του λαού μας από το 1821 μέχρι σήμερα, εξακολουθεί να διεκδικεί όσα της στερούν οι "μανδαρίνοι" της κεντρικής εξουσίας. Μεταξύ των πρώτων είναι και το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να απολαμβάνει τα δημιουργήματα του Πολιτισμού. Οσα σπουδαία δημιούργησε η σκέψη στη διαδρομή των αιώνων.

Το πολιτιστικό κέντρο "Μελίνα Μερκούρη" ήταν πολύ μικρό, για να χωρέσει όσους πήγαν την περασμένη Κυριακή στην εκδήλωση της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Κερατσινίου", με θέμα "Πολιτισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση".Τρανή απόδειξη ότι οι εργαζόμενοι ενδιαφέρονται γι' αυτά τα θέματα και ταυτόχρονα κραυγαλέα απάντηση σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να δίνουν στο λαό ατιμώρητα τα υποπροϊόντα της υποκουλτούρας. Η ΔΑΣ, που πρωτοστάτησε και για την πολιτιστική ανάπτυξη του Κερατσινίου στη δεκαετία του '80 και στις αρχές του 1990, που είχε την ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, με την εκδήλωση αυτή έδωσε τη δική της πρόταση για τον Πολιτισμό που πρέπει να υπηρετεί η ΤΑ, ιδίως "σε εποχή αλλοτρίωσης των ηθών και αξιών που όλα πουλιούνται και αγοράζονται",όπως επισήμανε η επικεφαλής της ΔΑΣ Ελένη Παπαδοπούλου.

Την εκδήλωση άνοιξε η χορωδία του 16ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου με τραγούδια αφιερωμένα στο Πολυτεχνείο. "Διότι δε συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις", "Λίγο ακόμα να δούμε τις αμυγδαλιές ν' ανθίζουν", "Εμπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω απ' τον κόσμο", ήταν μερικά απ' τα τραγούδια που ακούστηκαν και εξακολουθούν να συγκινούν και να οδηγούν ταανεκπλήρωτα όνειρα στην εκδίκηση.

Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος ηθοποιός Βασίλης Κολοβός,ο τέως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, γλύπτης Μπάμπης Δαραδήμος και η Ελένη Παπαδοπούλου.

Η επικεφαλής της ΔΑΣ υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι στόχος πρέπει να είναι: Η δημιουργία κριτικού πνεύματος των δημοτών απέναντι στην Τέχνη. Η στήριξη των ντόπιων καλλιτεχνών και η προβολή της ελληνικής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτά σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ενός πλατιού διεκδικητικού, πολιτιστικού κινήματος, σε αντίθεση με την κυρίαρχη αντίληψη και της σημερινής Δημοτικής Αρχής, που θέλει να υπάρχει χορηγός σε κάθε πολιτιστική εκδήλωση. "Να αναπτυχθούν αγώνες για να κατακτηθούν όλα όσα ονειρευόμαστε",κατέληξε η Ελένη Παπαδοπούλου.

Ο Β. Κολοβός επισήμανε ότι η άρχουσα τάξη μπορεί να απολαμβάνει τα καλά, ενώ για τους πολλούς προορίζει τα υποπροϊόντα και τόνισε: "Είναι μύθος αυτό που λένε ότι ο λαός δεν ακολουθεί την καλή πολιτιστική πρόταση, γιατί δεν την καταλαβαίνει".Ο Μπ. Δαραδήμος, εξάλλου, υπογράμμισε: "Στην εποχή μας υπάρχει ένα "καταφύγιο" των ανθρώπων ενάντια στην αποξένωση. Οι τέχνες υψώνουν έναν προμαχώνα. Το "καταφύγιο" αυτό είναι η ανθρώπινη δημιουργικότητα".

Την εκδήλωση πλαισίωσε και έκθεση θαυμάσιων εικαστικών έργων Κερατσινιωτών δημιουργών.

Γ. ΚΩΣΤΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ