Σάββατο 29 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξήσεις κερδών από 21,3% μέχρι 45%

Ανακοινώσεις της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ και της ΜΠΕΝΡΟΥΜΠΗ

Συνεχίζεται ο χορός της "τρελής" και προκλητικής αύξησης των κερδών, για την ακρίβεια υπερκερδών, που εμφανίζουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, ελέω της συγκεκριμένης πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση του "νέου" ΠΑΣΟΚ. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν οι ίδιες οι εταιρίες, που με ανακοινώσεις διαφημίζουν, και φέτος, αύξηση των καθαρών τους κερδών - μιλάμε για τα επίσημα, τα φανερά κέρδη - σε ποσοστά πολλαπλάσια του πληθωρισμού και των ονομαστικών αυξήσεων των μισθών και συντάξεων.

Συγκεκριμένα:

  • Αυξημένα κέρδη κατά 45% παρουσίασε το εννιάμηνο του 1997, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, που αποτελεί πλέον και τη μοναδική αμιγώς ελληνική τσιμεντοβιομηχανία, μετά και την πώληση των "Τσιμέντων Χαλκίδας" σε ιταλικά συμφέροντα. Από 12.512 εκατ. δρχ. το εννιάμηνο του 1996, ανήλθαν σε 18.149 εκατ. δρχ. το 1997, ενώ αύξηση κατά 16% παρουσίασε και ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου. Σύμφωνα με την εταιρία, η σημαντική αυτή αύξηση της κερδοφορίας οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση, κυρίως λόγω της αύξησης της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας και των δημοσίων έργων στο εσωτερικό, καθώς και στη συγκράτηση του κόστους, αλλά και στις αυξημένες εξαγωγές προς τις ΗΠΑ. Θετικό αντίκτυπο στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου είχε και η ανατίμηση του δολαρίου.
  • Αύξηση των καθαρών κερδών κατά 21,3% εμφάνισε και η διοίκηση της εταιρίας ΜΠΕΝΡΟΥΜΠΗ για το εννιάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης 1997. Στο φετινό εννιάμηνο τα καθαρά κέρδη της εταιρίας διαμορφώθηκαν στο ποσό των 928 εκατ. δραχμών από 765 εκατ. δραχμές το αντίστοιχο εννιάμηνο του 1996. Για ολόκληρο το 1997, η εταιρία προσδοκά αύξηση κερδών πάνω από 1 δισ. δραχμές και σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα για το 1998. Να σημειωθεί, πάντως, ότι η ακολουθούμενη πολιτική από την κυβέρνηση εξασφαλίζει όχι απλώς κέρδη, αλλά υπερκέρδη στις μεγάλες εταιρίες. Φτάνει μόνο ν' αναφερθεί ότι το ποσοστό αύξησης των επίσημων καθαρών κερδών της ΜΠΕΝΡΟΥΜΠΗ είναι τετραπλάσιο του πληθωρισμού, αλλά και των μισθολογικών αυξήσεων και εξασφαλίστηκε με αύξηση τζίρου που ήταν μόλις 8%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ